E-Česko

Travelling, Accommodation, Holiday, Free time

Bohemian, Moravian, Silesian

     
Today it is Neděle, 28. 04. 2024
Name-day Vlastislav
Fulltext search

Section for searching:

Magazine Gulliver - Menu
Accommodation and catering

Pension Pod Kopcem

Active holiday

Stáj Arka




Magazine Gulliver

Previous page

Šumpersko

Vodní elektrárna Dlouhé Stráně

 

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně se nachází na říčce Divoká Desná v pohoří Jeseníky, u obce Loučná nad Desnou v okrese Šumperk. Jejím posláním je plnit pro elektroenergetickou

 

soustavu naší republiky svým výkonem 650 MW statické a dynamické služby.
Statickou službou se rozumí efektivní přeměna přebytku energie v soustavě na energii špičkovou. Tento proces se uskutečňuje čerpáním vody z dolní nádrže do horní v době jejího přebytku a opačně - výrobou elektrické energie turbinovým provozem.
Mezi dynamické služby patří zejména podíl PVE na regulaci výkonu a frekvence v soustavě a funkce pohotové rezervy v systému.
Elektrárna byla budována od r. 1978. Vrchol v masivu Mravenečníku byl zarovnán a postupně v něm byla vyhloubena horní nádrž elektrárny s celkovým objemem 2 719 750 m3. Zatopená plocha činí při maximální hladině 15,4 ha. Rozdíl výšek hladin při napuštění a vypuštění nádrže je 21,8 m. Po roce 1990 bylo tempo výstavby elektrárny zpomaleno zejména kvůli akcím "ochránců přírody". Elektrárna tak byla uvedena do provozu až v roce 1996. Pro svoji funkci využívá přebytku elektrické energie zpravidla v nočních hodinách a mezi špičkami k čerpání vody z dolní do horní nádrže. V době zvýšené spotřeby se pak v turbínovém režimu vyrábí elektrická energie. Voda z horní nádrže umístěné ve výšce 1350 m nad úrovní moře je vedena k turbínám dvěma přivaděči o průměru 3,6 m a délce 1,5 km. Obě reverzní soustrojí, každé o výkonu 325 MW, jsou umístěna v podzemní kaverně turbín o délce 87 m, šířce 25,5 m a výšce 50 m a blokové transformátory v komoře o délce 117 m, šířce 16 m a výšce 21,5 m. V podzemí se dále nacházejí komunikační, technologické a větrací tunely a štoly o celkové délce 8,5 km. Podzemní elektrárna je spojena s dolní nádrží dvěma odpadními tunely o vnitřním průměru 5,2 m.Výkon je z podzemí veden kabelovými vodiči o napětí 400 kV na zapouzdřené vývodové pole a odtud venkovním vedením délky 52 km do rozvodny v Krasíkově. Soustrojí je schopno najet na plný turbínový výkon do 90 sekund od obdržení povelu z ústředního dispečinku v Praze.

Zdroj : Jeseníky


    Previous page

     


    Weather

    Monday 29.04.

    25°C
    12°C

    Tuesday 30.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Others
    Survey

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    26.9% (20126)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13971)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14124)

    • Last minute
    18.1% (13515)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (13010)

    Number of contender 74746

    Login

    Your login:

    Your password:


    News by e-mail

    Enter your e-mail for sending news from server E-Czechia.cz.


     

     

     

     

     

    Copying, publishing and spreading of this server www.e-cesko.cz is recommended and acceptable. We hope that users will enjoy using materials from server www.e-cesko.cz and they will spread this address further. Project E-CESKO.cz came in the existence thanks to the government grant of the Ministry of Regional Development of the Czech Republic.