E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Úterý, 19. 03. 2024
Svátek slaví Josef
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Krajská města
Ubytování a stravování

Hotel Laguna - Orea Hotels

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Města a obce

 

Zobrazit úřední desku obce

 

Liberec

Liberecký kraj
Okres: Liberec

 

Vítejte v Liberci

Vítejte ve stotisícové metropoli severních Čech, ležící v kotlině sevřené Jizerskými horami a Ještědským hřebenem. Návštěvníci z celé republiky i ze zahraničí přijíždí do Liberce za množstvím kulturních i sportovních zařízení. Mezi turistické cíle s dlouholetou tradicí patří dominanta Liberce, televizní vysílač a horský hotel, na samém vrcholu hory Ještěd na jihozápadním okraji města. Tato stavba byla roku 1969 po zásluze oceněna prestižní mezinárodní Perretovou cenou. Z vrcholu hory, kam se dostanete pěšky nebo nejstarší dosud fungující lanovou dráhou v Čechách, se naskýtá překrásný výhled do okolí. Sám Liberec byl a je pověstný svojí dynamickou atmosférou, houževnatostí zdejších seveřanů, rozmachem podnikání a tradicí průmyslu. Jeho dnešní podoba vznikla vlastně až v průběhu 19. století, především díky prosperitě místních textilních podnikatelů. Architektura historického centra města je vesměs spojena s renomovanými německými a rakouskými architekty a dodnes to náladu Liberce značně odlišuje od atmosféry ostatních českých velkoměst. Navzdory hojné moderní výstavbě, vévodí samému středu města mohutná zdobná radnice, velmi podobná slavné radnici ve Vídni, jejími důstojnými sousedy jsou neorenesanční domy a velkolepé veřejné budovy. V okrajových částech města je pak možno vidět typické vilové domy, ale stále i několik posledních svědků zašlých časů v podobě starodávných dřevěných stavení horalů. Ačkoliv je Liberec horským městem má vše co se od velkoměsta očekává. Má široké zázemí zejména pro sport a zábavu - rozsáhlý zimní stadion s moderní Tipsport arénou, kde se pravidelně konají hokejové zápasy, ale i koncerty světoznámých skupin. Nový fotbalový stadion, městský bazén či populární zábavní centrum Babylon s Aquaparkem, Lunaparkem, i Qparkem a Wellness centrem. Je však také městem nebývale rozvinuté kultury, městem tří divadel s dlouholetou tradicí, pyšnícím se nejstarší botanickou zahradou s nejdéle pěstovanou bonsají v Evropě či nejstarší zoologickou zahradou v republice s vyhledávanými bílými tygry, ale i takiny čínskými nebo největší kolekcí dravých ptáků v Evropě.

Historie města
První písemné zmínky o městě pochází z roku 1352, kdy se Liberec pozvolna vyvíjí jako řemeslné a obchodní středisko. Roku 1577 je povýšen na město a začínají zde vyrůstat první kamenné budovy - kostel sv. Antonína, zámek, první renesanční radnice (zbořená 1893). V 18. století se objevují první manufaktury, počátek průmyslu. V první polovině 19. století je přebudován střed města, zlepšuje se silniční spojení a v roce 1859 Liberec získává i železnici. V té době je už Liberec druhým největším městem v Čechách a jeho význam ještě umocňuje udělení zvláštního statutu v roce 1850. V posledních desetiletích 19. století vyrůstají reprezentační budovy spořitelny, pošty, divadla, radnice, muzea, obchodní komory, městských lázní. Postavena je i přehrada a vybudována tramvajová linka. Liberec se stává textilním, průmyslovým a obchodním střediskem. K jeho věhlasu přispívá i uspořádání Německo české výstavy v roce 1906 a založení botanické a zoologické zahrady. Po vzniku republiky v roce 1918 se staví paláce Dunaj a Adria, Kavárna Nisa, obchodní domy Baťa, Brouk a Babka, budova Skloexportu, hotel Imperiál. V období po druhé světové válce se rozvíjí strojírenství, elektrotechnika, zpracování plastických hmot. Přelomovým datem pro Liberec i celou republiku je rok 1968, kdy dojde ke vpádu vojsk Varšavské smlouvy. V té době je v Liberci shodou okolností také pozdější prezident Václav Havel a herec Jan Tříska, kteří se aktivně účastní odporu proti okupantům. Po sametové revoluci roku 1989 prochází Liberec mohutnými změnami. Svoje výsadní postavení ztrácí zdejší rozvinutý textilní průmysl a také další obory čelí náporu konkurence. Naproti tomu dochází k rekonstrukci historického jádra města, mohutným investicím do infrastruktury a znatelnému pozitivnímu vývoji v oblasti služeb, což má za následek vítaný rozvoj cestovního ruchu.

