E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Úterý, 23. 04. 2024
Svátek slaví Vojtěch
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Penzion Panorama ve Žďáru




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Městská pevnost Terezín

 

Co se vybaví jako první, když se řekne Terezín? Určitě to bude židovské ghetto a vězení gestapa. Genocida Židů je skutečně tou nejpochmurnější částí historie Terezína.

 

Ale určitě není jedinou. Terezín není město jako každé jiné. Nevzniklo postupným osídlováním, nevzniklo ani kvůli úrodné půdě nebo blízkosti nějaké kupecké stezky, jak to u jiných měst bývá.
Důvodem založení Terezína byly války Marie Terezie s Pruskem. Severní hranice českého království nebyla tehdy, v druhé polovině 18. století, proti nepříteli dostatečně chráněna. Proto Marie Terezie ještě před svou smrtí v roce 1780 rozhodla, že se u severních hranic mezi řekami Ohře a Labe vybuduje pevnost. Základní kámen položil 6. října 1780 císařovnin syn a spoluvladař Josef II. Pevnost byla na počest jeho matky pojmenována Theresienstadt - Terezín.
Pevnost se budovala asi jedenáct let, podle plánů francouzské stavitelské školy v Meziéres. Vznikla na půdorysu - laicky řečeno - mnohacípé hvězdy. Sestává z velké pevnosti - což je samotné město. Dále je tu malá pevnost, kde za druhé světové války zřídilo gestapo vězení. Do pevnostního systému patří i tzv. horní a dolní retranchment, což jsou obranné prostory za řekou.
Terezín platil v 18. století za největší a nejdokonalejší pevnost. V mírových dobách tu žilo necelých šest tisíc vojáků. V případě války mohla pevnost pojmout až 80 tisíc mužů. Zároveň se tu mohl skladovat materiál, který by tak velké armádě umožnil žít v pevnosti bezmála půl roku.
Z kasemat vězení
Městské ulice se pravoúhle protínají a stojí v nich strohé kasárenské budovy. Ty jsou maximálně dvoupatrové a ne vyšší než 14 metrů. To proto, aby nepřesahovaly hradby. Jednou z mála budov, které nařízenou výšku staveb porušují, je kostel. I ten ale svou fasádou nenechá nikoho na pochybách, že jde o kostel posádkový.
Přesto, že pomalu každá cihla v Terezíně měla sloužit válečným účelům, nebyla pevnost nikdy ke svým účelům použita. Války a vojenská tažení se jí vyhýbaly, až koncem 19. století svůj vojenský smysl ztratila úplně. Posádka tu ale zůstávala. Z kasemat se stalo vězení, kde byli žalářováni především revolucionáři. Po sarajevském atentátu jeho strůjce Gavrilo Princip, v roce 1918 např. účastníci rumburské vzpoury.
Místo vojska studenti
V roce 1940 začala nejsmutnější část terezínské historie. Tehdy Malou pevnost převzalo gestapo a zřídilo tu vězení. O rok později bylo rozhodnuto, že město se přemění na ghetto pro židovské obyvatelstvo. Až do roku 1945 prošlo terezínským ghettem na 160 tisíc Židů, kteří odtud byli transportováni do vyhlazovacích táborů na východě.
Po osvobození se Terezín stal opět posádkovým městem. Koncem 90. let, po reformě české armády, vojáci odešli. Dříve "zelené" město se stalo "městem duchů".
Terezínští by chtěli prostory po armádě zaplnit vysokoškolskými studenty. Chtějí, aby se z bývalé pevnosti stalo univerzitní město. Ale to už je příběh, který napíše budoucnost.

Zdroj : novinky.cz


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Středa 24.04.

    25°C
    12°C

    Čtvrtek 25.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (20030)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13869)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14033)

    • Last minute
    18.1% (13416)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12892)

    Celkem hlasů: 74240

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.