E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Turistická ubytovna - Arnoltice

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Státy světa

 

Turkmenistán

Türkmenistan

Zkrácený název státu: Turkmenistán

Hlavní město: Ašchabád (Ashgabat)

 

Velvyslanectví Turkmenistánu

Jméno velvyslance: J.E. p. Silapberdy NURBERDYJEV

Argentinierstrasse 22/II/EG
A-1040  Vienna RAKOUSKO

Telefon: 00431-503 64 70, 503 64 71, 503 64 72

Fax: 00431-503 64 73Nouzová linka +998 90 359 8348 (konzul), +998 90 359 8353 (konz.ref.)

E-mail: Provozní hodiny úřadu 09.00 - 17.00 /Po - Pá/

 

 

Chexiya Respublikasining elchixonasi

3-Navnihol 6, Mirzo-Ulugbekskij rajon, 6
100041  Tashkent UZBEKISTÁN

Telefon: +998 71 120 6071 (ús+998 71 120 6071 tředna po-pá 8:30-17:00), +998 71 120 3051 (konzul. úsek: po-čt 16:00-17:00, pá 9:00-13:00

Fax: +998 71 120 6075

E-mail: tashkent@mzv.cz

 

 

Obecné informace

Turkmenistán (turkmensky: Türkmenistan, rusky: Туркмения) je turkický stát ve střední Asii. Do roku 1991 byl jako Turkmenská sovětská socialistická republika (Turkmenská SSR) součástí Sovětského svazu. Na jihovýchodě sousedí s Afghánistánem, na jihozápadě s Íránem, na severovýchodě s Uzbekistánem, na severozápadě s Kazachstánem a na západě s Kaspickým mořem. Název Turkmenistán pochází z perštiny a znamená ?země Turkmenů.? Hlavním městem je Ašchabad.

V některých oblastech je Turkmenistán bohatý na přírodní zdroje (ropa, zemní plyn); většinu země však pokrývá Karakumská poušť. V Turkmenistánu existuje vláda jedné strany a do své náhlé smrti 21. prosince 2006 jej vedl doživotní prezident Saparmurat Nijazov (nazývaný ?Turkmenbaši? či ?otec Turkménů?). V čele státu jej od 11. února 2007 nahradil Gurbanguli Berdymuhamedov.

P

Sousední státy:

Kontinent:

Asie

Poloha:

° ' západní délky až 53° 66' východní délky

35° 43' severní šířky až ° ' jižní šířky

Rozloha:

488 100 km2

Časové pásmo:

+5

Úřední jazyk:

turkmenština

Další jazyky: ruština

Měna:

turkmenský manat (TMT)

Podnebí:

kontinentální

Města:

 

Politika

Turkmenistán deklaruje stálou pozitivní neutralitu, která byla potvrzena Valným shromážděním OSN 12. prosince 1995. Po uznání neutrálního statutu země Turkmenistán přijal doplňky k ústavě, zákon o neutralitě, koncepci rozvoje Turkmenistánu jako neutrálního státu a upravenou vojenskou doktrínu. Turkmenistán se jako jeden z prvních nezávislých států vzniklých rozpadem SSSR připojil k existujícím mezinárodním smlouvám a konvencím o nešíření jaderných zbraní a dalších druhů zbraní hromadného ničení.

Diktátor Saparmurat Nijazov koncepci neutrality realizoval pomocí balancování zahraničně politických zájmů mezi světovými velmocemi s pozdějším příklonem k Rusku.

Po smrti S. Nijazova se nový prezident G. Berdymuhammedov pokouší rozvinout spektrum zahraničně politické orientace o nové směry. Mimo tradiční Rusko a ČLR je Berdamuhammedov aktivní v sousedních středoasijských zemích, na Blízkém a Středním Východě (Saudská Arábie, Írán), v USA a EU. Cílem je větší zapojení do mezinárodního obchodu, snaha o získání zahraničních investic do strategických odvětví a diverzifikaci odběratelů zemního plynu. Svou roli může hrát i odpoutání se od osobité formy islámského náboženství, kterou zavedl Nijazov. Tyto nové akcenty mohou mít v budoucnosti dopad i na koncepci pozitivní neutrality.



Zahraničně-politická linie Turkmenistánu vychází z principu permanentní neutrality. Turkmenistán realizuje svou zahraničněpolitickou linii na principech dvoustranné vzájemně výhodné spolupráce, neodmítá však ani spolupráci na mnohostranné úrovni. Naopak odmítá účast ve vojenských či vojenskopolitických blocích. Účast Turkmenistánu v mezinárodních organizacích byla vždy velmi slabá. S nástupem nového prezidenta se situace postupně zlepšuje. Turkmenistán je členem přibližně 38 mezinárodních organizací a jejich agentur, mj. OSN, OBSE, MMF, IBRD, Asijské rozvojové banky, UNESCO, Organizace islámské konference, aj. Turkmenistán je recipientem rozvojové pomoci (zejm. USA). Dne 10. 5. 1994 se Turkmenistán připojil k programu Partnerství pro mír Severoatlantické aliance. Prezident Berdymuhammedov se v dubnu 2008 zúčastnil summitu NATO v Bukurešti.