Prohlídkový okruh městem
Prohlídkový okruh začíná na náměstí před novorenesanční radnicí. Stavba radnice podle návrhů architekta Franze von Neumanna proběhla v letech 1888 - 1893. Na samotné špici její věže, vysoké 65 metrů, stojí rytíř Roland, ochránce města. V prostoru autobusové zastávky za radnicí najdeme meteorologickou budku z roku 1899, uvnitř jsou umístěny tehdejší nejmodernější přístroje z dílny meteorologa Wilhelma Lambrechta. Za radnicí se nachází Divadlo F. X. Šaldy, jméno nese po významném libereckém rodákovi literárním kritikovi, novináři a spisovateli Františku Xaveru Šaldovi. Divadlo bylo postaveno v letech 1881-1883. Průčelí je zdobeno sloupy a sochami nadpozemských bytostí. V interiéru je nejcennější zdobený strop a malovaná opona s výjevem Triumf lásky od slavného malíře Gustava Klimta. Vlevo od divadla najdeme nejslavnější libereckou kavárnu - Kavárnu Pošta s interiérem ve stylu vídeňského rokoka, dnes bohužel zavřenou. Kolem oken Kavárny Pošta zamíříme přes most k moderní Krajské vědecké knihovně. Součástí budovy je i Nová židovská synagoga ve tvaru poloviny Davidovy hvězdy s pláštěm, který symbolicky připomíná Zeď nářků. Knihovna spolu se synagogou byly vystavěny na místě synagogy původní vypálené v osudnou "Křišťálovou noc" roku 1938. Celý komplex proto dnes nese výmluvný název "Stavba smíření". Odtud pokračujeme dál až k plaveckému bazénu, který je oblíbeným sportovním centrem. Na kruhovém objezdu pokračujeme rovně až na křižovatku k Židovskému hřbitovu, který pochází z roku 1864. Nachází se v něm pomník obětem 1. světové války a památník obětem holocaustu. V roce 2008 se podařilo vybudovat ve zrekonstruované obřadní síni Památník obětem šoa. Odtud můžeme pokračovat rovně parkem až ke vstupu do botanické zahrady. Botanická zahrada Liberec z roku 1895 je nejstarší v České republice. Po příjemné procházce botanickou zahradou můžeme navštívit sousedící Zoologickou zahradu, rovněž nejstarší zařízení svého druhu v republice, která se pyšní chovem bílých tygrů. Pozornost si jistě zaslouží i vzácní orangutani sumaterští, takini čínští nebo největší kolekce dravých ptáků v Evropě. Od zoologické zahrady se pomalu vracíme Masarykovou třídou kolem Severočeského muzea postaveného v roce 1898 podle návrhu Bedřicha Ohmanna a Lázní Františka Josefa druhého zpět do centra města k historické radnici.

Radnice
Novorenesanční radnici postavila v letech 1888-1893 známá firma Sachers a Gärtner podle návrhu vídeňského architekta Franze Neumanna, a tak není divu, že svým vzhledem budova připomíná radnici vídeňskou. Nad mohutným vstupním portálem nás upoutá kamenný reliéf znázorňující založení staré i nové radnice a balustrádový balkón, ze kterého hovořily mnohé významné osobnosti. Zajímavá je 65 metrů vysoká hlavní věž, kterou zakončuje plastika rytíře, pozornost si však zaslouží i bohatě zdobené fasády, vzácné vitráže a nádherná obřadní síň, která je skvělou ukázkou precizní řemeslné práce. Přes svůj věk proto zůstává radnice i nadále jedním z nejvzácnějších architektonických klenotů města pod Ještědem.

Neptunova kašna
Neptunova kašna nahradila v roce 1826 starší dřevěnou kašnu umístěnou před starou libereckou radnicí na Staroměstském náměstí (dnešním náměstí Dr. E. Beneše). V roce 1896 byla kašna přesunuta o několik metrů do středu náměstí a doplněna kovovým zábradlím. V roce 1925 pak musela ustoupit nové kašně zhotovené podle návrhu Franze Metznera a byla proto přemístěna na Nerudovo náměstí. V roce 1994 byla socha Neptuna se soklem a zábradlím demontována a odvezena do restaurátorských ateliérů. V průběhu restaurátorských prací byla vyrobena kopie plastiky Neptuna sochařem Jiřím Novákem. V roce 2010 se uskutečnily potřebné kroky k navrácení kašny na náměstí Dr. E. Beneše. Dne 31. července 2010 byla Neptunova kašna uvedena slavnostně do provozu.

Slavní rodáci Liberce
Vlasta Burian - nejslavnější rodák Liberce. Narodil se v dnes již zbořeném domku v Lucemburské ulici 36 roku 1891. Známý filmový a divadelní komik.
František Xaver Šalda - tento zakladatel české moderny a literární kritik se narodil v roce 1867 v domě v Sokolské ulici 354, kde najdeme i pamětní desku.
Karel Vacek - známý hudebník Vacek se narodil roku 1902 v romantickém domě č. 232 v Perlové ulici, kde najdeme pamětní desku.

 

FOTOGALERIE TURISTICKÝCH ZAJÍMAVOSTÍ

Pohled na divadlo F.X.Šaldy a libereckou radnici

Liberecká radnice v noci

Ještěd

Neptunova kašna

Botanická zahrada

ZOO - orel skalní

ZOO - bílý tygr

Botanická zahrada

Počasí

Středa 20.03.

25°C
12°C

Čtvrtek 21.03.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

Doporučení kamaráda
27% (19753)

Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13684)

Nabídka z reklamních letáků
18.9% (13841)

Last minute
18% (13202)

Prostřednictvím internetu
17.3% (12669)

Celkem hlasů: 73149

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.