E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Západní Čechy

Zámek Manětín

 

Manětín, přezdívaný také perla západočeského baroka, se v písemných pramenech poprvé připomíná roku 1169, když tuto osadu král Vladislav II. daroval pražským johanitům.

 

Koncem 16. století si rod Hrobčických z Hrobčic dal v centru města postavit renesanční sídlo. Po požáru města v roce 1712 byl podle plánů Tomáše Hafeneckra na jeho místě vystavěn barokní zámek. Jeho tehdejší majitel Václav J. Lažanský tu začal budovat sídlo s půdorysem protáhlého písmene L a rozsáhým zámeckým parkem; ve stavbě pokračovala jeho manželka a dokončil ji jejich syn. Ze zámku je dnes muzeum a jeho interiéry jsou volně přístupné. Budova je spojena krytou chodbou s děkanským kostelem sv. Jana Křtitele. Jižní průčelí se otevírá do obnovené barokní zahrady, na niž navazuje zámecký park.
Probíhají tu i různé kulturní akce, na které se vyplatí podívat, například koncerty Smetanova tria. Za prohlídku nestojí v Manětíně jenom zámek, ale celé město, ve kterém v době baroka vyrostly další krásné stavby - například poutní kostel sv. Barbory. Gotický kostel sv. Jana Křtitele rovněž prodělal přestavbu, takže jeho věž získala typickou barokní báň se zvonicí. Všechny návštěvníky Manětína dnes ale hlavně překvapuje množství a kvalita barokních soch a božích muk, pocházejících ze 17.-18. století. Pozdně barokní měšťanské domy stojící na náměstí a podél hlavní silnice dotvářejí kolorit kdysi významného města, které je dnes bohužel téměř neznámé.

Zdroj : vitejte.cz


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19772)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13693)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13855)

    Last minute
    18% (13215)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12680)

    Celkem hlasů: 73215

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.