E-Česko

Travelling, Accommodation, Holiday, Free time

Bohemian, Moravian, Silesian

     
Today it is Čtvrtek, 28. 03. 2024
Name-day Soňa
Fulltext search

Section for searching:

Magazine Gulliver - Menu
Accommodation and catering

Apartment In Chapel




Magazine Gulliver

Previous page

Island

- země gejzírů, ledovců a dlouhých plání

 

Druhý největší ostrov Evropy, který není vnitrozemcům tolik známý. Láká svou neotřelou přírodní krásou a podivuhodnými úkazy,

 

nad nimiž zůstává rozum stát. Podnikněte procházku skrz gejzíry chrlící vřelou vodu, poznejte mohutné ledovce či hudbu, jenž se zde zrodila.
Island se nachází západně od Norska či severozápadně od Skotska. Island poprvé objevili Norové a Keltové na začátku 10. století. O tři století později se Island podmanil Norsku a na konci 13. století se obě země podrobily dánské monarchii. Teprve až první prosincový den roku 1918 se Island osamostatnil a stal se suverénním státem. Spolu s Dánskem měl stejného krále a společně tvořili personální unii. Ta byla zrušena během druhé světové války. Od té doby neměl Island krále, ale svého prezidenta. Úředním jazykem je islandština, která má své kořeny ve staré norštině. Původem je to řeč Vikingů, takže i dnešní Islanďané dnes mohou číst vikingské ságy.
Krajina horkých gejzírů a ledovců
Islandskou krajinu zdobí několik desítek vulkánů. Nejznámější a nejaktivnější na Islandu je sopka Hekla, která naposledy vybuchla před osmnácti lety. Se sopečnou činností souvisí chrlení gejzírů i termální prameny. Největší výskyt těchto úkazů můžeme spatřit v lokalitě Haukadalur, nacházející se na jižním pobřeží. Rovněž se na Islandu rozprostírá největší ledovec v Evropě. Jeho jméno je Vatnajökull, leží na jihovýchodě země a rozkládá se na 8% Islandu. Na ostrově jsou čtyři národní parky. Ten největší, Skaftafell, je součástí již zmíněného ledovcového komplexu Vatnajökull. Na jihu tohoto národního parku se nachází i nejkrásnější vodopád Svartifoss. Jeho spád je obklopen čedičovými skalisky, které vykouzlují monumentální schodiště v závoji páry.
Jak a proč navštívit "ledovou zemi"?
Hlavním dopravním prostředkem je na ostrově auto. Neexistuje zde žádná železniční síť. Kromě městských části zde nejsou místní autobusové spoje. Hlavní město Reykjavík a druhé největší město Akureyri spojuje okružní islandská silnice. Z ostrova či na ostrov se můžou lidé dostat jedině lodí a nebo letadlem. Na Islandu žije více jak 300 000 obyvatel. Dvě třetiny z nich žijí v aglomeraci Reykjavíku. V roce 2007 se zjistilo, že podle Rozvojového žebříčku OSN je Island ze všech 177 hodnocených zemí světa nejlepším místem pro život lidí z hlediska kvalitního a spokojeného života.
Neobvyklá země s ještě neobvyklejší kulturou a gastronomií
Led, chlad a dlouhé polární noci, nejsou pro zemědělskou výrobu příliš vhodnou alternativou a kromě brambor a zelí, se zde nedá vypěstovat téměř nic. Proto jsou místní obyvatelé odkázáni na dovoz většiny potravin. Ze živočišné výroby se zaměřují především na chov ovcí a koní. Tradiční pokrmy na Islandu jsou Skyr ( sladký tvaroh s lesním ovocem ), Hakarl ( fermentovaný žralok) a další specialitou je Hangikjöt, neboli uzené jehněčí. Pokud, ale nechcete být nepříjemně překvapeni, tak se vyhýbejte pokrmům zvaným "slátur", kdy by vám byly podstrojeny zvířecí vnitřnosti, končetiny a žlázy.
Baltasar Kormákur je islandský režisér, který se proslavil filmy jako 101 Reykjavík či Severní Blata, která byla oceněna na festivalu v Karlových Varech. Z hudebního žánru je nejznámější zpěvačka Björk, hrající pop, trip hop či ambient. Dále jsou na ostrovní zemi známí post-rockový Sigur Rós či alternativně hrající skupina The Sugarcubes.

Zdroj : mineralfit.cz


    Previous page

     


    Weather

    Friday 29.03.

    25°C
    12°C

    Saturday 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Others
    Survey

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19800)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13714)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13871)

    Last minute
    18.1% (13245)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12710)

    Number of contender 73340

    Login

    Your login:

    Your password:


    News by e-mail

    Enter your e-mail for sending news from server E-Czechia.cz.


     

     

     

     

     

    Copying, publishing and spreading of this server www.e-cesko.cz is recommended and acceptable. We hope that users will enjoy using materials from server www.e-cesko.cz and they will spread this address further. Project E-CESKO.cz came in the existence thanks to the government grant of the Ministry of Regional Development of the Czech Republic.