E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Úterý, 19. 03. 2024
Svátek slaví Josef
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Krajská města

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Města a obce

 

Zobrazit úřední desku obce

 

Brno

Jihomoravský kraj
Okres: Brno-město

 

Brno leží v centrální části Evropy, na území České republiky a je jejím druhým největším městem. Zároveň představuje centrum Moravy, jedné z historických zemí Koruny české. Rozprostírá se na okraji Moravské brány, kudy po staletí vedly cesty spojující severní a jižní evropské civilizace. Brno se rozkládá v malebném kraji, ze tří stran je obklopeno zalesněnými kopci, na jih přechází v rozsáhlou jihomoravskou nížinu. Ze severu je město chráněno výběžky Drahanské a Českomoravské vrchoviny. Město leží v kotlině na řece Svratce a Svitavě v nadmořské výšce 190 - 425 m na ploše 230 km2. Ve směru od východu na západ je Brno dlouhé 21,5 km. Tok řeky Svratky je v Brně dlouhý asi 29 km a na severozápadě města vytváří významnou rekreační nádrž - Brněnskou přehradu.

Klenotem gotické architektury na Moravě je označována Bazilika Nanebevzetí Panny Marie s Augustiniánský klášterem. Hrad a pevnost Špilberk z poloviny 13. století je dnes ve správě Muzea města Brna a slouží výstavním účelům. Zpřístupněny jsou i bývalé vězeňské kobky a kazematy. Katedrála sv. Petra a Pavla stojí na návrší, v místech předpokládaného původního brněnského hradu s hradní kaplí z 11. a 12. století. Skvostem architekrury dvacátých let je Vila Tugendhat od Miese van der Rohe. Dalšími významnými památkami na území města Brna jsou Dietrichsteinský palác, Palác šlechtičen, Betlémský kostel Českobratrské církve evangelické, Kašna Parnas, Kapucínský kostel sv. Kříže, Kostel církve československé ? husitské, Kostel Nanebevzetí Panny Marie, Kostel Nanebevzetí Panny Marie, Kostel Nanebevzetí Panny Marie a klášter premonstrátů a spousta dalších krásných církevních staveb. V Brně je i několik Židovských památek.

V Brně se rozhodně nebudete nudit po kulturní ani sportovní stránce. Důkazem je 13 divadel, z nich znáte určitě Národní divadlo, Divadlo Husa na provázku, Divadlo Bolka Polívky, muzea a galerie.

 

FOTOGALERIE TURISTICKÝCH ZAJÍMAVOSTÍ

Zatím není k dispozici žádná fotografie.

 

 

 

 

 

 

 

 

Počasí

Středa 20.03.

25°C
12°C

Čtvrtek 21.03.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

Doporučení kamaráda
27% (19752)

Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13678)

Nabídka z reklamních letáků
18.9% (13839)

Last minute
18% (13198)

Prostřednictvím internetu
17.3% (12666)

Celkem hlasů: 73133

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.