E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Slovensko

Trenčianské Teplice - zářivá perla Karpat

 

Slavný léčivý pramen má teplotu kolem 39 stupňů Celsia a vyvěrá ze země s obrovskou silou 22 litrů za sekundu.

 

Za dávných časů, mezi zalesněnými svahy Strážovských vrchů hledal kulhavý pastýř zatoulanou ovci. Našel i horký, ze země vyvěrající pramen. Začal do těchto míst chodit a časem si všiml, že když se některá z jeho ovcí zraní, nechá si na ránu téct horkou vodu páchnoucí po síře. ?Co je dobré pro ovce, neuškodí ani mně!? řekl si a učinil totéž. Za pár týdnů se úplně uzdravil.
Co (možná) nevíte...

● Trenčianské Teplice jsou nazývány perlou Karpat.

● Slavný léčivý pramen má teplotu kolem 39 stupňů Celsia a vyvěrá ze země s obrovskou silou 22 litrů za sekundu.

● Pití této vody, která obsahuje hodně síry, sodíku, hořčíku a vápníku, výrazně pomáhá při léčení dny, cukrovky, při chronických infekcích močových cest, reguluje tvorbu žluče a pankreatických enzymů.

● Koupele pomáhají při léčení chorob pohybového aparátu, stejně jako zábaly do dalšího zdejšího léčivého produktu - do sirného bahna.
Dnes se zde nacházejí jedny z nejhezčích a nejpopulárnějších západoslovenských lázní Trenčianské Teplice, které mají ve znaku pastýře, ovci a stylizovaný pramen. Půvabné městečko hojně navštěvují pacienti trpící problémy s pohyblivostí kloubů nebo bolestmi v zádech.
Pestrá historie
Horké léčivé prameny skryté v hustých lesích si zřejmě oblíbili už ve druhém století římští legionáři a první písemná zpráva o nich pochází z roku 1247. O rozkvět Trenčianských Teplic se zasloužily dva významné rody. Od konce 16. století až do roku 1835 vlastnil a obhospodařoval pět pramenů rod Illésházyů, který založil lázeňský park. Pak je koupil bohatý vídeňský bankéř Juraj Sina. On a jeho potomci získali další okolní pozemky, na nichž postavili krásné patrové vily pro bohatou klientelu.
Výrazně se do dějin lázní zapsala nejmladší ze čtyř dcer Šimona Siny - Ifigenie d'Harcourt. Nechala vybudovat vodovod a kanalizaci a také asi nejkrásnější a nejznámější zdejší stavbu Hammam (z arabštiny lázeň či koupel).
V Trenčianských Teplicích stojí dokonce kopie originálního projektu, kterou pražský architekt F. Schmorantz vypracoval v maurském slohu pro egyptského vladaře. Ifigenie d'Harcourt viděla model této stavby na světové výstavě v Paříži a tak se jí zalíbil, že požádala egyptského panovníka o povolení postavit kopii jeho hammamu v malém západoslovenském lázeňském městečku.
Od roku 1888 stojí v Teplicích nádherná, pro Evropu neobvyklá budova, v níž své bolavé klouby léčila už nejedna významná osobnost.
Hammam - cesta k uvolnění
Návštěva hammamu je nezapomenutelným zážitkem. Hned u vchodu dostanete bederní roušku - muži menší, ženy o něco větší. Svléknete se ve výklenku zakrytém zavěšenou plachtou. Pak 20 až 30 minut relaxujete v bazénu naplněném 39 stupňů horkou sirnou vodou, vyvěrající z pramene, jenž se nachází přímo pod bazénem. V bazénu je zakázáno plavat. V tak horké vodě by totiž intenzivní plavání mohlo způsobit srdeční potíže.
Po koupeli se vrátíte do "svého" výklenku, kde dalších zhruba 15 až 20 minut odpočíváte zabaleni do obrovského prostěradla a teplé deky. Následuje masáž celého těla, v jejímž závěru uchopí masér lněný sáček napuštěný mýdlovou pěnou, prudkým mávnutím vykouzlí oblak bohaté pěny. Napění vás a opláchne vlažnou pramenitou vodou.
Kompletní procedura je nádhernou cestou k uvolnění. Podstoupíte-li takovýchto lázní alespoň sedm osm, budete se cítit jako znovuzrození. Vyzkoušet zdejší hammam mohou i ti, kteří se v Trenčianských Teplicích neléčí. Stačí si ho zaplatit (stojí 220 SK) v kanceláři nacházející se v nejstarší lázeňské budově, známé jako "Kaštiel" čili Zámek.
Umělci a celebrity
Kaštiel je kousek od hammamu a rovněž stojí za návštěvu. Už před sto lety se v něm nacházelo lázeňské centrum, v němž se scházeli a diskutovali pacienti z vyšších kruhů. Jezdívali sem i boháči až z Vídně i řada celebrit. Ve 30. letech minulého století tu žil a pracoval jako lékař otec Karla a Josefa Čapkových - MUDr. Antonín Čapek. Syn Karel za ním často jezdíval a právě tady napsal řadu svých děl, například Továrnu na Absolutno, Loupežníka, R.U.R. a první kapitoly románu Krakatit.
Lázeňské procedury, zejména bahenní zábaly, se v půvabné jednopatrové nejstarší budově provádějí dodnes.
Celebrity neopustily Trenčianské Teplice ani dnes. Nejen že se tu léčí. Slavní herci a režiséři se sem sjíždějí od roku 1993 vždy na počátku léta, kdy se koná mezinárodní filmový festival Art Film. Na něm se promítá řada významných hraných zahraničních filmů a skoro každý doprovází filmová delegace.
Díky tomu už lázně navštívili mj. filmové superhvězdy jako Isabelle Huppertová, Jean-Paul Belmondo, Franco Nero, Ornella Mutiová nebo Geraldine Chaplinová. Obvykle bydlí hned u rozlehlého parku - v hotelu Most slávy, před nímž jsou na zábradlí nad říčkou umístěny upomínkové desky hvězd. Vévodí jim pomník Charlie Chaplinovi.

Zdroj : novinky.cz


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19771)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13693)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13854)

    Last minute
    18.1% (13215)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12680)

    Celkem hlasů: 73213

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.