E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Sobota, 27. 04. 2024
Svátek slaví Jaroslav
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

17.04.2005

ZOO Liberec

Libereckou zoo navštívily 3000 lidí a viděly její jinou tvář

 

Téměř 3000 lidí dnes zavítaly do liberecké zoologické zahrady a viděly její jinou tvář. Návštěvnost odpovídala spíše vrcholné letní turistické sezoně než začátku jara. Na velkém zájmu o prohlídku zahrady se hodně

 

podílelo slunečné počasí s teplotami kolem 20 stupňů. ČTK to řekla vedoucí zoologického oddělení zahrady Jindra Skřivánková. V bezprostředním okolí zoo chyběla místa na parkování a motoristé nechávali své vozy i několik set metrů od vchodu do zoo. "Návštěvníci se mohli setkat s některými novinkami, jimiž se naše zoo snaží ukázat co nejvlídnější tvář," dodala Skřivánková. Například před uzavřenou zkratkou po strmých schodech k pavilonu šelem neviselo na zábraně strohé upozornění "Zákaz vstupu", ale přívětivé vysvětlení, proč lidé musejí jít jinudy. Text doprovázela malůvka humoristy Petra Urbana s padajícím mužem a vysvětlení maskota zoo Kesťy Dvořáky, že kamenné válečky vyčnívají ze schodů kvůli dlouhé tuhé zimě. "Schody opravíme zřejmě příští týden," konstatovala Skřivánková. U výběhů visí i další Urbanovy kresby. Například vedle nápisu "Objekt je monitorován" letí namalovaný orel a nese v drápech zaměstnance zahrady s dalekohledem u očí. U jedné z voliér sedí na karikatuře sova pálená v elektrické troubě. Na varování "Nekrmit" hryžou dva krokodýlové návštěvníkovi do rukou a na druhém upozornění se s mlsnými zvířaty kolem sebe odmítá rozdělit neoblomný muž, který se nacpává českým knedlíkovým obědem. Jediným místem pro povolené krmení je cesta kolem jezírka, kde si lze jídlo pro ryby a kachny koupit v automatu za pět korun, a přispět tak na rozvoj zahrady.
"Novinek při informování návštěvníků jsme si všimli a jde o příjemné zpestření. Líbilo se nám tady, zahrada se v posledních letech hodně vylepšila," řekla Zuzana Veselá z Jablonce nad Nisou, jež do zoo vyrazila s manželem a dítětem.
Od letošního února má liberecká zoo nové maskoty - Dřevákovic rodinu. Figurky vymýšlel loutkář Jiří Havelka s Petrem Urbanem. "Dřevákovi jsou komunikačním mostem mezi námi a návštěvníky zoo," vysvětlil ředitel zahrady David Nejedlo. Urban své kresby oproti vtipům s Rudou Pivrncem zjemnil a Nejedlo by s ním rád spolupracoval trvale. "Zvířata mně moc nejdou a u některých mně dalo hodně práce, aby se podobala sama sobě a ne jiným druhům," prozradil Urban.
Liberecká zoo se stará zhruba o 920 zvířat. Z více než 150 chovaných druhů patří přes 20 do evropských programů pro ohrožené živočichy.

Zdroj : Genus

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Neděle 28.04.

25°C
12°C

Pondělí 29.04.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

Doporučení kamaráda
26.9% (20099)

Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13945)

Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14107)

Last minute
18.1% (13487)

Prostřednictvím internetu
17.4% (12977)

Celkem hlasů: 74615

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.