E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Valašské Meziříčí

Moravská gobelínová manufaktura

 

Moravská gobelínová manufaktura byla založena roku 1898 akademickým malířem Rudolfem Schlattauerem.

 

Již více než sto let se věnuje ručnímu tkaní klasických gobelínů,originálních ručně vázaných koberců a s více než padesátiletou tradicí restauruje historické tapiserie.
Při exkurzích mají návštěvníci možnost prohlédnout si tkalcovské vybavení z přelomu 19. a 20. století (tkalcovské stavy, postřihovačku, přadenovačku, skačku), na kterém dodnes pracují zkušené tkadleny a vazačky.
V kobercové dílně je možno vidět, jak se řeže barvená vlna než z ní může začít vznikat koberec, jakým způsobem se váží kobercové uzlíky, k čemu slouží člunek a jak se přenáší vzor z výtvarného návrhu do právě vznikající ručně vázané tapiserie.
Gobelínová dílna přiblíží návštěvníkům jak pracně vzniká klasický gobelín technikou, která se nemění již více než 2000 let. Dozví se zde, co je to pauza, proč je možno vidět gobelín teprve až když je celý hotový a k čemu slouží při tkaní gobelínů vidlička.
Výjimečná je příležitost sledovat při práci odborné restaurátorky, které se s nesmírnou pečlivostí a zručností podílejí na zachování historických gobelínů dalším generacím.
Součástí prohlídky dílen je i galerie gobelínů a koberců. V současné době je možnost shlédnout cykly tapiserií Česká cesta, Slova, Sladké zboží a realizace od autorů: Karel Malich, Michal Rittstein, Ivan Komárek, Margita Titlová, Zorka Ságlová, Jan T. Strýček, Ivan Ouhel, Milan Grygar, Ivan Chatrný, Jiří Valoch a další. Jsou zde instalována i díla vzniklá v období před druhou světovou válkou od autorů: Rudolf Schlattauer, Jaro Kučera, Hanuš Schweiger, Eduard Milén, Jožka Baruch, prof.Nožička, arch. Josef Místecký, Ladislav Sutnar.
Exkurze pořádáme pro skupiny minimálně deseti návštěvníků a je nutno se na ně objednat nejpozději tři pracovní dny předem (vstupné 40,-Kč za osobu). Při nižším počtu návštěvníků je cena za skupinu 400,- Kč. Vstup do galerie bez výkladu a shlédnutí provozu je možný i pro jednotlivce, poplatek je 40,- Kč/os.
Manufaktura pořádá také kurzy tkaní.

www.gobelin.cz


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19772)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13693)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13855)

    Last minute
    18% (13215)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12680)

    Celkem hlasů: 73215

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.