E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Jaké jsou výhody a nevýhody různých typů karimatek?

 

Vybíráte karimatku na letní festival nebo túru? V dnešní době je výběr skutečně široký a poznat tu pravou nemusí být nejsnadnějším úkolem.

 

Proto vám dnes poradíme, jak na to.
Jaké typy karimatek existují?

Karimatky se dělí do několika různých typů, které se od sebe liší váhou, skladností a samozřejmě také pohodlím a tepelným komfortem, které nabízejí.
Jaké to jsou?
- Alumatka
- Pěnová karimatka
- Nafukovací karimatka
- Samonafukovací karimatka
Alumatka a pěnová karimatka
Pěnové karimatky a alumatky patří k naprosto základnímu vybavení. Jejich největší výhodou je extrémně nízká hmotnost a snadné rozložení, které nezabere víc než půl minuty. Prostě ji stačí rozbalit, natáhnout a můžete si ustlat téměř kdekoliv. Další výhodou je, že se vám jen tak nepoškodí. Vydrží jakýkoliv terén a téměř jakékoliv zacházení. A k tomu všemu stojí pár korun.
Jenže s tím vším se pojí i poměrně výrazné nevýhody.
Pokud máte rádi pohodlí a chcete se dobře vyspat i v kempu či na túře, alumatka ani pěnová karimatka vám toto přání nesplní.
Alumatka, která se skládá ze dvou vrstev, je přece jen o něco pohodlnější a nabízí lehce zvýšený tepelný komfort. Ani jedna z variant však neposkytuje příliš velkou izolaci a od tvrdé země vás dělí pouhými pár milimetry.
Také nejsou příliš skladné a určitě se vám nevejdou do batohu. To, že je musíte připnout z vnější strany batohu však vyvažuje jejich nepatrná váha.
Samonafukovací karimatka
Tento typ karimatky představuje ideální poměr cena / výkon. Ze všech variant je sice nejtěžší a může vážit až 900 gramů, ale na druhou stranu ji můžete pohodlně zabalit do batohu a nafouknutou ji máte za pár okamžiků. Poskytuje dobrou tepelnou izolaci i pohodlí ? zde však záleží na konkrétním typu, velikosti a tepelném komfortu.
Nafukovací karimatka
Klasická nafukovací karimatka je ideální, pokud hledáte pohodlné ultralight vybavení. Je totiž oproti samonafukovací až o polovinu menší a lehčí.
Nevýhodou je o něco náročnější příprava na spánek. Nafukování zabere nějaký čas, stejně tak si její komfort příliš neužijete v náročnějším terénu, kde může dojít k jejímu poškození.
Chcete o výběru karimatky zjistit víc? Přečtěte si článek na Affekt.cz.


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19783)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13700)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13861)

    Last minute
    18.1% (13224)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12688)

    Celkem hlasů: 73256

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.