E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Penzion RUDOLF

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Státy světa

 

Sjednocená tanzanská republika

United Republic of Tanzania

Zkrácený název státu: Tanzánie

Hlavní město: Dar es Salaam, Dodoma

 

Velvyslanectví Tanzanské sjednocené republiky

Jméno velvyslance: H.E. Mr. Ahmada R. Ngemera,

Eschenallee 11
14050  Berlin

Telefon: 004930-303 08 00

Fax: 004930-3030 8020

E-mail: info@tanzania-gov.de

 

 

Embassy of the Czech Republic

Jumuia Place, Lenana Road
 Nairobi, Kenya

Telefon: (+254 20) 273 1010, -11, -12Mobil po pracovní době: (+254) 722 517161 (konzul)

Fax: (+254 20) 273 1013

E-mail: nairobi@embassy.mzv.cz

 

 

Obecné informace

Tanzanie je země na východním pobřeží střední Afriky, vznikla sloučením dvou původně nezávislých států Tanganiky, ležící u stejnojmenného jezera, a Zanzibaru. Na severovýchodě s ní sousedí Keňa, na severu Uganda, na severozápadě Rwanda a Burundi, na západě Kongo, na jihozápadě Zambie a Malawi a na jihu Mosambik.
V letech 1885-1919 bylo území německou kolonií pod názvem Německá východní Afrika. Dřívější oficiální anglický název země byl United Republic of Tanganyika and Zanzibar. Ten se později změnil na United Republic of Tanzania. Název Tanzanie je odvozen z názvů obou zakladatelských států. Ty se sloučily v šedesátých letech po získání samostatnosti od Velké Británie.

Sousední státy:

Keňa, Uganda, Rwanda, Burundi, Kongo, Zambie, Malawi, Mosambik

Kontinent:

Afrika

Poloha:

° ' západní délky až 29° 40' východní délky

° ' severní šířky až 1° 12' jižní šířky

Rozloha:

945 037 km2

Časové pásmo:

+3

Úřední jazyk:

svahilština,

Další jazyky: angličtina

Měna:

tanzanský šilink - TSh

Podnebí:

Tropické

Města:

Dodoma, Dar es Salaam, Arusha, Mwanza, Tanga

 

Politika

Státní zřízení:

republika

Administrativní rozdělení:

Administrativně správní členění: 26 oblastí; (z toho pět na ostrovech Zanzibar a Pemba, které mají značnou autonomii)
Hlavní město: Dodoma (od r. 1973); 0,2 mil. obyv.
Správní středisko Dar es Salaam - 1,4 mil. obyv. Další velká města: Arusha, Mwanza, Tanga

Hlava státu:

Jakaya Kikwete

Předseda vlády:

Mizengo Pinda

 

Obyvatelstvo

tvoří více než 100 černošských kmenů - mezi hlavní patří Sukumové, Haya, Nyakyusa, Nyamwezi a Chagga. Většina obyvatelstva pochází z etnické skupiny Bantu. Ekonomicky významné jsou menšiny, které však tvoří pouze 1 % obyvatelstva - Indové, Pákistánci, Arabové a Evropané.

Počet obyvatel:

36 588 225

Roční přírůstek:

Hustota zalidnění:

20 osob/km2

Průměrná délka života:

Muži: , Ženy:

Věkové složení:

Náboženství:

muslimové 35%, domorodé náboženství 35%, křesťané 30%

Etnické složení:

 

Ekonomika

Tvorba HDP:

▲ 0,503 (střední) (152. na světě, 2007)

Vývoz:

Dovoz:

Odběratelské země:

Dodavatelské země:

Nezaměstnanost:

 

