E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 26. 04. 2024
Svátek slaví Oto
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

R+B Privat




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Lounsko

Královské město Louny

 

Královské město Louny založili Přemyslovci někdy v polovině 13. století. Hradby s baštami, které je dnes obtáčejí, pocházejí až z doby rekonstrukce městského opevnění po husitských válkách.

 

Od časů lucemburských panovníků bylo město proslulé pěstováním vína, dařilo se i chmelu.
Na Mírovém náměstí si nelze nevšimnout sochy Jana Husa z roku 1925, na jejímž soklu je vytesán úryvek dopisu Lounským. Druhou plastiku na náměstí znázorňující Pannu Marii vytvořil v roce 1673 významný barokní sochař Jan Jiří Bendl. Za vlády Jiřího z Poděbrad a králů z jagellonské dynastie se ve městě hodně stavělo. Z té doby se dochoval kostel sv. Petra, hradby, kostelík Matky Boží z roku 1493 a dům Sokolů z Mor, sídlo oblastního muzea. Nebýt zhoubného požáru v roce 1517, nevznikla by asi chlouba města a jeho největší ozdoba, chrám sv. Mikuláše. Poté, co vyhořelo celé město i s kostelem, obrátili se Lounští se žádostí o projekt na osobnost tehdy nejpovolanější, královského stavitele Benedikta Rejta. Podle jeho plánů byla v roce 1538 dokončena stavba nového kostela, jedinečného síňového trojlodí s jehlancovou střechou a nádhernou klenbou. V jeho interiéru je umístěn monumentální dřevěný oltář ze začátku 18. století. Z původní stavby ze 14. století se dochovala pouze věž, která byla před časem zpřístupněna ? krásný výhled na město a jeho okolí by si žádný návštěvník Loun neměl nechat ujít. Z renesančního období stojí také za zmínku dům čp. 57 na Mírovém náměstí zvaný Daliborka, sídlo okresního archivu. Ukrývá v sobě jednu z největších dřevěných síní u nás, jeho fasáda pochází z doby kolem roku 1600. Barokní období jedinečně reprezentuje budova Barokního špitálu z roku 1698. Projektoval ji slavný italský architekt Antonio della Porta. Po citlivé rekonstrukci provedené v letech 1994-95 slouží Barokní špitál jako kulturně obchodní centrum s apartmány, restaurací, jednacími salonky a sálem pro koncerty, výstavy a kongresy. Tímto stručným výčtem není seznam lounských památek samozřejmě vyčerpán. Bylo by možné upozornit na most nad záplavovým územím mezi Louny a Dobroměřicemi z období napoleonských válek, historizující a secesní Poděbradovu ulici, sídliště pro zaměstnance železničních opraven, které před 1. světovou válkou projektoval slavný architekt Jan Kotěra.
Rozsáhlé rekonstrukce vracejí k životu skutečné skvosty architektury a obohacují život všech, kdo v Lounech žijí, i těch, kdo město navštíví. Louny nabízejí velmi dobré sportovní i kulturní vyžití, např. Městské koupaliště, Městský zimní stadion, Městskou sportovní halu a nově zrekonstruované Vrchlického divadlo. Nedaleký kopec Raná je známým místem vyznavačů paraglidingu a plachtění na rogalu. Rozsáhlý park u řeky je místem častých nákupních výstav a je součástí rekreačně oddechové zóny města. Město má výhodné spojení do Prahy ? autem je hlavní město dosažitelné za necelou hodinu. Tato přednost byla jedním z hlavních důvodů k vytvoření Průmyslové zóny Louny ? jihovýchod, která nabízí prostory k podnikání zahraničním investorům. Budoucí podobu Loun značně ovlivní nově vznikající obytná čtvrť ?Zahradní město?.
Město Louny je v okolí známé také léčivým minerálním pramenem Luna. Pramen Luna, který byl počátkem šedesátých let navrtán v jižní části města, je nejhlubším minerálním pramenem v České republice. Má jedinečné složení. Minerální voda Luna je vhodná k pitným kúrám.
Již čtvrtým rokem město pořádá letní slavnosti pod názvem ?Letní lounské vábení?. V letošním roce se uskuteční 17. ? 19. srpna 2007 v centru města Louny. Letní Lounské vábení je ojedinělou slavností sportu a kultury pro všechny věkové kategorie, jejímž vyvrcholením je ?Oslava řeky Ohře?. Právě ona byla důležitým zdrojem pro samotný vznik a rozvoj města, které je díky své historické kráse po právu nazýváno ?Perla na řece Ohři?. Pro návštěvníky je připraven velice bohatý kulturní, ale i sportovní program. Věříme, že Vám tím nejen zpříjemníme víkend, ale že si z Loun odnesete i spoustu zajímavých zážitků a budete se k nám rádi vracet.

Zdroj : město Louny


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Sobota 27.04.

    25°C
    12°C

    Neděle 28.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (20076)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13916)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14072)

    • Last minute
    18.1% (13451)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12944)

    Celkem hlasů: 74459

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.