E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 02. 05. 2024
Svátek slaví Zikmund
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Penzion Slezský dům v Jeseníku

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Památky

Barokní zámek Kunín (Ostravsko a Opavsko)

Adresa: 

Kunín

 

Zámek v Kuníně náleží k nejcennějším barokním zámeckým stavbám na Moravě. Pro Friedricha Augusta hraběte Harracha a jeho manželku Marii Eleonoru hraběnku Harrachovou, rozenou princeznu z Liechtensteinu byl v letech 1726 - 1734 postaven slavným vídeňským stavitelem Janem Lukášem Hildebrandtem (1668 - 1745). Z nemnoha staveb, jež byly na Moravě realizovány podle Hildebrandtových plánů, je zámek v Kuníně nepochybně nejvýznamnější. Nic na tom nemění skutečnost, že barokní zámek je dílem přestavby a modernizace starší a méně významné jednopatrové budovy.

Stavební práce na zámku byly zahájeny v letních měsících roku 1726, v létě 1729 neznámý sochař z Olomouce dodal šest dekorativních soch pro střešní balustrádu. Ve středu balustrádové atiky je umístěn štít s aliančním znakem Harrachů a Lichtenšteinů. Ve stejném roce Hildebrandt vypracoval nákresy vnitřního zařízení zámku a v roce 1730 bylo dokončeno centrální reprezentativní schodiště zámku. V roce 1733 byl v zámecké kapli instalován oltář, zhotovený víděňskými umělci sochařem Josefem Krackerem a malířem Johannem Georgem Schmidtem podle vlastního Hildebrandtova návrhu.

Zámek v Kuníně nebyl pojat jako objekt demonstrace moci a reprezentace rodu, ale spíše jako malé panské venkovské sídlo a místo odpočinku. Tomuto zaměření také odpovídá umělecky hodnotné a vývojově neobyčejně závažné průčelí zámku, plné harmonie a jemné elegance, které na ceně nic neubírá ani skutečnost, že se jedná o zjednodušenou variantu projektantova návrhu zahradního průčelí letního zámku Mirabell v Salcburku z roku 1722, určeného pro zadavatelova strýce Františka Antonína hraběte Harracha, knížete - arcibiskupa salcburského.

Budova zámku byla při osvobozovacích bojích vyrabována sovětskými vojáky. Vzácné sbírky zmizely a byly zničena rozsáhlá knihovna. Zbytky obrazárny byly převezeny do depozitáře zámku ve Vizovicích, v 90. letech do Okresního vlastivědného muzea v Novém Jičíně. Od roku 1945 byla budova v majetku státu. Zámek byl využíván jako přechodné ubytování pro brigádníky, avšak pro tyto účely zde chyběly vhodné podmínky a ubytovaní ničili zařízení zámku. V roce 1956 si havarijní stav budovy vyžádal větší investice. Byl odstraněn dřevěný krytý most mezi zámkem a kostelem, byla opravena fasáda, atika, došlo k restaurování soch ateliérem Olbrama Zoubka. V roce 1958 mělo být v budově zámku umístěno zemědělské muzeum, a proto se započalo s vnitřními úpravami. Ke zřízení muzea však nikdy nedošlo a budovu získala Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, která zde chtěla zřídit ubytovnu pro studenty. v 80. letech byla provedena injektáž z důvodu zajištění statiky objektu, začaly zde stavební práce v interiérech, přičemž došlo k dalšímu znehodnocení stavby.

V květnu 1999 byl kunínský zámek převeden do vlastnictví obce. Byla opravena střecha, okna, fasáda, zpracován projekt rekonstrukce vnitřních prostor zámku. Rekonstrukce byla zahájena na podzim roku 2000, dokončena byla v roce 2003. Obec společně s Okresním vlastivědným muzeem v Novém Jičíně usiluje o obnovu zámku a návrat historických sbírek. V budově sídlí muzeum - došlo k obnovení dle dochovaných fotografií (navrácení obrazárny a zachovalého mobiliáře), dále zde je umístěno muzeum obce, restaurace, byt správce, letní galerie, informační centrum a několik ubytovacích jednotek.

Prohlídka :
Zámek otevřen od 1.6. do 31.10.2004
Po zavřeno, Út - Ne a svátky 9:00 - 17:00
So dopoledne - vpřípadě konání svatebních obřadů návštěvnický provoz omezen.
Mimo návštěvní dobu po předchozí dohodě se správou zámku.

Návštěvníci si mohou prohlédnout například Pohostinské pokoje, ložnice a učebny zámecké školy se zařízením a empírovou nástěnnou výmalbou, Zámeckou obrazárnu, Lovecký pokoj, Dámský pokoj, Velkou jídelnu, Hudební a taneční sál atd. Kostelní chodbou se dostanou do Velkého sálu s renesančními portréty členů významného rodu Hohenemsů, do Čajovny a Žlutého pokoje s empírovou výmalbou a zařízením.
Prohlídku završí návštěva zámecké půdy s unikátním barokním komínovým systémem.

Prohlídka s průvodcem, nejvíce 20 osob ve skupině, doba trvání prohlídky je 90 minut.(Po dohodě možnost zkrácené prohlídky cca 60 minut - školní výlety, starší osoby).

Poloha : obec Kunín leží 4km severně od města Nový Jičín. Zámek Kunín se nachází 6km od Nového Jičína na silnici směr Fulnek, Opava. Parkoviště osobních automobilů - u zámku, pro autobusy ve vzdálenosti 100m.

Tisk zařízení

 

SEZNAM ZAŘÍZENÍ V OKOLÍ:

  Památky

    • Kostel Povýšení sv. Kříže - Kunín

POŘADANÉ AKCE V OBDOBÍ 02.05.2024 AŽ 02.06.2024:


Nebyly nalezené žádné akce nebo událostí.
 

Počasí

Pátek 03.05.

25°C
12°C

Sobota 04.05.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.9% (20135)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13986)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14133)

• Last minute
18.1% (13534)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (13020)

Celkem hlasů: 74808

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.