E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Pension Markus Frymburk




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Vysočina

Památky židovského osídlení na Vysočině

 

Na mnoha místech Vysočiny se setkáme s památkami na židovské osídlení s jednotlivými domy, ucelenými čtvrtěmi, synagogami.

 

Jejich rekonstrukci je v řadě měst věnována velká pozornost, a přestože synagogy neslouží svému původnímu účelu, jsou zpřístupněny veřejnosti jako výstavní nebo koncertní prostory.
Nejstarší a nejvýznamnější centrum židovského osídlení u nás se nachází v Třebíči. V bývalé židovské čtvrti je dnes 123 domů, z původního historického areálu ghetta jich bylo zbořeno pouze pět. Po postupné rekonstrukci ožívá celá čtvrť budovanými malými obchůdky, kavárnami a stylovými restauracemi. Interiér Zadní synagogy je vyzdoben štukovou a malovanou výzdobou s použitím ornamentálních a rostlinných motivů a hebrejských liturgických textů. Je zde umístěna rozsáhlá expozice o historii židovského města. Přední synagogu využívá pro bohoslužebné účely Československá církev husitská. Na židovském hřbitově se nalézá přes 3000 kamenných náhrobků. Židovskou čtvrtí je vybudována naučná stezka.
Židovská čtvrť se zachovala v Polné. V prostorách synagogy je umístěno Regionální židovské muzeum. Jedna z expozic přibližuje hilsneriádu - pronásledování Židů vyvolané na konci 19. století vykonstruovaným obviněním židovského mladíka Leopolda Hilsnera z rituální vraždy místní dívky. Zachován je židovský hřbitov s barokními i novodobými náhrobky.
Židovskou čtvrť v Třešti tvoří 76 domů. Empírová synagoga se jako jediná synagoga u nás vyznačuje loubím na průčelí a slouží jako koncertní a výstavní prostor. Jsou zde umístěny expozice věnované historii židovské obce v Třešti a Franzi Kafkovi. Spisovatel do Třeště jezdil navštěvovat svého strýce a zdejší prostředí mu bylo předlohou pro povídku Venkovský lékař.
Ve Velkém Meziříčí tvořili Židé v 18. století třetinu obyvatel. Z původních 101 domů se dochovalo 63, mnohé s působivými architektonickými detaily. Bývalá Stará synagoga z počátku 16. století je památkově obnovena pro výstavní účely, na ženské galerii lze navštívit muzejní expozici Magen David o historii místních Židů. Nová synagoga v novogotickém slohu je účelově využívána. Židovský hřbitov ve svahu nad řekou je možné navštívit po domluvě s muzeem.
Synagoga byla obnovena také v Golčově Jeníkově. Je v ní umístěn depozitář Židovského muzea Praha, který je veřejnosti nepřístupný. Zdejší talmudská škola byla poslední svého druhu v Čechách, do roku 1881 na ní studovali i žáci z cizích zemí. Necelý kilometr za městem leží židovský hřbitov, nejstarší náhrobky pocházejí ze 16. století.
Pro výstavní a koncertní účely slouží rekonstruovaná synagoga v Ledči nad Sázavou. Přízemní stavba ve stylu vesnického baroka byla později upravena klasicistně, zachovaly se klenby, štukatérská výzdoba a ženská galerie. Židovský hřbitov, založený roku 1601 patří mezi nejstarší v Čechách.
Židovskou čtvrť v Humpolci tvořilo přibližně 30 domů, z nichž část je v přestavbách zachována. Synagogu využívá Československá církev husitská jako svou modlitebnu. Při její rekonstrukci byly odkryty barevné fragmenty původní výzdoby i dosud čitelných hebrejských nápisů. Židovský hřbitov se nachází v areálu lesoparku pod hradem Orlíkem a je spolu se synagogou součástí naučné stezky.
Neobvyklou podobu má památník obětem holocaustu na židovském hřbitově v Černovicích. Tvoří ho 53 kamenů podél cesty ke hřbitovu ? 43 kameny na levé straně nesou jména obětí holocaustu, 10 kamenů vpravo připomíná obyvatele, kteří věznění přežili. V opravené márnici židovského hřbitova je umístěna expozice fotografií a materiálů dokumentujících židovské dějiny města.

Zdroj : CzeCot


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19786)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13703)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13865)

    Last minute
    18.1% (13231)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12696)

    Celkem hlasů: 73281

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.