E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Rakovnicko

Nové vycházkové okruhy kolem Křivoklátu

 

Téměř dvacet kilometrů nových vycházkových okruhů kolem hradu Křivoklátu připravil pro návštěvníky této mimořádné památky gotického stavitelství,

 

přezdívané ?perla českých hradů?, Svazek měst a obcí Rakovnicka ve spolupráci se správou hradu, obcemi Křivoklátska a Klubem českých turistů.

Návštěvníci Křivoklátu si mohou vybrat ze čtyř okruhů v délce 3,5 až 8 kilometrů, volit mohou i podle náročnosti nebo podle převažujícího námětu okruhů ? příroda, památky nebo vyhlídky na hrad Křivoklát.

Právě neobvyklé vyhlídky - na hrad Křivoklát, do údolí Berounky či do krajiny Křivoklátska ? jsou základním tématem všech čtyř tras, které začínají i končí hned u hradu Křivoklátu, na prostranství mezi hradem a sklepy hradního pivovaru.

Okruhy Královská pěšina, Sokolí, Bednářská stezka a Leontýnina cesta zavedou návštěvníky Křivoklátu k mnoha zajímavým místům v okolí hradu, jehož historie sahá až do 12. století a patřil k nejvýznamnějším hradům českých knížat a králů.

Zavedou je například k monumentálnímu novogotickému pomníku knížete Karla Egona II. z rodu Fürstenberků, posledních šlechtických majitelů Křivoklátu, k altánu Paraplíčko na skále nad soutokem řeky Berounky a Rakovnického potoka, odkud se otevírá výhled do údolí řeky Berounky a přes obec Roztoky na křivoklátské vrchy, k novogotickému kostelu sv. Petra ? stavbě vynikajícího českého architekta, stavitele pražské svatovítské katedrály Josefa Mockera, na křivoklátský lesní hřbitov ke hrobu rodičů spisovatele a významného českého lékaře Antonína Trýba, k vyhlídkovému Glorietu v Přírodní rezervaci Brdatka, k poutnímu místu křivoklátských myslivců - kapli sv. Eustacha z konce 17. století, nebo k obnovené vyhlídce na hrad Křivoklát na ostrohu nad kaplí Svaté Trojice, do které podle staré kramářské písně kdysi nechal purkrabí Křivoklátu zazdít svou prostopášnou dceru.

Průvodce vycházkovými okruhy, který připravila kancelář Svazku měst a obcí Rakovnicka, je zdarma k dostání v Turistickém informačním centru v pokladně hradu Křivoklát nebo je zdarma ke stažení ve formátu PDF na stránkách nekomerčního internetového turistického průvodce Rakovnickem a Křivoklátskem na adrese www.rakovnicko.info. Okruhy jsou schůdné od jara do podzimu.

Zdroj : volny.cz


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19765)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13691)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13846)

    Last minute
    18% (13206)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12676)

    Celkem hlasů: 73184

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.