Turkmenistán v roce 2007 de facto obnovil své členství v Společenství nezávislých států, které dříve využíval pouze jako platformu pro bilaterální kontakty s představiteli ostatních postsovětských států. Tukrmenistán nicméně jako jediná ze středoasijských zemí není členem Organizace Smlouvy o kolektivní obraně (OSKB, angl. CSTO, rus. ODKB) ani Euro-asijské ekonomické spolupráce (EvrAzES), které rekrutují své členy ze členských států SNS.

Státní zřízení:

prezidentská republika

Administrativní rozdělení:

Hlava státu:

Gurbanguli Berdymuhamedov

Předseda vlády:

Gurbanguli Berdymuhamedov

 

Obyvatelstvo

Počet obyvatel:

5 110 023

Roční přírůstek:

Hustota zalidnění:

9,9 osob/km2

Průměrná délka života:

Muži: , Ženy:

Věkové složení:

Náboženství:

89 % islám, 9 % pravoslaví

Etnické složení:

 

Ekonomika

Turkmenistán je zemědělsko-průmyslový stát. Tradice je v chovu dobytka (karakulské ovce, kozy, velbloudi). Průmysl je zaměřen na zpracování textilních plodin (bavlny a vlny) a zpracování nerostů a především fosilních paliv. Turkmenistán má značné zásoby ropy a zejména zemního plynu, o jehož vývozu a stavbě potřebného produktovodu v současné době jedná s Čínou. V těžbě zemního plynu zaujímá země 4. až 5. místo na světě

Tvorba HDP:

▲ 0,728

Vývoz:

Dovoz:

Odběratelské země:

Dodavatelské země:

Nezaměstnanost:

 

Užitečné informace

Bezpečnostní situace: Turkmenistán je sám o sobě stabilní země a místní úřady navíc vzhledem ke špatné bezpečnostní situaci v jiných státech regionu (především v sousedním Afghánistánu) zavedly velmi přísná bezpečnostní opatření. Přesto ale nelze vyloučit pronikání extremistických skupin z Afghánistánu na turkmenské území. Z tohoto důvodu doporučujeme zvýšenou opatrnost, cokoli podezřelého je vhodné ihned ohlásit místním bezpečnostním složkám. Je také třeba dodržovat běžná bezpečnostní opatření proti kriminalitě (krádeže apod.), i když tato je v Turkmenistánu na poměrně nízké úrovni.

Dopravní prostředky ? vlastní vozidla: Turkmenistán uznává mezinárodní řidičský průkaz. Při dlouhodobém pobytu je k řízení vozidla potřeba místní řidičský průkaz. Silnice mimo velká města a hlavní tahy jsou ve špatném stavu a zvláště v noci mohou být nebezpečné. Řidiči i chodci často nedodržují pravidla silničního provozu, vyskytuje se i jízda v protisměru.

Drogy: Držení jakéhokoli množství drog je nezákonné a trestá se velmi dlouhými tresty odnětí svobody ve velmi drsných podmínkách.

Fotografování: Vzhledem k přísným bezpečnostním opatřením varujeme před fotografováním jakýchkoli objektů, které mohou být vojensky či bezpečnostně důležité (letiště, nádraží, kasárna, úřední budovy vč. Prezidentského paláce atd., tunely, mosty). Pokud si nejste jisti, je lepší se předem informovat, zda je fotografování povoleno.

Homosexualita: Mužská homosexualita je nezákonná a může být potrestána odnětím svobody. Ženskou homosexualitu zákon neřeší. V každém případě je ale homosexualita nepřijatelná i společensky. Doporučujeme tedy zdržet se jakýchkoli projevů homosexuality na veřejnosti.

Kriminalita: Z hlediska obecné kriminality je Turkmenistán relativně bezpečná země, nelze ovšem vyloučit kapsářství a podobnou drobnou kriminalitu. Proto je potřeba dodržovat základní bezpečností pravidla ? dbát na bezpečné uložení peněz a cenností, vyhýbat se osamělým místům zvláště v noci apod.

Policejní kontroly: Kontroly osob i vozidel prováděné uniformovanými policisty i policisty v civilu jsou velmi časté. Po celé zemi je vybudována hustá síť policejních stanic a checkpointů. Z tohoto důvodu je potřeba mít při sobě vždy platné doklady - cestovní pas a platné vízum, migrační kartu, doklady od vozidla. Běžné je i monitorování telefonních hovorů a internetového spojení či prohlídky hotelových pokojů, v nichž jsou cizinci ubytováni.

Prostituce: V Turkmenistánu je prostituce nelegální a většinou je napojena na organizovaný zločin. Zákazníci prostitutek bývají často okrádáni a mohou být také zatčeni policií a na určitý čas zadržováni.

Telekomunikace: Pokrytí mobilním signálem funguje ve větších městech, pro cestování do odlehlejších oblastí je vhodný satelitní telefon. Internet je k dispozici v kavárnách ve větších městech. Pošta do Turkmenistánu nechodí příliš spolehlivě a stejně jako telefony je pečlivě monitorována. V Tádžikistánu operuje DHL.

