E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 26. 04. 2024
Svátek slaví Oto
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Penzion Slezský dům v Jeseníku




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Zlínsko

Královské město Uherské Hradiště

 

Uherské Hradiště ? město ležící v úrodné nivě řeky Moravy, chráněné od západu zalesněnými svahy Chřibů a na východě ohraničené hřbety Bílých Karpat,

 

uprostřed vinorodého kraje obývaného pohostinnými a laskavými lidmi. Právem bývá nazýváno metropolí Slovácka, neboť se v něm snoubí zajímavá historie, množství památek, bohatá kulturní tradice, blízkost turisticky atraktivních míst i dosud nenarušená příroda v okolí. Odpradávna směřovaly do těchto míst kroky poutníků, aby zde prožili chvíle klidu a odpočinku, ale i radosti a poznání. Přijměte tedy i vy naše pozvání k návštěvě královského města Uherské Hradiště a seznamte se nejen s jeho historií a památkami, ale také s bohatým kulturním životem města.
Památky
Nejvýznamnější kulturní památkou a dominantou centra města ? Masarykova náměstí je soubor jezuitských staveb ze 17. a 18. století: jezuitská kolej, farní kostel sv. Františka Xaverského a budova gymnázia s divadelním sálem ? Redutou, která byla po nákladné rekonstrukci znovu otevřena v roce 2001. Městu vévodí šikmá věž staré radnice. Původní jádro této budovy pochází ze 14. století. Barokně přestavěná kaple sv. Alžběty z 15. století má dochovaný gotický presbytář s křížovou klenbou a vnějšími opěrnými pilíři. Nedaleko kaple je rozsáhlý komplex františkánského kláštera založeného roku 1491 biskupem Janem Filipcem. Svou barokní podobu získal na počátku 18. století. Obzvlášť cenný je refektář se štukovou výzdobou Baltazara Fontany. Součástí areálu kláštera je kostel Zvěstování Panny Marie, přestavěný v 17. a 18. století. Sochařsky pozoruhodný je mariánský sloup z roku 1721 na Mariánském náměstí a dvě barokní kašny. Jedinou renesanční stavbou ve městě je nynější Hotel Slunce, původně dům U Slunce z roku 1578. V barokní Staré zbrojnici z roku 1723 dnes sídlí Galerie Slováckého muzea. Skvostnými interiéry je vybavena lékárna U Zlaté koruny z konce 17. století, upravená ve druhé čtvrtině 18. století. Pozoruhodné stavby z nové doby představují klasicistní gymnázium (1884), židovská synagoga ? dnes sídlo Knihovny Bedřicha Beneše Buchlovana (1904), Měšťanská beseda (1871) a nová radnice (1893) se síní vyzdobenou freskami Joži Úprky. Cennou kulturní památkou je řada sklepů táhnoucích se podél mařatických vinohradů. Některé z nich pocházejí z 18. století.
Kultura
Město je střediskem kultury a vzdělanosti. Působí zde Slovácké muzeum, Slovácké divadlo, Klub kultury, Knihovna B. B. Buchlovana a Střední uměleckoprůmyslová škola. Pořádají se zde Slovácké slavnosti vína a otevřených památek, Letní filmová škola (druhý největší filmový festival u nás), Mezinárodní festival hudebních nástrojů lidových muzik a festival filmů a videoprogramů s ekologickou tematikou Týká se to také tebe.

Zdroj : CzeCot


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 26.04.

    25°C
    12°C

    Sobota 27.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (20063)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13906)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14066)

    • Last minute
    18.1% (13446)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12933)

    Celkem hlasů: 74414

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.