E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Kostarika

Perla Střední Ameriky

 

Ve srovnání se sousedními státy je skutečnou oázou klidu a nejlepším místem pro poznávání tropických oblastí bez rizika.

 

Dlouhé pobřeží nabízí vynikající podmínky pro windsurfing, množství pláží a klima jako stvořené pro lenošení.
Milovníci vzrušení mohou nahlédnout do vroucích vulkánů, surfovat po obřích vlnách nebo se potápět s delfíny a velrybami ? to vše během obyčejného všedního dne. Nakonec si můžete hovět v houpací síti a užívat si nezkaženého života, pura vida, což je národní výraz označující touhu prožít život beze spěchu, bez zmatků a šarvátek.
Po návštěvu Kostariky je nejvhodnější období sucha, které začíná koncem prosince a končí v polovině dubna. Samozřejmě je třeba mít na
paměti, že v této době je na Kostarice nejvyšší sezóna, hotely jsou plné a ceny vysoké. V období dešťů jsou sice některé cesty neprůjezdné, ale v zemi panuje klidnější atmosféra. Měsíce duben, květen a doba od poloviny října do poloviny prosince vám dají poznat to nejlepší z obou období.
Kostarika leží v tropickém a subtropickém klimatickém pásmu. Průměrné roční teploty se pohybují mezi 32°C na pobřeží a 17°C ve vnitrozemí. Počasí na karibském pobřeží je více deštivé, zatímco podél Pacifiku trvá období sucha čtyři až pět měsíců. Období sucha trvá od prosince do dubna, zatímco období dešťů tu vládne od května do listopadu. Celkový roční úhrn srážek činí asi 3000 mm. Výše položené oblasti se vyznačují chladnějším podnebím.
Kostarika sousední na severu s Nikaraguou a na jihovýchodě s Panamou. Na východě tvoří přirozenou hranici Karibské moře, západní břehy omývá Tichý oceán. Celková délka pobřeží činí 1290 km. Od nikaragujské hranice směrem k hranicím s Panamou se táhne horské pásmo vulkanického původu, které rozděluje zemi na dvě části. V centrální části tohoto pohoří se rozkládá vysokohorská plošina. Okraje této plošiny tvoří pobřežní nížiny. V této úrodné oblasti žije více než polovina obyvatel. Karibské pobřeží je 212 km dlouhé, je tvořeno převážně mangrovníkovými háji, močály a písečnými plážemi. Pacifické pobřeží je členitější a skalnatější, místy je lemované korálovými útesy. Díky množství zálivů a poloostrůvků měří celkem 1016 km.
Rozmanitost krajiny přitahuje do Kostariky milovníky přírody z celého světa. Ve zdejších tropických lesích roste 1500 druhů stromů. Národní parky zaujímají 12% celkové rozlohy země, dalších 15% zabírají přírodní rezervace a chráněné krajinné oblasti. Kostarika má celkem 26 národních parků, z nichž největším je Cocos Island, ostrov o rozloze 24 km2, situovaný asi 500 kilometrů od kostarického pacifického pobřeží. Nejnižším bodem v zemi je Tichý oceán, nejvyšším je Cerro Chirripo, hora sopečného původu se 3.810 metry, součást stejnojmenného národního parku. Z jejího vrcholu lze za příznivého počasí vidět Karibské moře i Tichý oceán. Největší vodní plochou v zemi je jezero Arenal, nejdelší řekou je San Juan (230 km), která na severu vymezuje hranice s Nikaraguou.

Díky osvícenému přístupu k životnímu prostředí, jsou zdejší tropické pralesy stále domovem hravých opic, pomalých lenochodů, pásovců, krokodýlů, tapírů, různých druhů ještěrů, jedovatých žab a ohromného množství exotického ptactva, hmyzu a motýlů. Na pobřeží hnízdí ohrožené mořské želvy a mlžné pralesy poskytují úkryt kočkovitým šelmám, především jaguárům. Pro mnoho turistů je největší atrakcí 850 zaznamenaných druhů ptáků, včetně zářivých quetzalů, kolibříků, papoušků ara a tukanů. Lesy jsou bohaté na ebenové, mahagonové a cedrové dřevo. V přírodní rezervaci Monteverde roste více než 2000 druhů rostlin včetně orchidejí.

Zdroj : Campana Tour


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (19779)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13699)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13857)

    • Last minute
    18% (13219)

    • Prostřednictvím internetu
    17.3% (12683)

    Celkem hlasů: 73237

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.