E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

PENZION & CAFÉ

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Památky

Valašské muzeum v přírodě - Rožnov pod Radhoštěm (Beskydy)

Adresa: 

Valašské muzeum v přírodě, Palackého 147
756 61 Rožnov pod Radhoštěm

Fax: 

+420 571 654 494

E-mail: 

muzeum@vmp.cz

Web: 

http://www.vmp.cz

 

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm bylo založeno v roce 1925 sourozenci Jaroňkovými a je nejstarším muzeem svého druhu ve střední Evropě.

Na myšlenku vybudovat muzeum v přírodě, inspirovanou snahou o uchování měšťanských domů z rožnovského náměstí, přišli tedy bratři Jaroňků. Pocházeli z Malenovic u zlína, ale roku 1909 se usadili v Rožnově a začali ji rozvíjet. Inspiraci našli na Národopisné výstavě českoslovanské v Praze, kde součástí byla ?výstavní dědina? a v ní valašská osada, skupina lidových staveb z Valašska, jak ji navrhl architekt Dušan Jurkovič, ale také na cestách a návštěvě na světě prvního muzea v přírodě ve Stockholmu.

V roce 1911 byl v Rožnově založen muzejní spolek a v roce 1913 byl předložen první projekt muzea. Na výstavbě muzea se však zažalo pracovat až několik let po válce, kdy bratři využili v roce 1925 příprav prvního valašského folklorního festivalu, zvaný Valašský rok, a prosadili aby se slavnosti konaly už v areálu muzea na mýtince lázeňského parku. Od roku 1928 pak postupně přibývaly objekty a vzniklý areál dostal později název Dřevěné městečko. V 50. letech vznikl projekt Valašské dědiny, areál byl zpřístupněn od roku 1972. Nejmladší areál muzea je Mlýnská dolina a byla otevřena v roce 1982.

Muzeum je živým muzeem.
Muzeum se dále snaží cílevědomě o oživení zapomenutých tradičních technik, lidového umění a obyčejů i o rekonstrukci společenského života, obchodu i zábavy našich předků. Snaží se zachytit Zemědělství, živé hospodářství, lidové řemeslo a lidové umění.

Po celý rok se konají v muzeu pořady tradičního folklóru. K největším akcím tohoto druhu patří Rožnovské slavnosti a Valašský jarmark.

Areály:
Dřevěné městečko je nejstarším areálem Valašského muzea v přírodě. Od roku 1925, kdy bylo poprvé otevřeno pro veřejnost, sem byly postupně přeneseny a znovu postaveny domy z rožnovského náměstí. K nim později dostavěna kopie kostela z Větřkovic a kopie fojtství z Velkých Karlovic. Doplňkem obytných staveb jsou stavby hospodářské, zvonice a studny. Během roku tady probíhají v areálu Dřevěného městečka lidové slavnosti, připomínající obřady a obyčeje zdejších obyvatel. Pravidelně jsou realizovány programy s ukázkami starých způsobů domácí práce a řemesel. Mezi hojně navštěvované akce patří Rožnovské slavnosti a jarmarky. O víkendech pravidelné folklórní pořady. Prohlídka s průvodcem trvá 45 minut. Možnost individuální prohlídky.

Valašská dědina je nejrozsáhlejším areálem Valašského muzea v přírodě. Hospodářské usedlosti, salašnické stavby, mlýn a kovárna jsou umístěny v krajině, která svou členitostí připomíná mnohé vesnice na úbočích Beskyd. Interiéry obytných domů zachycují způsob bydlení od poloviny 19. století v různých sociálních vrstvách. V průběhu roku se zde konají programy, oživující staré způsoby hospodaření. Políčka, zahrádky a ovocné stromy připomínají pěstování starých plodin. Během prohlídky se lze setkat s řadou domácích zvířat i stádem ovcí. Prohlídka s průvodcem trvá 120 minut. Možnost individuální prohlídky.

Mlýnská dolina je nejmladším areálem Valašského muzea v přírodě. Byla otevřena v roce 1982. Valcha, mlýn a pila jsou kopiemi objektů z Velkých Karlovic. Lisovna oleje je původní stavbou z 18. století. Hamr je rekonstrukcí provozu z Ostravice. S výjimkou lisovny jsou všechny mechanismy poháněny vodní silou. Provoz zahajuje slavnostní program s ukázkami řemesel, v červnu se tu konají kovářská setkání, v srpnu rybářský den. Prohlídka s průvodcem trvá 45 minut.

Autorem fotografií je Lenka Šrubařová.

Tisk zařízení

 

POŘADANÉ AKCE V OBDOBÍ 28.03.2024 AŽ 28.04.2024:


Nebyly nalezené žádné akce nebo událostí.
 

Počasí

Pátek 29.03.

25°C
12°C

Sobota 30.03.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

Doporučení kamaráda
27% (19780)

Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13699)

Nabídka z reklamních letáků
18.9% (13857)

Last minute
18.1% (13220)

Prostřednictvím internetu
17.3% (12683)

Celkem hlasů: 73239

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.