E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Penzion Slezský dům v Jeseníku




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Jižní Čechy

Hrad Kašperk

 

Hrad Kašperk nechal v roce 1356 založit český král a římský císař Karel IV.

 

Důvody k založení tohoto strážního hradu byly hned tři. Prvořadou nutností byla potřeba zajistit ostrahu zemské hranice se sousedním Bavorskem. Druhým důvodem byla panovníkova snaha o ochranu zlatonosné oblasti Kašperských Hor. V neposlední řadě Karel IV. považoval za nutné zajištění bezpečnosti na nově zřízené obchodní komunikaci zvané Zlatá stezka. Ta spojovala Čechy s Bavorskem a dále s vyspělými oblastmi západní Evropy. Jedna z jejích větví vedla přes Kašperské Hory.
Hrad Kašperk byl vybudován na severozápadním výběžku hory Ždánova, na půdorysu 300 metrů dlouhého protáhlého oválu. Z hlediska obrany byla pravděpodobně největší předností hradu jeho poloha, neboť terén spadá na obou delších stranách velmi strmě dolů.

Architektonická dispozice hradního jádra představuje obdélný palác, srostlý do jednoho celku s obytnými věžemi. Takto vzniklé hradní jádro se nedotýkalo obvodového opevnění vnitřního hradu. Čelní stěny obou 30 metrů vysokých věží, které by mohlo ohrozit případné ostřelování z tehdejších vrhacích či metacích zbraní, neměly žádný otvor (kromě arkýře u západní věže).

I když měl Kašperk statut hradu královského, nespravovala jej přímo královská komora. Král jej pronajímal takzvaným zástavním držitelům, většinou významným královým věřitelům, samozřejmě i s celým kašperským panstvím. Hrad se stal sídlem popravy, což znamenalo, že každému pánu na Kašperku příslušelo právo a povinnost pečovat o veřejný pořádek a bezpečnost, stejně tak jako stíhat provinilce v Prácheňském kraji (oblast jihozápadních Čech).

Prvním zástavním držitelem hradu byl druhý pražský arcibiskup a první český kardinál Jan Očko z Vlašimi. Například v letech 1411 až 1454 přešel hrad do držení rodu Zmrzlíků ze Svojšína a Orlíka. Otec Petr, královský mincmistr, i jeho stejnojmenný syn patřili k stoupencům kalicha, proto se Kašperku vyhnula hrozba pustošivých husitských útoků. Naopak, mladší Petr Zmrzlík z hradu podnikal loupeživé nájezdy na území sousedních katolických Bavor. Ostatně ani ve své další historii nebyl tento šumavský hrad nikdy dobyt.

Ve druhé polovině 15. století přešel hrad Kašperk do držení významného rodu Šternberků ze Šternberka. Když Zdeněk ze Šternberka zorganizoval v roce 1465 odbojné seskupení usilující o sesazení Jiřího z Poděbrad z českého trůnu, byl do tohoto odboje "zapleten" i Kašperk. Posádka proto se proto připravovala na obléhání královským vojskem. V této době byla pravděpodobně spěšně vystavena pevnůstka Pustý hrádek, stojící 400 m východně na výše položeném místě. Dnes zbylo z tohoto předsunutého opevnění jen torzo. Mezi významné držitele hradu Kašperk se zapsal i místokancléř a tajemník krále a císaře Ferdinanda I. Jiří z Lokšan. Tento slezský rytíř hrad držel před polovinou 16. Století a svým rozhodným zákrokem zde v jihozápadních Čechách přispěl k hladkému potlačení pokusu o stavovské povstání v roce 1547. S blížícím se koncem 16. století hrad postupně ztrácel svůj původní význam, na jeho pravidelnou údržbu se již prostředků nedostávalo, hrad chátral. Královská komora začala rozprodávat kašperské panství. Nakonec v roce 1616 odkoupilo již zpustlý hrad Kašperk nedaleké Město Kašperské Hory, které je vlastníkem i provozovatelem hradu Kašperk i dnes.

Nejbližší akce na hradě:

Loupežníci na hradě Kašperku
14. - 16. 7. 2009; začátek vždy od 20:00

vstupné v předprodeji: 130 Kč dospělí, 75 Kč děti
vstupné před představením: 140 Kč dospělí a 90 Kč děti

o akci:
Na hradním nádvoří šerm, tanec, zažijete napětí i nečekané zvraty, protože u loupežníků jeden nikdy neví...

Kára komediantů a Vzplanutí
17. - 18. 7. 2009; začátek vždy od 20:00

vstupné v předprodeji: 160 Kč dospělí, 110 Kč děti
vstupné před představením: 175 Kč dospělí a 125 Kč děti

o akci:
Žonglování, oheň, živá muzika a čtyřmetrové loutky.

Krásné a nevšední zážitky nejprve s představením "Kára komediantů" a po setmění jedinečné představení s hořícími loutkami za doprovodu bubnu nazvané "Vzplanutí". Obě představení se budou odehrávat na hradním nádvoří.

Pokud budete mít o představení zájem, využijte předprodejů nebo si u nás můžete vstupenky objednat k zaslání na dobírku. Představení bývají nezřídka vyprodána.

Divadelní spolek Kašpar: Hamlet
4. - 8. 8. 2009, začátek vždy od 21:00

vstupné v předprodeji: 235 Kč
vstupné před představením: 260 Kč

o akci:
účinkují: Petr Lněnička, Jan Potměšil, Milena Steinmasslová, Tomáš Stolařík,
P. Zatloukal, E. Boušková, M. Coufalová, L. Jůza (M. Němec), F. Kreuzmann, P. Lagner, M. Kern

režie: Jakub Špalek

Shakespearova divadelní hra je stále aktuální, živá a působivá. Pro velký úspěch uvádíme i letos toto vynikající představení v neopakovatelné atmosféře bývalého hradního paláce.

Kašparovu Hamletovi bylo už při jeho vzniku dáno do vínku jeho osudové spojení s Kašperkem, neboť velkou část scénáře napsal Jakub Špalek přímo na hradě Kašperku.

Pokud budete mít o představení zájem, využijte předprodejů nebo si u nás můžete vstupenky objednat k zaslání na dobírku. Představení Divadelního spolku Kašpar bývají vyprodána.


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19786)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13703)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13864)

    Last minute
    18.1% (13230)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12694)

    Celkem hlasů: 73277

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.