Výměna peněz: Úřední měnou je turkmenský manat, na mnoha místech (velké hotely, aerolinky) se dá platit i USD. Oficiální kurs manatu je 1 USD = 2,85 manatu a 1 EURO = 3,808 manatu (ke dni 27. 3. 2012). Směnárny a banky směňují všechny běžné druhy valut; nejrozšířenější cizí měnou je ale USD, přijímají se bankovky vydané po r. 1990, v dobrém stavu, bez razítek a nápisů. Platební karty nejsou příliš rozšířeny a proplácení šeků (pouze u Vněšekonombank) je velmi komplikované, doporučujeme vzít s sebou dostatek hotovosti.

rovozní hodiny úřadu po, st, čt 09.00 - 11.00
příjem žádostí o víza do 90 dnů + ostatní konzulární úkony dle pořadníku víz www.visapoint.eu
příjem žádostí k pobytu v ČR nad 90 dnů po, út, st, čt 14.00 - 15.00
Poznámka

Při volání z pevné linky v ČR se místo "+" zadávají dvě nuly. Při volání z Taškentu lze volit jen posledních 7 číslic. Při volání z Uzbekistánu se místo "+998" zadává jen "8". Při volání z pevné linky z Ruska, Tadžikistánu a některých dalších států bývalého Sovětského svazu je nutno místo "+" zadat "810".

Telefonní předvolba:

+993

Internetová doména:

.tm

Napětí:

Důležitá telefonní čísla:

Turkmenské zdravotnictví naprosto neodpovídá evropským standardům, často nejsou k dostání ani základní zdravotnické potřeby a léky. Vážnější zdravotní problémy se doporučuje ošetřit v kvalitních zdravotnických zařízeních v zahraničí. Cestovatelům proto doporučujeme pořídit si před cestou cestovní zdravotní pojištění, které uhradí i náklady spojené s případnou evakuací z vážných zdravotních důvodů, a přivézt s sebou dostatečnou zásobu léků, které pravidelně užívají.
Při cestách do Turkmenistánu není předepsáno žádné povinné očkování. V Turkmenistánu se běžně vyskytuje tyfus a žloutenka typu A, důrazně tedy doporučujeme očkování proti těmto nemocem. Vhodné je i očkování proti žloutence typu B, vzteklině a záškrtu. V letních měsících se poblíž hranice s Afghánistánem běžně vyskytuje i malárie. Riziko nákazy HIV je srovnatelné s Evropou, doporučují se běžná opatření proti nákaze. Vyšetření na HIV vyžadují turkmenské úřady pouze při pobytu delším než 3 měsíce.
V letních měsících hrozí kvůli vysokým teplotám (50°C ve stínu) dehydratace, je tedy třeba dbát na pitný režim. Vodu doporučujeme pít balenou a vyhýbat se ledu v nápojích. Je také třeba vyhnout se nepasterizovanému mléku. Maso, mléčné výrobky a alkohol je lépe kupovat v kamenných obchodech než na tržnicích.
V Turkmenistánu se vyskytuje několik druhů jedovatých hadů a hmyzu, a to nejen v přírodě, ale i ve městech. V místech s vyšším travnatým porostem je možno narazit na kobry a škorpióny. Doporučuje se proto zvýšená opatrnost na takových místech.
Důležitá telefonní čísla:
01 hasiči
02 policie
03 první pomoc
taxi v Ašchabátu: (993 12) 32-97-75
Státní migrační služba v Ašchabátu (993 12) 39 13 37
Ústřední nemocnice: (+993 12) 45-03-03, 45-03-31
Mezinárodní zdravotní středisko: (+993 12) 51-90-06, 51-90-08
Velvyslanectví ČR v Taškentu (+ 998 71) 120 60 71, 120 60 72, 120 60 74, fax 120 60 75
konzulární pohotovost Velvyslanectví ČR v Taškentu (+ 998 97) 159 70 52, 159 72 76
operační a informační centrum MZV ČR: (+420) 224 182 425
Velvyslanectví SRN v Ašchabátu: (+ 993 12) 36-35-15, fax 36-35-22
hotel Sheraton Four Points AK Altin Plaza, ul. Magtumguly, Park Pobedy,
ul. Hydyr Derjajew č. 74, Ašchabát, email: info@aschgabat.diplo.de

Jízda:

Vpravo

Mezinárodní zkratka:

TM

Mezinárodní pozn. zkratka: TM

 

Oficiální pořadané akce v období 28.03.2024 až 28.04.2024


Nebyly nalezené žádné akce nebo událostí.
 

 

FOTOGALERIE

 

 

Počasí

Pátek 29.03.

25°C
12°C

Sobota 30.03.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

Doporučení kamaráda
27% (19785)

Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13703)

Nabídka z reklamních letáků
18.9% (13863)

Last minute
18.1% (13227)

Prostřednictvím internetu
17.3% (12688)

Celkem hlasů: 73266

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.