E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Galapágy

Ostrovy želv

 

Galapágy leží na rovníku, asi tisíc kilometrů od pobřeží Jižní Ameriky, přesněji od Ekvádoru.

 

Základní fakta
Po 450 let lidské historie na Galapágách byly ostrovy užívány jako vězeňské kolonie, válečné přístavy,ale i výzkumné stanice. Jejich rozloha je 7994 km, což je skoro jako největší řecký ostrov Kréta. Průměrné teploty se zde po celý rok pohybují mezi 20 - 26 stupni celsia. Souostroví Galapágy je samosprávnou provincií Ekvádoru, která má i své hlavní město (Puberto Baquerizo Moreno), na jednom z ostrovů, na ostrově San Cristóbal. Za obyvatelstvo se považuje veškerá fauna,ale i dvacet tisíc lidí, kteří se zde živí především rybolovem.
Ostrovy vulkánů
Vznikly asi před 5 miliony let z ohně a lávy a staly se jedním z vulkanicky nejatraktivnějších souostroví naší planety. 45 ostrůvků a jehož největšími ostrovy jsou Isabela a Santa Cruz. Na Isabele je mimo spousty malých sopek, které jsou aktivní až poté, co se hlavní kráter uzavře poličkou ze ztuhlé lávy, také šest aktivních sopek. Menší sopky stále bublají a vypouštějí sopečné plyny. Wolf, 1707 metrů vysoká sopka, je nejvyšší sopka ostrova Isabela.
Přírodní klenot naší planety
Člověk by neřekl, že ostrovy uprostřed moře budou bez vody. Právě u Galapág je tomu tak. V hloubi ostrovů jsou ukryté prameny, o kterých kdysi věděly pouze želvy. Již v době objevování těchto, ostrovů jak objeviteli tak samozřejmě i piráty, začalo docházet k populací těchto zvířat. Bylo totiž zjištěno, že želvy dokáží přežít velmi dlouhou dobu bez jídla, takže je námořníci a piráti začali brát na lodě a používat pro svoji obživu.
Významné zde nejsou jenom želvy, především ty sloní, ale i tučňák galapážský, kormorán galapážský, lachtan galapážský , leguán mořský a leguán (překvapivě) galapážský. Příroda Galapág okouzlila všechny návštěvníky. V roce 1845 to byl i slavný Charles Darwin jehož pozorování během plavby na HMS Bengle položila základ Darwinovy teorie přirozeného výběru. ..
Díky úsilí ochránců přírody a tamních obyvatel začínají Galapágy obývat stále v hojnějším počtu želvy sloní a obyvatelé Galapág si jsou vědomi toho, že je nutné Galapágy zachovat alespoň tak, jak jsou dnes, popřípadě se snažit ještě o zlepšení. Začala zde zodpovědná turistika a spoustu opatření, které nedovolují ničit Galapágy. Finance na ochranu přírody Galapág pocházejí částečně i ze státního rozpočtu republiky Ekvádor, nebo z organizace Charles Darwin Foundation, Inc a z dalších soukromých organizací.

Turistika
Pokud budete chtít Galapágy navštívit dnes, začněte se učit španělsky, přeměňte si koruny na americké dolary a můžete jet. Obyvatelům tím jen pomůžete, protože zdejší ekonomika je postavena na turistice .Turistika na Galapágách značně roste, zatímco v roce 1970 navštívilo Galapágy 4000 turistů, dnes je tento počet zhruba 60 000 ročně a stále roste. Vyšší počet návštěvníků však moc záchraně ostrovů nepomáhá.
Když zůstanete v Charles Darwin Research Station během vaší cesty do Galapág, uvidíte, že pomáhat je důležité a třeba i budete mít pocit,že byste i vy mohli pomoci.
A ještě něco navíc
V 19.století připlouvaly ke Galapágám náhodou nebo záměrně desítky lodí a mnoho kapitánů bylo nadšených z toho, že právě objevili novou pevninu, novou zem. A tak se stalo, že každý z nich začal ostrovy pojmenovávat a vzniklo z toho několik ostrovů třeba se dvěma nebo třemi jmény, ale raritou nejsou ostrovy i s osmi jmény...

Zdroj : Příroda.cz


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19786)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13703)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13864)

    Last minute
    18.1% (13231)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12695)

    Celkem hlasů: 73279

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.