E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Úterý, 19. 03. 2024
Svátek slaví Josef
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Krajská města

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Města a obce

 

Zobrazit úřední desku obce

 

Olomouc

Olomoucký kraj
Okres: Olomouc

 

Páté největší město v České republice ležící přímo v srdci Moravy je právem nazýváno - perlou na zelené podušce. Toto stotisícové město položené na řece Moravě je tradiční obchodní a dopravní křižovatkou a vytváří bránu do pohoří Jeseníků. Díky svému historickému významu, starobylé univerzitě, kulturní, vojenské a církevní tradici se město oprávněně stalo centrem Olomouckého kraje.


Centrum Olomouce obklopené prstencem bohatých parků a středověkých hradeb má po Praze statut druhé nejstarobylejší a největší památkové rezervace v České republice. Patrné je to na první pohled, kdy každého návštěvníka upoutají nad městem tyčící se věže novogotické katedrály sv. Václava, barokního chrámu Panny Marie Sněžné, kostela sv. Michala a radnice s orlojem. Za zhlédnutí také stojí tzv. Přemyslovský hrad, postavený v románském stylu, gotický chrám sv. Mořice se známými Englerovými varhanami či Klášter Hradisko, přestavěný v 17. Století do barokní podoby. Avšak nejvýznamnější památkou na území města je Sloup Nejsvětější Trojice na Horním náměstí, který je od roku 2000 zapsán na prestižním seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.


Ve stručném výčtu památek nesmíme opomenout další stejně významné jako jsou například raně barokní stavba arcibiskupského paláce, kde v roce 1848 nastoupil František Josef I. na rakouský trůn nebo soubor šesti olomouckých barokních kašen. Současnou tvář města tvoří nejen historické památky, ale i celková nabídka kulturního a společenského vyžití pro všechny věkové kategorie. Návštěvníkům města se otevírá spousta možností aktivního vyžití, například návštěva kulturních zařízení, divadel - např. Moravského divadla, návštěva koncertu Moravské filharmonie, různých výstav ve Vlastivědném muzeu, Muzeu umění a mnoha galeriích. Pro zájemce o sportovní vyžití Olomouc nabízí bezpočet možností, kam si jít zasportovat, ať už do nově vybudovaného sportovního centra Sajm nebo na zrekonstruovaný plavecký stadión s tobogánem.

 

FOTOGALERIE TURISTICKÝCH ZAJÍMAVOSTÍ

Zatím není k dispozici žádná fotografie.

 

 

 

 

 

 

 

 

Počasí

Středa 20.03.

25°C
12°C

Čtvrtek 21.03.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

Doporučení kamaráda
27% (19749)

Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13673)

Nabídka z reklamních letáků
18.9% (13833)

Last minute
18% (13194)

Prostřednictvím internetu
17.3% (12662)

Celkem hlasů: 73111

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.