E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Penzion Apollo - Hlinné




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Rakovnicko

Hrad Krakovec

 

Starobylý hrad tento zbudovaný Jírou z Roztok na konci 14. věku, jest ukázkou vrcholné gotické architektury a též tichým svědkem myšlenek Jana z Husi.

 

Krakovec je nejen ukázkou a zhmotnění vrcholného myšlení gotické architektury, ale též po většinu času tichým svědkem myšlenek Jana z Husi. Nazýván je též hradem pravdy, v podstatě dle léta roku 1414 slavné paměti kdy byl posvěcen přítomnosti jmenovaného reformátora, který na pozvání Jindřicha Lefla z Lažan od července do 11. října zde na Krakovci pobýval. Je to místo jeho? posledního dlouhodobějšího útočiště na území Čech. Zítřejším dnem dojde pětistý devadesátý druhý rok od ukončení propůjčených dní tohoto velikána našeho národa v jihoněmecké Kostnici roku 1415. Nejen smrt v plamenech je důvodem připomenutí a zamyšlení se nad odkazem a dílem, které v současnosti je více popelkou v podvědomí a chování většiny lidí. Vlnobití Husových myšlenek, ke kterým někteří jsou přivinuti, jiní je samozřejmě zatracují, vyvolávají a zřejmě nadále vyvolávat budou veliká hnutí mysli ve sporech o pravdu, ke které Jan z Husi tíhnul a v ní žil, a o níž napsal: "Pravda navěky přemáhá, i když na čas poražena bývá."
Hrad Krakovec byl založen roku 1381 Jírou z Roztok, křivoklátským purkrabím a lovčím krále Václava IV. Byl budován jako pohodlné a reprezentativní venkovské sídlo, takže obranná složka architektury v tomto případě ustoupila do pozadí. Od roku 1410 byl Krakovec v držení Jindřicha Lefla z Lažan, u něhož našel útočiště mistr Jan Hus před svou cestou do Kostnice a v místní kapli sloužil mše. Během 15. století však význam hradu upadal. Neudržovaný objekt prošel v 16. století renesančními úpravami, ale po velkém požáru roku 1783 zůstal neobýván a pustnul.
Do současné doby se dochovala pouze zřícenina kdysi honosného hradu, která však stále upoutává množstvím architektonických prvků. Za zmínku stojí především torza neobvyklých kleneb či rozlehlý trojkřídlý palác s nekonvenčně provedenou hradní kaplí, jejíž arkýř podpíral mohutný pilíř.

Zdroj : hrad Krakovec


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19780)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13699)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13857)

    Last minute
    18% (13219)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12683)

    Celkem hlasů: 73238

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.