E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Motel F5 v Liberci




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Kolínsko

Zámek Radim zahájil druhou sezónu

 

Pro veřejnost je zámek přístupný druhým rokem, prohlídkový okruh zahrnuje 12 místností a kapli. Kompletní rekonstrukce zámku má být dokončena v roce 2010.

 

Vloni v létě poprvé v historii otevřel své brány veřejnosti renesanční zámek Radim, který leží asi 20 kilometrů od Kolína na železniční trati Pečky - Kouřim. Památka dostavěná v roce 1610 představuje renesanční venkovské sídlo střední šlechty, nachází se uprostřed obce na břehu rybníka a obklopena je velkým parkem. V zámku se dochovalo velké množství renesančních i barokních detailů, sály a místnosti s renesančními výsečovými klenbami se štukovými žebry a rozetami. Unikátní jsou i malované trámové stropy.
Chystá se okruh pro děti
Od roku 2005 nový majitel zámku Radim realizuje postupnou generální opravu celé památky. Kromě zpřístupnění historických sálů zřídil v západním křídle zámku stylový penzion a občerstvení pro turisty. Rekonstrukce bude ukončena v roce 2010 u příležitosti 400 let od dostavby zámku. První prázdninový víkend zde chystají otevřít druhý "dětský" zámecký okruh. Určen bude pro děti od čtyř do deseti let. Děti si vyslechnou pohádku, převléknou se do kostýmů a třeba jako princezny či další postavičky se projdou po zámku.
Stavbu renesančního zámku zahájil na počátku 17. století Karel Záruba z Hustířan. Na zámku se vystřídalo mnoho majitelů, nejdéle až do roku 1923 patřil knížecímu rodu Lichtenštejnů. Pak se sídlo stalo součástí velkostatku rodiny Bukovských. Od roku 1948 do roku 1990 vlastnil zámek stát, byl zde zřízen obecní úřad, knihovna a byty. Po sametové revoluci se v restituci navrátil potomkům Jaroslava Bukovského, kteří ho v roce 2005 prodali.
Zámek je pro veřejnost otevřen od dubna do konce října o sobotách, nedělích a svátcích, v červenci a srpnu denně mimo pondělí od 9:00 do 18:00 hodin (poslední prohlídka v 17:00 hodin).

Zdroj : novinky.cz


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19795)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13711)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13870)

    Last minute
    18.1% (13237)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12705)

    Celkem hlasů: 73318

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.