E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 02. 05. 2024
Svátek slaví Zikmund
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Pension Markus Frymburk

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Památky

Osobnosti - Bělá pod Bezdězem (Doksy a Máchovo jezero)

Adresa: 

Bělá pod Bezdězem

 

Oldřich Tista z Libštejna
Působil jako purkrabí císaře Karla IV. na Bezdězu v letech 1354 - 1371. Poté žil v Bělé, je známý zvláště tím, že pro císaře postavil hrad Karlsfried u Žitavy a s velkou pravděpodobností i Máchovo jezero.

Samuel Radešínský
Narodil se kolem roku 1571 v Bělé. Stal se veřejným notářem v Čechách, později komorním a stavovským prokurátorem na Moravě. Byl jmenován císařským radou, povýšen do rytířského stavu a Rudolf II. jej poctil titulem "dvorního básníka". Je autorem řady básní a drobnějších spisů, z nichž se v některých hlásí ke svému rodišti.

Bohuchval Berka z Dubé a Lipé
Pán na Bělé, Kuřivodách, Loukovci a Chýši, trvale sídlil na zámku v Bělé. Byl významným českým politikem, jedním z hlavních odpůrců Ferdinanda II. a předním členem stavovského direktoria. Řídil jednání českého sněmu, na němž byl Fridrich Falcký zvolen českým králem. Od konce roku 1619 do konce Fridrichovy vlády zastával úřad nejvyššího purkrabího. Po prohrané bitvě na Bílé hoře doprovázel krále na jeho útěku ze země. V nepřítomnosti byl odsouzen ke ztrátě "hrdla, cti a statku". Zemřel
zchudlý v Hamburku.

Jan Jiří Heinsch
Významný malíř českého vrcholného baroka, rodák z Kladska. V roce 1702 vstoupil jako bratr laik do bělského kláštera augustiniánů poustevníků, po nějakém čase však klášter opustil. I poté si zachoval k bělským augustiniánům dobrý vztah. Někdy po roce 1704 jim dodal pro výzdobu refektáře velkou olejomalbu Kristus hostem v klášterní jizbě a obrazy P. Marie s Ježíškem a Sv. Anna. Heinschovy obrazy se nacházejí v řadě pražských kostelů i v Národní galerii.

Václav Krolmus (1790-1861)
Narodil se v Březince. Byl vlastenecký kněz, sběratel starožitností, archeolog a spisovatel, odchovanec bělské klášterní školy. Po dalších studiích se stal knězem. Hned od počátku svého působení měl neshody s církevní a světskou vrchností. Byl literárně velmi činný, psal na různá témata, zpočátku převážně náboženská, později vlastivědná. Jeho nejrozsáhlejší a nejvýznamnější prací je mnohasvazkové dílo Staročeské pověsti, zpěvy, hry, obyčeje, slavnosti a nápěvy s ohledem na bájesloví československé. Pohřben je na pražském Vyšehradě.

Ferdinand Fiscali
Narodil se roku 1817, byl lesnický odborník, pedagog a spisovatel. Žil v Bělé v letech 1866-1894. Byl ředitelem zdejší vyšší lesnické školy, zasloužil se o její vysokou úroveň uznávanou i v zahraničí. Kromě menších prací vydal velké ilustrované dílo Deutschlands Forstkultur Pflanzen (Lesní kulturní dřeviny Německa). V Bělé jej připomíná pomníček s bronzovou bystou na náměstí, který v roce 1929 pořídili jeho bývalí žáci.

Karel Tieftrunk
Narodil se v Bělé roku 1829. Po studiích na pražské univerzitě se stal středoškolským učitelem, naposled ředitelem nově založeného českého gymnázia v pražské Žitné ulici. V roce 1889 byl zvolen poslancem zemského sněmu za česká města Turnov, Mnichovo Hradiště a Bělou. Vedle řady drobnějších prací napsal větší díla Odpor stavů proti Ferdinandu I., Historie literatury české a Dějiny Matice české. Upravil a vydal Historii českou Pavla Skály ze Zhoře. Na jeho rodném domě, bývalém hostinci U českého lva na náměstí v Bělé, je umístěna pamětní deska.

Dr. Emanuel Purkyně (1831-1882)
Přírodovědec a pedagog, syn slavného J. E. Purkyně a bratr známého malíře K. Purkyně. Narodil se Vratislavi. Po studiích krátce působil jako suplent na pražském gymnáziu, v roce 1860 nastoupil jako profesor na nedávno založenou lesnickou školu v Bělé, kde setrval do konce svého života. Zabýval se vědeckým výzkumem v řadě přírodních oborů - v botanice, myslivecké zoologii a zejména zemědělské a lesnické meteorologii.

Vladimír Holan
Básník, narozen roku 1905 v Praze - Holešovicích. Patří k nejvýznamnějším představitelům české poezie 20. století. Své mládí strávil v Bělé, kde žil v letech 1911-1919. Dojmy z dětství v Bělé nalezly odezvu i v některých Holanových básních. V září 1995 byla na budově bývalé obecné školy na náměstí v Bělé odhalena pamětní deska.

Václav Trégl (1902-1979)
Český divadelní a filmový herec, rodák z Bělé. Byl typickým představitelem komediálních rolí a lidových postav. Působil postupně v řadě pražských divadel, zejména v předválečném Osvobozeném divadla V+W, v divadle Vlasty Buriana, za okupace v Intimním divadle, v letech 1955-1965 v Městských divadlech pražských. Na jeho rodném domě v Bělé je umístěna pamětní deska.

Tisk zařízení

 

SEZNAM ZAŘÍZENÍ V OKOLÍ:

  Ubytování

    • GARNI HOTEL-RESTAURANT

    • U RADNICE HOTEL

    • CHATOVÁ OSADA

  Stravování

    • WALDSTEIN RESTAURACE

    • NA KOUPALIŠTI RESTAURACE

    • U SLUNÍČKA VINÁRNA

  Památky

    • KAPLE BOLESTNÉ PANNY MARIE V BĚLÉ POD BEZDĚZEM

    • MOROVÝ SLOUP V BĚLÉ POD BEZDĚZEM

    •

    • Zámek Bělá pod Bezdězem

    • Kaple Nejsvětější Trojice - Bělá pod Bezdězem

    • Augustiniánský klášter a kostel sv. Václava - Bělá pod Bezdězem

    • Mariánský sloup - Bělá pod Bezdězem

    • Socha K. H. Máchy - Bělá pod Bezdězem

    • Valdštejnsko - Bělá pod Bezdězem

    • Bývalý zámek Skalsko - Bělá pod Bezdězem

Zobrazit více zařízení v okolí >>

 

  Sport

    • Bělá pod Bezdězem ? Jablonné v Podještědí

    • Bělá pod Bezdězem ? Kuřivody

    • DIANA PENZION

POŘADANÉ AKCE V OBDOBÍ 02.05.2024 AŽ 02.06.2024:


Nebyly nalezené žádné akce nebo událostí.
 

Počasí

Čtvrtek 02.05.

25°C
12°C

Pátek 03.05.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.9% (20135)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13986)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14133)

• Last minute
18.1% (13534)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (13020)

Celkem hlasů: 74808

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.