E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Středa, 24. 04. 2024
Svátek slaví Jiří
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Kokořínsko

Jaro na Kokořínsku

 

V letošním roce si jaro pospíšilo i v chladných roklích Kokořínského dolu.

 

V inverzních polohách největší rezervace na území CHKO Kokořínsko jaro začíná o několik týdnů později, protože stinná údolí nepropustí rostlinám dostatek světla a potřebného tepla. V loňském roce bledule kvetly až v polovině dubna, letos je můžeme nalézt už nyní. Kromě tradičních poslů jara jako jsou bledule a sněženky, můžeme roztroušeně v lesích nebo na jejích okrajích najít i další rostlinu kvetoucí brzy na jaře, a to lýkovec jedovatý. Lýkovec je nejnápadnější právě v době květu díky svým růžovofialovým květům, které se rozvíjí ještě před olistěním větví. Tento keř sice krásně voní, ale tento druh patří mezi naše jedovaté keře. Největší koncentrace toxických látek je v plodech, ale jsou jedovaté i jiné části keře. Keř je často v různých kultivarech pěstován i na zahradách.
Kokořínsko je součástí České křídové tabule s ojedinělým geomorfologickým reliéfem z kvádrových pískovců. Základní rysy reliéfu určuje vztah dvou hlavních skupin povrchových tvarů: plošin a často hluboce zahloubených několikapatrových údolí, na jejichž hranách se vytvořila skalní města. Selektivním zvětráváním vznikly skalní věže a četné mezo a mikrotvary takové formy a rozsahu, jaké nelze nalézt v žádné jiné pískovcové oblasti České republiky. Nejznámější jsou 'skalní pokličky', na hrubozrnném pískovci tzv. voštiny. Krajinné dominanty jsou tvořeny magmatickými výlevnými horninami, které tvoří znělcové, čedičové nebo trachytové kupy, kužele a homole (Vlhošť-614m, Ronov-552m, Vrátenská hora-507m). Výše uvedené charakteristické rysy oblasti, spolu s klimatickým působením sousedícího teplého Polabí, vytváří pestré podmínky. Důsledkem je výskyt rostlinných druhů v rozsahu od teplomilných (na zbytcích skalních stepí) po chladnomilné (v inverzních polohách). Údolí potoka Liběchovky a Pšovky jsou typická svými vlhkými loukami, mokřadními společenstvy a vodními tůněmi. Zdejší mokřadní společenstva byla v listopadu 1997 zařazena do území chráněných v rámci Ramsarské úmluvy. V mokřadních biotopech se nachází druhy živočichů i rostlin zapsaných v Červeném seznamu.
Celých 72% plochy lesních porostů je tvořeno dřevinami přirozené druhové skladby. Bohatá lesnatost a tradiční řídké osídlení tohoto kraje způsobuje jeho neobvyklou zachovalost a ojedinělou krásu, podtrženou velkým zastoupením roubené, hrázděné nebo i zděné původní architektury. Malebnost a romantiku krajiny zvyšuje i známý hrad Kokořín.

Zdroj : Ochrana přírody


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Čtvrtek 25.04.

    25°C
    12°C

    Pátek 26.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (20036)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13872)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14034)

    • Last minute
    18.1% (13421)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12898)

    Celkem hlasů: 74261

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.