E-Česko

Travelling, Accommodation, Holiday, Free time

Bohemian, Moravian, Silesian

     
Today it is Pátek, 03. 05. 2024
Name-day Alexej
Fulltext search

Section for searching:

Magazine Gulliver - Menu
Accommodation and catering

Pension Slezský dům in Jeseník

Active holiday

SK Mušketýr




Magazine Gulliver

Previous page

Tibet

Nejvýše položené trvale obydlené území světa

 

Tibet, na své jižní hranici lemovaný Himálajem s jeho nejvyšší horou Mount Everestem (8848 m) neboli Čhomolungmou (v tibetštině znamená Velká matka větrů), se rozprostírá na obrovské náhorní

 

plošině v průměrné nadmořské výšce 4500 metrů nad mořem a je nejvýše položeným trvale osídleným územím. Nacházejí se zde jak pouště, tak zbytky pralesů, ale také travnaté stepi se spoustou sladkých i slaných jezer. Pramení tu několik veletoků ? například Indus, Brahmaputra, Žlutá řeka, Mekong. Na vodě z Tibetu závisí život téměř poloviny světové populace. Dvě třetiny Tibeťanů žijí usedle ve vesnicích, třetinu obyvatel tvoří kočovní nomádi. Měst má Tibet jen pár. Nejrozšířenější plodinou je ječmen, který z Tibetu pochází, nejrozšířenějším tažným zvířetem ? a pro Tibet symbolickým ? je jak. Základním pokrmem Tibeťanů je campa, jemně rozemletý pražený ječmen.
Tibetská náhorní plošina oslovuje po staletí návštěvníky svou přírodní i kulturní výlučností. Vzájemné vztahy Tibeťanů a čínské moci prošly za téměř dva tisíce let historie složitými zákruty. Poprvé se vyhrotily již ve válečných konfliktech v období sedmého až devátého století, ale na druhé straně zaznamenaly i období vzájemného souladu. Tradičním kulturním i správním centrem Tibetu je Lhasa, ležící v nadmořské výšce 3658 m . I když dnes Tibeťané netvoří ani polovinu zdejších obyvatel a jejich duchovní i politický vůdce dalajlama žije v indickém exilu, představuje Lhasa se svým okolím stále mimořádnou pokladnici tibetské minulosti. K nejcennějším památkám přímo ve městě patří někdejší zimní a letní rezidence dalajlamů - paláce Potála a Norbulingka a dále chrám Džókhang spojený legendami se samým počátkem buddhismu v Tibetu. Svatá cesta kolem jeho zdí, po níž neustále procházejí poutníci s roztočenými modlicími mlýnky v rukou, je jedinečnou galerií lidských typů i tradičního odění Tibeťanů. Severně, východně a západně od Lhasy se nalézají tři další významné kláštery, Sera, Gandän a Dräpung, dohromady označované jako ?Tři velká sídla mnichů?.

Zdroj : Koral


    Previous page

     


    Weather

    Saturday 04.05.

    25°C
    12°C

    Sunday 05.05.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Others
    Survey

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    26.9% (20137)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13988)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14139)

    • Last minute
    18.1% (13538)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (13022)

    Number of contender 74824

    Login

    Your login:

    Your password:


    News by e-mail

    Enter your e-mail for sending news from server E-Czechia.cz.


     

     

     

     

     

    Copying, publishing and spreading of this server www.e-cesko.cz is recommended and acceptable. We hope that users will enjoy using materials from server www.e-cesko.cz and they will spread this address further. Project E-CESKO.cz came in the existence thanks to the government grant of the Ministry of Regional Development of the Czech Republic.