E-Česko

Reisen, Unterkunft, Urlaub, Freizeit

Böhmen, Mähren, Schlesien

     
Heute ist Čtvrtek, 28. 03. 2024
Namenstag Soňa
Fulltext - Suchung

Sektion, wo suchen:

Magazin Gulliver - Menu



Magazin Gulliver

Vorige Seite

Jižní Čechy

Český Krumlov letos slaví 700 let

 

Město Český Krumlov slaví v letošním roce 700 let od svého založení. Připravuje proto pestrý kulturní a odborný program.

 

Minulost připomene například výstava originálu listiny Jindřicha I. z Rožmberka datovaná 2. srpnem 1309, která poprvé zmiňuje Český Krumlov jako město, celých sedm století shrne reprezentativní publikace. Již v nejbližších dnech se sejde tvůrčí tým muzejníků, archivářů a historiků, kteří v obrysech nastíní, jak bude kniha vypadat. Sedm set let je pro nás výjimečnou chvílí, která už se v našem životě nebude opakovat. Nebudeme se ovšem ohlížet jen do historie, pokusíme se nahlédnout i do časů budoucích. Mimo jiné formou nesoutěžní přehlídky Budoucnost města očima dětí. V ní mohou pomocí povídky, znělky, divadla, internetu nebo informačního letáku poodhalit, jak si představují své město za sto let," říká místostarostka Českého Krumlova Jitka Zikmundová. Akce pro děti a mládež do 18 let je součástí Evropského roku kreativity a inovace.

Výstava historických dokumentů

Listinu s první písemnou zmínkou o městě najdou návštěvníci od května na výstavě v Regionálním muzeu. Ta nabídne i další historické dokumenty, jako kroniky nebo mapy včetně přehledu událostí ve světě a v Českém Krumlově. Kniha s názvem Příběh města Český Krumlov bude mít dvě části: faktografickou, jež obsáhne historii, a obrazovou, jejíž základ vytvoří snímky českokrumlovských fotografů mapující posledních 109 let ve městě. Poslední podobná faktografická publikace vyšla v roce 1965," popsal Filip Putschögl z kanceláře starosty. Nová kniha bude celobarevná, trojjazyčná a bude mít 192 stránek.

Slavit se bude hned několik výročí: 130 let si připomene Městská knihovna v Českém Krumlově, 80 let Základní škola T. G. Masaryka a uplyne 570 let ode dne, kdy pasovský biskup Mikuláš vysvětil kostel svatého Víta. Knihovna zorganizuje výstavu o své historii, literárně-výtvarnou soutěž pro děti a plánuje také publikaci s medailony žijících osobností města.

Nabídka velkých tradičních akcí

Jubileum se odrazí rovněž v nabídce velkých tradičních akcí. Například v programu Slavností pětilisté růže se objeví všechna historická období od těch nejstarších až po rokoko. Navážeme na historickou slavnost v roce 1909 a druhý ročník slavností v roce 1969," upřesnil ředitel Městského divadla v Českém Krumlově Jan Vozábal. Zářijové Svatováclavské slavnosti se zase zaměří na život svatého Václava a osudové devítky.
Centrum města ozdobí v červnu plastika dvou místních umělců. Dílo Petra Fidricha a Karla Dvořáka nazvané Zvonice pro Evropu, které předloni reprezentovalo Český Krumlov na zemské výstavě v rakouském partnerském městě Vöcklabruck, najde své nové místo v prostoru bývalé seminární zahrady na terase proti hotelu Růže.

O proměnách města, jehož historické jádro je od roku 1992 zapsané na seznamu památek UNESCO, budou v květnu diskutovat historici a památkáři. Téma proberou na Státním hradu a zámku během třídenní odborné konference s názvem Od rezidenčního města k památce světového kulturního dědictví.

Zdroj : město Český Krumlov


    Vorige Seite

     


    Wetter

    Freitag 29.03.

    25°C
    12°C

    Samstag 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Andere
    Ankete

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19788)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13707)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13865)

    Last minute
    18.1% (13232)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12698)

    Zahl der Stimmen 73290

    Login

    Ihr Login:

    Ihr Passwort:


    News per E-mail

    Einlegen Ihre E-mail Adresse, um die Neuigkeiten vom E-CESKO.cz zu bekommen


     

     

     

     

     

    Kopieren, Publikation und Weitergegeben von der Website www.e-cesko.cz ist erlaubt und erwünscht. Wir glauben, dass die Verwendung des Inhalts macht allen Benützer Spass. Das Projekt E-CESKO.cz ist durch dank der Unterstützung Ministerium für regionale Entwicklung entstanden.