E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Penzion Panorama ve Žďáru




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Mladoboleslavsko

Zámek Stránov

 

Letos poprvé se zámek Stránov otevírá návštěvníkům

 

Původní podoba stavby byl hrad postavený v letech 1463-68 Jarošem ze Svojovic. Z této doby se zachovala výrazná kamenná věž. Hrad byl tehdy centrem poměrně rozsáhlého panství, které ve 2. polovině 16. století drželi Berkové z Dubé. Za nich a dalších majitelů původní hrad změnila razantní renesanční přestavba, zakončená snad až na počátku 17. století. Poslední pozdně renesanční fáze přestavby probíhala již za Viléma Slavaty z Chlumu. V tomto stavu přetrval zámek vlastně až do poloviny 18. století, kdy se jej v roce 1746 ujali Příchovští z Příchovic.
Za Jana Příchovského došlo roku 1767 v zámeckém areálu k výstavbě nového kostela sv. Václava, jehož autorem byl František Heger. V té době se uskutečnila i změna vnějšího vzhledu, zvláště otevřené arkády. Dnešní novorenesanční vzhled navrhl architekt Josef Schulz a provedl v letech 1890-94 Josef Mráz a pražský kameník Josef Víšek pro Marii z Valdštejna - Vartemberka.
V roce 1917 koupil zámek Stránov Josef Šimonek (prezident Škodových závodů v Plzni, senátor). V současné době je majitelem zámku Ing. Jaromír Šimonek.

Brána do předzámčí
Brána je součástí areálu zámku Stránov. Jedná se o patrovou hranolovou stavbu na obdélném půdoryse s průjezdem. obvodové stěny jsou zděné, patro roubené. spodní část brány je pozdně gotického původu. Oba vjezdy měly pozdně gotické pískovcové portály s lomeným obloukem. ostění vnějšího portálu má bohatší profilaci s přetínavými pruty, ostění vnitřního portálu mělo podle provedené dokumentace pouze okosení.
Vnitřní prostor průjezdu je opatřen dřevěným bedněným podhledem ve tvaru křížové klenby. roubená konstrukce patra je omítaná. bránu kryje stanová střecha s přesahem stropních trámů, krytina je z eternitových šablon.

Zdroj : zámek Stránov


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19781)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13700)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13860)

    Last minute
    18.1% (13223)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12686)

    Celkem hlasů: 73250

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.