E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Úterý, 30. 04. 2024
Svátek slaví Blahoslav
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Památky

Přehrada Slapy (Okolí Prahy - jih)

Adresa: 

Slapy

 

Vodní nádrž Slapy byla první velkou stavbou vltavské kaskády. Přehradní hráz se nachází asi 30 km od Prahy směrem proti proudu Vltavy. Přehrada byla vytvořena za účelem regulace toku řeky Vltavy a výroby elektrické energie. Vlastní stavba započala v roce 1949, v roce 1955 byla dokončena a o rok později byla do provozu uvedena vodní elektrárna umístěna v těle přehradní hráze.

Celá přehrada souží nejen k regulaci vodní hladiny na Vltavě a výrobě elektřiny, ale je současně vyhledávaným rekreačním střediskem. V okolí nádrže je k dispozici řada kempů, hotelů a penzionů. Návštěvníci zde mohou provozovat mnoho vodních sportů nebo vyrazit do okolí, kde se nachází řada krásných a zajímavých lokalit.

Technické zajímavosti přehrady a elektrárny:
Objem přehrady 270 milionů kubických metrů vody drží betonová gravitační hráz vysoká 65 metrů. Vodní plocha má rozlohu 14 km2. Hráz je umístěna v úzké soutěsce na konci Svatojánských proudů a vzniklé 44 km dlouhé jezero se táhne až k přehradě Kamýk. Slapská přehrada má čtyři přelivy 15 x 8 m o kapacitě průtoku vody 3 tisíc kubických metrů za sekundu.
Elektrárna uvnitř betonové hráze disponuje třemi soustrojími s Kaplanovými turbínami o výkonu 3 x 48 MW. Voda je na turbíny přiváděna třemi ocelovými potrubími, které jsou zabudovány v hrázi. Vtok do nich je možné zablokovat ocelovými rychlozávěry a provizorním hrazením. Elektrická energie z generátorů o napětí 10,5 kV je vyvedena přes transformátory do rozvodny umístěné v hrázi. Odtud je elektřina vedena kabely v šikmé šachtě v hrázi až nad hladinu vody na portály. Elektrárna je napojena do celostátní energetické soustavy a na plný výkon je schopna najet během 136 sekund. Výkon lze regulovat dálkově z centrálního dispečinku v nedalekých Štěchovicích. Odtok ze Slapské přehrady může být regulován dalšími díly na Vltavě ? nádrže ve Štěchovicích a ve Vraném.

Více informací najdete na mapách a publikacích :
Turistické mapy - č. 12 Okolí Prahy, Brdy, Berounka

Tisk zařízení

 

SEZNAM ZAŘÍZENÍ V OKOLÍ:

POŘADANÉ AKCE V OBDOBÍ 30.04.2024 AŽ 30.05.2024:


Nebyly nalezené žádné akce nebo událostí.
 

Počasí

Středa 01.05.

25°C
12°C

Čtvrtek 02.05.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.9% (20133)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13985)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14131)

• Last minute
18.1% (13529)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (13015)

Celkem hlasů: 74793

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.