E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 29. 03. 2024
Svátek slaví Taťána
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Penzion Apollo - Hlinné




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Střední Čechy

Střední Čechy nabízejí stovky technických divů

 

V poslední době si stále častěji za cíle svých víkendových toulek Češi vybírají vedle kulturních památek i ty, kde se historická krása snoubí s vyspělou technickou úrovní.

 

V Není náhoda, že se mluvilo o zlatých českých ručičkách.

Dokazují to různé roztroušené stavby mlýnů, dolů, hutí, vodních a vodárenských děl, továren, manufaktur, mostů a železnic.

"Cesty po industriálních památkách vás okouzlí, ať již svým opraveným, stále opečovávaným leskem, anebo strohou odhaleností, pravdivou omšelostí, na které jsou patrny stopy malířského štětce, rzi i deště," říká architekt a herec David Vávra, známý svým seriálem o šumných městech.

"Za zážitkem na pomezí geniality a ryzí účelnosti, stálé potřeby a zapomnění se nemusíme trmácet přes půl Evropy. Najdeme jej na hlavní třídě, ale i pár kroků od konečné, ukrytý v úvoze, kudy se již nechodí."

Právě rys dobrodružného hledání zpola či zcela skrytých krás, k nimž nevedou turistické značky, je pro mnoho výletníků přesně to pravé. Pokud se rozhodnou pro víkendovou výpravu v rámci středních Čech, může jim být vítanou pomůckou aktuální Průvodce po industriální minulosti a technických památkách, který lze zdarma získat v informačních centrech Středočeského kraje.

Koho pak zasáhne drsná krása mlýnů, cukrovarů nebo dolů ještě hlouběji, může investovat 545 korun do výpravné fotografické knihy s názvem 100 technických a industriálních staveb Středočeského kraje, která představuje v abecedním pořádku celkem stovku nejzajímavějších středočeských mlýnů, dolů, hutí, vodních a vodárenských děl, továren, manufaktur, mostů a železnic.

Populárně naučné texty jsou doplněné dvěma stovkami barevných snímků předního fotografa architektury Pavla Friče. Autoři prý spolu během přípravy knihy svedli téměř krvavé bitky o to, které ze stovek objektů do výběru zařadit.

A kam vám poradí se vypravit? "Řada průmyslových staveb je dílem špičkových architektů a patří do pokladnice české architektury, třeba Fragnerova elekrárna ESSO v Kolíně, baterie labských zdymadel, přehrady ve Vraném a Štěchovicích, most v Kralupech nebo mladoboleslavské vodojemy," říká historik umění Jiří Kotalík.

"V regionu se ale můžeme setkat i s díly jedinečnými a vyslovenými kuriozitami, jako jsou zlaté doly v Jílovém, středověký akvadukt mezi Bylany a Kutnou Horou, osvětlovací věž v lomu v Srbsku, sušárna chmele v Tmani nebo rozhlasový vysílač v Poděbradech."

A to ještě zaleka není všechno. Kdo by byl zvědavý na úplný světový unikát, musí za ním do areálu hornického muzea v Příbrami. Ani tak by ho možná bez odborné pomoci neodhalil. Jde totiž o čerpací vodní kolo z roku 1890 o průměru 12,5 metru, které se nachází v dole Drkolnov.

Zdroj : volny.cz


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19803)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13716)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13872)

    Last minute
    18.1% (13247)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12710)

    Celkem hlasů: 73348

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.