Užitečné informace

V obchodním styku v Tanzanii je možno se setkat s představiteli různých komunit, z nichž se každá vyznačuje specifickými znaky při obchodních jednáních. Tyto vyplývají z rozdílných kulturních tradic i mentality partnerů. Základní komunity jsou tři: Afričané, asijská komunita a Evropané nebo Severoameričané. Většina obchodních partnerů se často přizpůsobuje ve svém jednání a vystupování chování bývalé koloniální země.
Způsob vyjednávání a dosažení případné dohody s partnerem je u všech komunit rozdílný. U Afričanů se lze setkat s neporozuměním administrativním nebo technickým, přestože partner ujišťuje, že všemu rozumí a se vším souhlasí. Po ukončených jednáních se někdy stává, že se k dohodnutému předmětu partner znovu vrací a žádá změny. U asijského partnera tyto překážky odpadají a často platí ústní dohoda, která je později potvrzena písemně. Dohodnuté dokumenty se zpravidla nemění. U evropských nebo severoamerických partnerů probíhají jednání obvyklým způsobem, pokud nejde o Evropana nebo Američana, který již delší dobu žije v zemi - zde často zapůsobí dlouhodobý vliv afrického prostředí. Všechny komunity dávají při obchodních jednáních přednost neformálnímu přístupu. Výjimkou jsou státní instituce, kde je nutno dávat dostatečně najevo s kým a na jaké úrovni je jednáno. Jednacím jazykem je angličtina; svahilština se při obchodních jednáních téměř nepoužívá. Ojediněle se může stát, že je jednáno s lidmi, kteří očekávají titulování. Jde o absolventy evropských, ale i amerických technických univerzit, kteří si v rozporu s anglickými zvyklostmi už na vizitkách uvádějí titul ?Eng.?. V těchto případech se doporučuje při oslovování tento titul používat. V případě, že partnerem je např. poslanec, předchází jménu titul ?Honourable?.
Obchodně lze jednat celý rok, nejméně vhodnou dobou jsou však doby dovolených, tj. červenec a srpen nebo prosinec. Jednat lze denně od 9 hod. až do 16 hod. odpoledne. V době od 12 do 14 hod. je obvykle polední přestávka.
Typickým oblečením pro jednání s africkými představiteli firem nebo státních institucí je oblek nebo kalhoty se sakem a vázanka. Pro schůzku s představitelem asijské komunity je obvyklá košile s krátkým nebo dlouhým rukávem a s vázankou. Oblečení se různí i podle oblasti nebo počasí. Na pobřeží, kde je vlhčeji než ve vnitrozemí, převládají samotné košile.
V případě pozvání do rodiny je vhodné přinést kytici manželce hostitele nebo menší, typický český dárek (sklo, CD s českou hudbou, kniha, nebo jakýkoliv český suvenýr). Bez ohledu na to, zda jde o byt či restauraci, je čas oběda mezi 12:30 až 15:00 hod., čas večeře od 19:00 do 21:00 hod.
S výjimkou supermarketů a větších (značkových) obchodů není neobvyklé, že se při nákupu o ceně jedná. (Nejvýraznější rozdíly mezi nabízenými a nakonec akceptovanými cenami jsou nákupy předmětů pro turisty. Běžně je možno se smlouváním dostat na úroveň až pouhých 20 % z původní nabídky - toto ovšem platí na tržištích pro tento prodej určených.) Smlouvá se o všem - o ceně výrobků, služeb, odměně apod.
Rozdíly v životní úrovni Afričanů jsou propastné. Více než 50 % afrického obyvatelstva žije pod hranicí chudoby, ve větších městech nebo na jejich okrajích rostou typické africké slumy, ve kterých nejsou zajištěny základní dodávky vody a elektřiny, není žádná zdravotní péče a nedostatečné hygienické podmínky jsou zdrojem pro vznik různých epidemií.
Právní řád vychází z anglického zvykového práva a proto je velice nepřehledný. V případě sporů se doporučuje spory řešit smírnou cestou i za cenu velkých ústupků, protože soudní spory trvají dlouho a jsou velice nákladné. Pro případné vedení soudního sporu je nutno najmout místního právního zástupce. Nejde-li i o velké částky je snazší a lacinější se se žalovanou stranou dohodnout na kompromisu.
V Tanzanii není český rezidentní zastupitelský úřad. Teritoriálně příslušné velvyslanectví je v keňském Nairobi.
Popis spojení z letiště a z centra města:
Z mezinárodního letiště Jomo Kenyatta International Airport se po hlavní třídě Mombasa road, která ve městě přechází v Uhuru Highway, dosáhne po cca patnácti km jízdy centra Nairobi. Zde pak na kruhovém objezdu Uhuru Higway / Kenyatta Avenue odbočíme doleva a po cca osmi stech metrech na první světelné křižovatce zahneme vpravo na State House Avenue. Po zhruba dalším kilometru jízdy poté, co mineme prezidentský palác (State House) zabočíme doleva na Ralph Bunche Road, ze které pak odbočíme na první křižovatce doprava na Lenana Road. Velvyslanectví se nachází cca osm set metrů od této křižovatky na levé straně v třípatrovém objektu Jumuia Place. Je možné použít místní taxislužby, cesta z letiště stojí cca 1 500 KES, z centra města cca 500 KES.

Telefonní předvolba:

+255 (ale

Internetová doména:

.tz

Napětí:

Důležitá telefonní čísla:

Jízda:

Vlevo

Mezinárodní zkratka:

EAT

Mezinárodní pozn. zkratka:

 

Velvyslanec:

 

Oficiální pořadané akce v období 28.03.2024 až 28.04.2024


Nebyly nalezené žádné akce nebo událostí.
 

 

FOTOGALERIE

Počasí

Pátek 29.03.

25°C
12°C

Sobota 30.03.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

Doporučení kamaráda
27% (19775)

Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13694)

Nabídka z reklamních letáků
18.9% (13856)

Last minute
18% (13215)

Prostřednictvím internetu
17.3% (12680)

Celkem hlasů: 73220

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.