E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Pension Markus Frymburk




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Berounsko

Karlštejn

 

Karlštejn letos oslaví 660 let od svého založení.Koncerty vážné i populární hudby, mše a přednáška o středověkém malířství připomenou letošní 660. výročí založení hradu Karlštejn na Berounsku.

 

Tahákem pro veřejnost bude mimo jiné červnový koncert Pavla Vítka a jeho přátel, kteří na nádvoří hradu zazpívají hity ze známých muzikálů. Velký zájem bude zřejmě provázet i Karlštejnské vinobraní a akci Královský průvod z Prahy na Karlštejn, kterou druhým rokem pořádá středočeské hejtmanství. ČTK to řekl karlštejnský kastelán Jaromír Kubů.

Při červnovém koncertu návštěvníci uslyší písně z Pomády či Noci na Karlštejně, muzikálové adaptace dnes již legendárního snímku Zdeňka Podskalského s Vlastimilem Brodským a Janou Brejchovou v hlavních rolích. Také původní předloha z pera Jaroslava Vrchlického patřila ve své době k divadelním hitům. Mezi dalšími hudebními akcemi, na něž chce Karlštejn zvát, je koncert kytaristy Štěpána Raka a folklorní festival Staročeské máje. Doplní je několik mší nebo přednáška kunsthistorika Jana Royta o významných osobnostech českého středověkého malířství 14. století.
Masovou účast si organizátoři slibují zejména od Královského průvodu, který je plánován na 6. a 7. června. Námět akce vychází z historické tradice, jejíž kořeny sahají do doby vlády císaře Karla IV. Tento panovník uchovával korunovační klenoty Svaté říše římské na svém venkovském sídle Karlštejně a každoročně po Velikonocích je nechával coby svátostiny v Praze ukazovat věřícím. Krátce nato byly klenoty vždy vezeny zpět. Právě jejich návrat z hlavního města na Karlštejn by měl průvod připomenout.
Příští rok by tato akce měla dostat ještě jeden rozměr - hejtmanství si objednalo výrobu kopie císařské koruny, kterou bude průvod v dobových kostýmech převážet. Letos zřejmě ještě pořadatelé vystačí s divadelní atrapou, od roku 2009 by ale na akci měla být k vidění věrohodná kopie tohoto 3,5 kilogramu vážícího klenotu. Originál je nyní vystaven ve vídeňském Hofburgu, kopie jsou v Cáchách, ve Frankfurtu a na hradě Trifels v Porýní-Falci.
Celoročně by pak měla být tato koruna vystavena právě na Karlštejně, kde je již jedna kopie korunovačních klenotů součástí expozice. "Na hradě máme kopii svatováclavské koruny a po císařské koruně jsme mnoho let jenom toužili," uvedl Kubů s tím, že na její výrobu nebyly peníze.
Nápad nechat za 800.000 korun vyrobit císařskou korunu však kritizuje opozice a zejména volební lídr ČSSD David Rath, který to označil za plýtvání penězi a pohrozil hejtmanovi Petru Bendlovi (ODS) trestním oznámením. Podle vedení kraje je cílem zvýšit atraktivitu Karlštejna a potažmo i celých středních Čech pro turisty. Ty by měl přilákat i Královský průvod, jehož náklady byly vyčísleny na 11 milionů korun. Podstatnou částku, deset milionů, by měla zaplatit Evropská unie.
Dvoudenní akce začíná v pátek na Pražském hradě před svatovítskou katedrálou. Historický průvod císaře a jeho dvora projde areálem Hradu a z Hradčanského náměstí zamíří Nerudovou ulicí přes Karlův most na Staroměstské náměstí. Tam se císař poprvé zastaví a zhlédne připravený program. Průvod bude pokračovat přes Staré Město a Smíchov k Radotínu a dále přes Černošice do Dobřichovic, kde program prvního dne završí večerní koncert. V sobotu ráno vyrazí císařský pár s dvořany a hosty přes Lety, Řevnice a Hlásnou Třebaň ke Karlštejnu. Ve všech obcích a městech, kterými bude projíždět, bude připraveno uvítání s programem. Akce vyvrcholí v podvečer uložením replik císařských korunovačních klenotů do karlštejnské kaple svatého Kříže.

Zdroj : ČTK


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (19800)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13714)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13871)

    • Last minute
    18.1% (13244)

    • Prostřednictvím internetu
    17.3% (12710)

    Celkem hlasů: 73339

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.