E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

POLUBNÝ PENZION




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Hurá na Černé a Čertovo jezero

 

Černé a Čertovo jezero patří díky své unikátnosti a dostupnosti k nejpřitažlivějším turistickým cílům

 

Dostanete se k nim po žluté a červené značce z parkoviště na Špičáckém sedle, které je od jezer vzdálené přibližně 3,5 kilometru.

Černé jezero je nositelem několika rekordů nejen proto, že je svou rozlohou 18, 4 hektarů největším ledovcovým jezerem v Čechách a jeho hloubka dosahuje bezmála 40 metrů, ale také proto, že je to nejníže položené jezero u nás, nacházející se v nadmořské výšce 1008. metrů. Jezero vzniklo působením svahového ledovce, který stékal z úbočí Jezerní hory. Nemá žádný viditelný přítok, protože je napájeno podzemními prameny vyvěrajícími na úpatí Jezerní hory a je odvodňováno Černým potokem do řeky Úhlavy, patřící k úmoří Severního moře. Pokud byste si jezero chtěli prohlédnout ze všech stran, čeká na Vás příjemná procházka po jeho obvodu ve skoro pravidelném trojúhelníkovém tvaru měřícím 1809 metrů. Vydáte-li se stoupající stezkou vedoucí od hráze Černého jezera, dojdete k jezeru Čertovu.
Čertovo jezero se rozkládá na svahu Jezerní hory v nadmořské výšce 1030 m. Jako jeho soused vzniklo působením ledovce a jeho největší hloubka je přibližně 37 m. Jezero napájejí dva potoky a přebytkovou vodu z něj odvádí Jezerní potok. Obě jezera patřící skupiny pěti ledovcových jezer na české straně Šumavy. Mezi zajímavosti bezesporu patří skutečnost, že na rozdíl od Černého jezera, které patří k povodí Vltavy a Labe (úmoří Severního moře), patří Čertovo jezero k povodí Dunaje (úmoří Černého moře). Mezi oběma jezery tedy proto prochází hranice hlavního evropského rozvodí.

A ještě jedna zajímavost nakonec...

Proč se jezero nazývá Černé?

Svůj název získalo podle své zdánlivě černé hladiny. Důvodem je především několika metrová vrstva kalu, který je tvořen pylem z všudypřítomných jehličnatých stromů, usazující se na jezerní hladině po statisíce let. Dojmu napomáhá i fakt, že na jezero dopadá jen minimum slunečních paprsků, které hustý lesní porost jen tak nepropustí a propůjčuje tak celému okolí tajemnou tvář, do které máte šanci nahlédnut i Vy.

Zdroj : CzeCot.cz


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (19797)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13711)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13870)

    • Last minute
    18.1% (13239)

    • Prostřednictvím internetu
    17.3% (12706)

    Celkem hlasů: 73323

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.