E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pondělí, 29. 04. 2024
Svátek slaví Robert
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Pension Markus Frymburk

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Památky

ZŘÍCENINA HRADU HARTENBERG U SOKOLOVA

Adresa: 

 

Hrad Hartenberg náleží k nejstarším hradům Českého království. Hraniční hrad, expozice na zemské (Erfurtské) stezce. Založen důmyslně ve své poloze jako prvek obrany českého státu proti rozpínající se moci sousední Německé říše, nenahraditelným zhmotněným dokladem složitých mezistátních vztahů své doby. Krajinná dominanta, která nemá v dosti rozsáhlém území obdoby.
Hrad Hartenberg, později zámek Hřebeny, v současnosti zřícenina, byl založen před rokem 1200 (pravděpodobně 1196) Hartenberky a cisterciáty ? kolonizátory divokého kraje. Bohatá historie s významnými rody (Hartenbergové, Maleříkové, Šlikové, Písnicové, Auerspergové, atd.), četné romantické středověké příběhy, a dramatické osudy lákaly v minulosti tisíce turistů a návštěvníků.
Velmi ceněný je celý hospodářsko sídelní komplex, unikátní území, zahrnující zámecký park, pivovar hájenky, hospodářský dvůr. V blízkosti železniční zastávky byla dříve zřízena jedna z nemnoha papíren v Čechách, na řece Svatavě točily svá kola panské mlýny. V okolí je také mnoho historických štol, již od 13.století jsou zde doložena významná ložiska olověných rud a cínu.
V 17. století byl přestavěn na barokní zámek. Dramatické osudy se prolínaly celou historií Hartenbergu, včetně dobývání, pustošení, zemětřesení a požárů, které pokračovaly i v novodobé historii po roce 1945, kdy byl po odsunu poslední majitelky panství hraběnky Františky Kopalové postupně zámek rozkraden, zdevastován a nakonec v roce 1985 byl hrad úmyslně podpálen.

Tisk zařízení

 

SEZNAM ZAŘÍZENÍ V OKOLÍ:

POŘADANÉ AKCE V OBDOBÍ 29.04.2024 AŽ 29.05.2024:


Nebyly nalezené žádné akce nebo událostí.
 

Počasí

Úterý 30.04.

25°C
12°C

Středa 01.05.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.9% (20130)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13980)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14127)

• Last minute
18.1% (13523)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (13011)

Celkem hlasů: 74771

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.