E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Karibik

Ostrov Aruba

 

Jeden z trojice tzv. ABC ostrovů - Aruba, Bonaire, Curaçao - patří k souostroví Nizozemské Antily a leží jen malý kousek od pobřeží Venezuely.

 

Jeho poloha v jižním Karibiku zaručuje výborné klimatické podmínky po celý rok. klidnější.

Pokud budete chtít na Arubu zavítat a nevyužijete zrovna služeb organizovaného zájezdu je velmi výhodné využít holandskou leteckou společnost KLM, Aruba je mimochodem zámořské holandské území. Let přes Atlantik je samozřejmě dlouhá záležitost, ale zážitek, který si tam odsud odnesete za to jistě bude stát. Jelikož se jedná o vzdálenou destinaci tak ani lety KLM tam nelétají s denní frekvencí, nýbrž několikrát v týdnu. Při mé cestě na tento ostrov se mi stalo, že mi uletěl můj přípoj v Amsterdamu, ale ani v této situaci není třeba panikařit, neboť v oblasti jižního Karibiku je ještě několik holandských ostrůvků v oblasti Nizozemských Antil (Bonaire, Curacao) a letecká společnost KLM se mi velmi rychle postarala o nový let přes tato území, takže ztráta byla pouhých několik hodin. Naopak cesta se stala zajímavější, neb jsem přelétával mezi ostrovy s místní leteckou společností menším letadlem.

Jaký je první zážitek, když ze studené Evropy přistanete v tropickém Karibiku? Po otevření dveří letadla Vás i za plné noci ovane velmi teplý, vlhký, ale příjemný vzduch. Teplota zde totiž ani v noci neklesá, což je pro Evropana nový zážitek na který si však velice rychle zvykne. Letiště na ostrově patří mezi ta menší. Po odbavení tradičně zamíříte k hotelu. Spojení letiště, které je dost daleko od města, s hlavním městem Oranjestad a posléze s hotelovými komplexy zajišťují místní taxi v cenách od 16 do 20 USD. Hotelové komplexy zde jsou 2 s mnoha hotely na severozápadním pobřeží, mimo město, do kterého to však při místních vzdálenostech je asi 20 minut jízdy.

Ubytování patří k lepšímu až luxusnímu. Klimatizované pokoje s veškerým příslušenstvím a třeba i vířivou vanou jsou zde jako standard. Každý hotel má samozřejmě bazény a krásné tropické zahrady. V tom dražším rezortu hotely mají i vlastní pláže u moře, které jsou však veřejné. Vesměs přístup k moři ze všech hotelů je pěšky jen několik málo minut. Pláže jak jsem již uvedl na začátku jsou sáhodlouhé a pokryté krásně jemným vyhřátým korálovým pískem. Tam, kde je původní pobřeží je vápenec a velké množství, bohužel převážně rozbitých velkých mořských ulit a korálů. Klima na ostrově není suché jak ve Středomoří, spíš naopak a čas od času se přežene rychlý, ale nadevropské poměry vydatný tropický déšť. Nejdříve jste zmatení, neboť se z nebe valí proudy teplé vody, ulice jsou najednou jedna řeka, ale déšť brzy ustane, voda odteče a jen velké kaluže připomínají tyto události. Takže milovníci opalování tu nalézají ráj.

Ale pojďte se podívat co je tu zajímavého po okolí a prozkoumejme tento ostrov. Jak již jeho poloha a využití jednoznačně svědčí o tom, že ostrov je rájem pro letní "koupací a plážovou turistiku". Vše je zde zaměřeno k moři. Nejčastějšími turisty zde bývají Američané z USA, proto se tu mluví anglicky. Ostrov má jednu velmi zajímavou specifičnost týkající se měny. Platí zde totiž oficiálně a souběžně 2 měny. Jsou to místní arubské Florény a samozřejmě americké dolary. Vy můžete platit čím chcete, pouze prodavač se Vás vždy zeptá co preferujete. Samozřejmě vzájemný kurs těchto měn je velmi jednoduchý, přibližně 1:2, aby se to lépe počítalo. Pokud rádi objevujete nová místa, jistě na ostrově zavítáte do jeho hlavního města Oranjestadu. Toto je největší, avšak v evropském měřítku malé, město na ostrově. Vše zajímavé je tu v samém nevelkém centru, které je samozřejmě centrem obchodním. Lze tu zakoupit cokoli s turistickým ruchem pojící se. Je zde i výchozí místo pro turistické plavby na moře nebo na výlet na místní největší atrakci - podmořskou ponorku. Naleznete tu také samozřejmě velké množství kasín, turistického to druhu sportu. První co zaujalo mne, když jsem do Oranjestadu přijel byla krásná, naprosto neskromná a naopak velmi barevně bohatá holandská architektura, která tu snad jediná připomíná holandskou přítomnost, snad pak ještě vyobrazení královny holandské na mincích.

Cestování po ostrově, krom dražších taxíků, zajišťují autobusy a pak ještě za příznivější cenu místní přepravci s minibusy, které jsou sice starší výroby, ale jsou také naprosto spolehlivé. Funguje to tak, že si prostě stoupnete na stanici a mávnete na jakékoli okolo projíždějící ve Vašem směru, cestu zaplatíte až po ukončení. Ostrov je rovinatý, ve vnitrozemí dost nehostinný (trnité křoviny, nebezpečí uštknutí hadem či jedovatým pavoukem), proto pokud se vydáte za přírodou je dobré navštěvovat pouze oficiální místa, což jsou zde například ptačí rezervace. Zde naleznete rozhledny a můžete pozorovat různé americké ptáky (mnoho druhů volavek, pelikány, lysky apod.). Z živočišného světa je zde velké množství ještěrek, které se pod nohama jen hemží, u hotelů si drží i velké zelené leguány, kteří se tam pohybují volně. Vody jsou plné ryb. V tropickém klimatu ostrova kvete i velké množství pro nás exotických rostlin. Této skutečnosti využili nedaleko Resort Mill, kde založili motýlí farmu. Mají tu samozřejmě motýli z celého světa, kteří jsou velice pestrých barev. Dostane se Vám tu i výklad o jejich životě a chovu a některé vypreparované exempláře si zde můžete i zakoupit jako suvenýr.

Pokud chce člověk prožít klidnější, ale naprosto dokonalou dovolenou u tropického moře je Aruba právě tím místem, kde lze zapomenout na každodenní realitu a oddat se plně relaxaci a odpočinku a nezbývá mi než Vám ji vřele doporučit.

Zdroj : swon.cz


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19800)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13714)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13871)

    Last minute
    18.1% (13244)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12710)

    Celkem hlasů: 73339

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.