E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pondělí, 27. 05. 2024
Svátek slaví Valdemar
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Penzion Slezský dům v Jeseníku

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Památky

Expozice lidového bydlení

Adresa: 

Víska 3
471 03

Telefon: 

+420 487 868 296

E-mail: 

slaby@muzeum.clnet.cz

Web: 

http://www.muzeum.clnet.cz

Vísecká rychta Rychta byla postavená v roce 1797 a v současnosti je největší roubenou obytnou stavbou podstávkového typu v Čechách. Trvale byla obývána ještě v poválečných letech, poté byla užívána k účelům JZD. Po rekonstrukci zde byla roku 1986 zpřístupněna expozice zaměřená na vývoj lidového bydlení, umění a architektury.

 

Tato krásná a monumentální stavba bývala rychtou obce Vísky, malé vesničky, oddělené jen Bobřím potokem od Kravař, k nimž byla roku 1849 Víska administrativně připojena. Po celou dobu, pro niž jsou zachovány písemné prameny, tj. od počátku 16. století, patřila zdejší usedlost rodině Kernů - zámožným sedlákům, zastávajícím téměř dědičně ve Vísce rychtářský úřad. Kernové vlastnili rozsáhlá obilná pole, chovali koně, dobytek, ovce a jejich chmelnice patřily k největším v okolí. Tyto skutečnosti výzmamně ovlivnily vzhledi rozsah domu, který si dal v dnešní podobě postavit rychtář Václav Kern v roce 1797. Stálé expozice: * interiéry základních částí lidového stavení (síň, světnice, světnička, černá kuchyně, spížní komora) * Severočeská lidová architektura - charakter a její vývoj, základní znaky vesnickcýh staveb v severních Čechách, doplněno fotografiemi, mapkami, maketami a modely * Lidové umění a nábytek - ukázky malovaného nábytku u období od konce 18. století do poloviny 19. století. Představena je nejen běžná produkce nábytkářských dílen, ale i unikátní soubor výpravného selského nábytku movitějších vesnických vrstev. Část prostor je věnována k ukázkám religiózního umění (polychromované dřevořezby, obrázky na skle). Vnitřní zařízení je pojato spíše výstavně, ale na své si přijdou i zastánci klasických skanzenů. Pod jednou střechou zde naleznou i všechny tradiční atributy venkovského hospodářství - zemědělského a řemeslnického nářadí, pomůcky pro zpracování lnu (kolovraty, přeslice, vochle, motovidla,...), výrobky z přírodních pletiv (koše, ošatky), ze dřeva i kameniny a řadu dalších věcí. Vísecká rychta představuje severočeský typ roubeného domu se všemi jeho charakteristickými znaky. Zároveň je však jevem zcela vyjímečným především pro své mimořádné rozměry (33 x 17 x 28 m), které byly ovlivněny nejen potřebami rychty, ale i poměrně velkým hospodářstvím a také nadprůměrným pěstováním chmele. Pravidelné akce: Masopust na rychtě - sobota před Popeleční středou 25. 2. 2006 Velikonoce na rychtě - sobota před Květnou nedělí 8. 4. 2006 Paličkyáda - IV. ročník - 9. 9. 2006

 

Poslední míle

Vísecká rychta se nachází na silnici Zahrádky - Úštěk. Autobusové spojení - zastávka na návsi (100 od objektu), zde i možnost parkování VLaková trať Česká Lípa - Litoměřice - zastávka Kravaře v Čechách (1500m od objektu)

Vyznámnost: 

Celorepulikový význam

Provoz: 

Sezonní: Od 1. 4. do 30. 10.

Vstupné: 

Placené

Přístupnost: 

Volně přístupný

Přístupnost k objektu: 

Pěšky

Doplňující informace: 

Architektonická zajímavost

Personál hovoří v těchto jazycích: 

Česky  

Služby v místě okolí:

Koupaliště: v místě
Autobusová zastávka: 0.5 km
Vlaková zastávka: 1.5 km

Tisk zařízení

 

SEZNAM ZAŘÍZENÍ V OKOLÍ:

POŘADANÉ AKCE V OBDOBÍ 27.05.2024 AŽ 27.06.2024:


Nebyly nalezené žádné akce nebo událostí.
 

Počasí

Úterý 28.05.

25°C
12°C

Středa 29.05.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.7% (20570)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (14421)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14555)

• Last minute
18.1% (13950)

• Prostřednictvím internetu
17.5% (13454)

Celkem hlasů: 76950

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.