E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 29. 03. 2024
Svátek slaví Taťána
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Penzion Apollo - Hlinné




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Jičín - vstupní brána do Českého ráje

 

Jičín je úzce spjat s výraznou osobností evropských dějin - vévodou Albrechtem z Valdštejna. Každý sudý rok se proto v Jičíně koná tradiční bienále "Valdštejnské dny",

 

kdy se do malebného centra města vrací atmosféra jeho vrcholného rozkvětu.
Jičín patří k městům, jehož stále živou atmosféru minulosti umocňuje komplex památek vysoké historické a kulturní hodnoty, z nichž je nejvyhledávanější zdaleka viditelný symbol města ? Valdická brána.
Město Jičín si uchovalo bezprostřední návaznost krajiny města a krajiny venkova. Výjimečný ráz okolní krajiny je dán spojením čtyř zcela rozdílných typů krajin: podhůří Krkonoš, rozlehlé roviny Polabí, sopečné kužely a labyrint pískovcových skalních měst.
Již 16 let se Jičín každoročně stává na týden opravdovým městem pohádky, kdy starosta města předá klíč od města, a tím i symbolicky vládu nad městem dětem, a to v rámci festivalu "Jičín - město pohádky".
Město Jičín leží asi 100 km severovýchodně od Prahy na hlavní cestě z Prahy do Krkonoš. V r. 1996 mělo i s 5 přidruženými sídly kolem 17000 trvale bydlících obyvatel a tento počet se v zásadě nezměnil.
Město bylo založeno již ve 13. století. Největšího rozkvětu zaznamenalo za doby Albrechta z Valdštejna (1580-1620), který měl v plánu přeměnit Jičín na hlavní město svého panství. Jeho plány však zhatila smrt. V minulém století se stal Jičín městem úřadů a škol a pro jeho soudobou historii je typická také přítomnost vojenské posádky, do r. 1991 i sovětské. V období před r. 1989 se ve městě vyskytovaly jevy typické pro tehdejší maloměsta. Nyní se vzhled Jičína, alespoň v centru, radikálně vylepšil, vybudovala se lepší infrastruktura, avšak někdy dochází k poněkud nekoncepčnímu rozhodování o jeho dalším rozvoji.
Architektonicky se město může chlubit náměstím obdélného půdorysu s podloubím po celém obvodu, s domy vystavěnými převážně v období Albrechta z Valdštejna, a s korunovační kašnou a fontánou uprostřed. Lodžie v nedalekém Libosadu je evropsky unikátní stavbou sally tereny, nyní bohužel ve špatném stavu. Symbolem Jičína je silueta věžové brány s typickou střechou, zvané též Valdická brána. Je to jediná zachovaná z původně čtyř bran, které stály v hradbách. Ve městě je kostel Sv. Jakuba Většího s iluzivní malovanou kupolí, který spolu se zámkem nese stopy působení italských architektů, gotický kostel Sv. Ignáce z Loyoly, hřbitovní kostel P. Marie de Sale a mnoho domů s překrásnými fasádami. Architekturu doplňují různé plastiky. Střed města a většina jeho území jsou památkově chráněny. K největšímu novodobému stavebnímu rozmachu města došlo ve dvacátých letech dvacátého století. V prvních čtyřech dekádách 20. století působil v Jičíně Čeněk Musil, který byl rozhodně nejvýznamnějším architektem a urbanistou novodobých dějin města. Město bylo bohužel poškozeno necitlivými stavebními zásahy před r. 1991, avšak v porovnání s mnoha jinými městy se poškození dotklo spíše okrajových částí města a střed zůstal prakticky nedotčen. U mnoha domů byly rekonstrukcemi zničeny původní fasády. U autobusového nádraží vyrostla 11-patrová budova okresního soudu, doplněná nevzhlednou budovou bývalého OV KSČ. K rozsáhlé demolici severní části Nového Města došlo v letech 1989/90. Sídliště Nové Město-jih patří k nejméně prostorným a nejméně zeleným částem Jičína.
Město má velice výhodnou polohu na místě, kde se střetává několik typů krajiny: Podkrkonošská pahorkatina, Polabská rovina a krajina Českého ráje. S několika výjimkami (jih) postačí vyjít z města kterýmkoliv směrem a po 10 minutách chůze se dostanete do volné přírody. Lesy blízkého Českého ráje patří k imisemi nejméně zasaženým v Čechách. Okolní krajina je ideální pro relaxaci, letní turistiku pěší i cyklistickou i pro poznávání historických památek. Za dobré viditelnosti je za pomoci dalekohledu s kopce Velíš (výrazný čedičový vrch jižně od Jičína, stejně jako Zebín severně) možno dohlédnout na celé Krkonoše, část Jizerských hor, Kunětickou horu, část Orlického podhůří, Poděbrady, České středohoří, hory na hranici s Německem (u Děčína) a pražský vysílač na Žižkově v Mahlerových sadech. Blízké Prachovské skály (5 km západně) jsou magnetem pro turisty a jejich návštěvu lze vřele doporučit, zejména na sklonku léta. Ubytování je vhodné v soukromých penziónech, velkokapacitních hotelů je v Jičíně dosud poskrovnu.

Zdroj : COT


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Sobota 30.03.

    25°C
    12°C

    Neděle 31.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19815)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13723)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13885)

    Last minute
    18.1% (13258)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12724)

    Celkem hlasů: 73405

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.