E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 16. 05. 2024
Svátek slaví Přemysl
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Památky

Zřícenina hradu Pařez (Jičín a Prachovské skály)

Adresa: 

Jinolice

 

Na severozápadním okraji Prachovských skal, několik metrů od silnice spojující Pařezskou Lhotu a Blata, se z travnaté roviny zvedá pískovcová skála, na níž kdysi stával skalní hrad. Podle tvaru skály byl nazván Pařez. Historické prameny se poprvé zmiňují o hradu Pařezu k roku 1403, kdy byl jeho majitelem Jan z Pařezu. Datování nalezené keramiky však nasvědčuje tomu, že hrad stál již koncem 14. století a zanikl v první polovině 15. století. Ve zříceninách věže byly nalezeny groše Václava IV. Je pravděpodobné, že hrad byl zničen v době husitských válek.

Skála, na které hrad stojí, je úzkou rozsedlinou rozdělena na dvě části, mezi kterými je puklina. Směrem od východu je vpravo ve skále vydlabaný sklípek, vedle něhož kolmo k rozsedlině vedla zeď. Ta dělila západní část hradu od východní. Vlevo ve skále se ještě zachoval žlábek k zapuštění trámoví, zde se patrně rozsedlina zavítala pevnými vraty. Od sklípku vedou schůdky ke dvěma dalším sklepům. Na západním okraji hradu stála čryřhranná věž s branou, do níž vedl dřevěný most z protější skály. Na povrchu skály jsou dodnes viditelné stopy obvodových hradeb a základy čtyřhranné věže na západním okraji opevnění. V ostatních částech okraje skály se ojediněle nacházejí záseky po trámech. Hrad byl zděn z přitesaných pískovcových kvádříků, mezi nimiž byla pískovcová drť a menší lomový kámen zalévaný maltou.

Hrad se nachází na okraji Prachovských skal. Nejlépe je dojet autem či autobusem do centra skal k Turistické chatě a odsud pěšky kolem koupaliště Pelíšek po červené turistické stezce (asi 4km). Další možností je dojít od vlakové zastávky Hrdoňovice (asi 3 km) či Libuň (6 km) Autem je také možno dojet z Jičína přes Jinolice či Prachov do obce Pařezská Lhota a na rozcestí v obci odbočit dolů směrem na Blata ? zde je možno zastavit přímo u hradu.

Poloha: na SZ okraji Prachovských skal, 3 km JZ od Libuně , 8 km severozápadně od Jičína

Tisk zařízení

 

SEZNAM ZAŘÍZENÍ V OKOLÍ:

  Památky

    • Jinolické rybníky

    • Vrch Přivýšina

POŘADANÉ AKCE V OBDOBÍ 16.05.2024 AŽ 16.06.2024:


Nebyly nalezené žádné akce nebo událostí.
 

Počasí

Pátek 17.05.

25°C
12°C

Sobota 18.05.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.9% (20263)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (14091)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14242)

• Last minute
18.1% (13638)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (13133)

Celkem hlasů: 75367

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.