E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Plzeňský kraj

Konstantinovy Lázně

 

První zmínky v písemných dokladech o sirnatém prameni nazývaném obecně "smraďoch" právě pro svůj vysoký obsah sirouhlíku se objevily v 16. století.

 

V roce 1803 byla postavena první lázeňská budova s 5 lázeňskými kabinami a 22 pokoji u sirného pramene v místě dnešních Starých Lázní.
V roce 1837 lázně kupuje majitel okolního panství kníže Konstantin z Löwensteinu, po kterém dnes nesou Konstantinovy Lázně svoje jméno.
Roku 1875 uprostřed nově založeného parku 2 kilometry od původních lázní je ukončena výstavba nové lázeňské budovy, dnešního lázeňského domu Prusík.
Rok 1901 se traduje počátek velkého rozvoje lázní a napojení Konstantinových Lázní na železniční síť.
V roce 1956 jsou Konstantinovy Lázně správně zařazeny pod Mariánské Lázně. Rozhodující indikací se stávají nemoci oběhového systému.
Roku 1992 se Lázně stávají s 440 lůžky, ordinacemi, balneoprovozy a 20 hektary lázeňského parku majetkem společnosti Léčebné lázně Konstantinovy Lázně a. s.
Minerální vodě v Konstantinových Lázních přísluší rovněž jedno významné prvenství. Chemický rozbor místní léčivé minerální vody dokazuje vůbec nejvyšší obsah volného kysličníku uhličitého v celé České republice (3638,0 mg/l).
Pouze v restauracích, kavárnách a recepcích akciové společnosti Léčebné lázně Konstantinovy Lázně a.s. můžete ochutnat či zakoupit konstantinolázeňský bylinný likér KONSTANTIN.
Vstupní hala lázeňského hotelu Jirásek je využívána k výstavám. V současné době můžete zhlédnout výstavu starých pohlednic ve srovnání s dnešními snímky pod názvem "Konstantinovy Lázně včera a dnes".
České republiky. Odborná ekologická studie charakterizuje místní ovzduší jako "čisté, bezvýznamně zasažené oxidem siřičitým".
Konstantinovy Lázně leží ukryty uprostřed lesů v jedné z ekologicky nejčistších oblastí.
Při hovoru o lázních často bývá řeč i o jejich známých a významných návštěvnících. Do poklidných Konstantinových Lázní zavítali z hudebního světa například Jaroslav Křička, Václav Holzknecht, Petr Eben, Alfred Holeček, Libor Hlaváček a J. Vycpálek. Z divadelních jevišť sólisté Národního divadla v Praze Beno Blachut, Marie Budíková-Jeremiášová a herci Jan Pivec, Miloš Dohnal, Antonie Hegerlíková, Irena Kačírková, Libuše Havelková, Květa Fialová, Jiří Pleskot. Z literátů přijeli Bohumil Říha, Ondřej Sekora. Z českých malířů navštívili Konstantinovy Lázně Max Švabinský a Ota Janeček.
V poslední době jsme přivítali na léčení v Konstantinových Lázních například hudebního skladatele Vadima Petrova, režiséra Jiřího Sequense (Hříšní lidé města pražského), herce Vladimíra Brabce (major Zeman), herce Rostislava Kubu, houslistu Zdeńka Brože a jeho manželku primabalerínu Jelenu Kovalevskou, plzeňského výtvarníka Klementa Štíchu, politika Jana Kavana či karlovarského hejtmana Josefa Pavla.

Zdroj : konstantinovy.cz


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19786)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13703)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13863)

    Last minute
    18.1% (13230)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12693)

    Celkem hlasů: 73275

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.