E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Úterý, 16. 04. 2024
Svátek slaví Irena
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Kadaňsko

Rozhledna na Svatém kopečku

 

Severozápadně od města Kadaně se ve vzdálenosti 1,2 km zvedá pro někoho nenápadný kopec. Ve starých mapách jej naleznete jako Heilige Berg (Svatý kopec).

 

Jižní svahy však nesly název Hütberg (Strážiště) a na jihozápadě zase Am Weinberg (Vinný kopec). Po válce byl přejmenován na Strážiště.
Jak zní dnes správné pojmenování? Nad Kadaní se zvedá dvojvrší, které tvoří vrchy Svatý kopec (402,3 m n.m.), též Svatý vrch, Svatá hora, Svatý kopeček nebo také lidově zvaný "Svaťák" (německy Heilige Berg, Heiligenberg, Heiliger Berg) a vrch Strážiště (401 m n.m.). Na Svatém kopečku stál kamenný vyhlídkový altán.
Vznik altánu spadá nejpravděpodobněji do druhé poloviny 90.let 19. století, kdy byly svahy tohoto kopce přeměněny na příměstský park, nebo až do roku 1904. Právě z tohoto roku pochází první fotografie altánku. Pravděpodobně ho nechal postavit místní turistický spolek. přesné informace se mi zatím nepodařilo vypátrat.
Altánek stál na mohutné kamenné podezdívce a skládal se z osmi antických sloupů v kruhovém uspořádání, na nichž spočívala kuželová střecha. Altánek poskytoval krásný výhled na Doupovské a Krušné hory, údolí Ohře a na okolní města a vesnice. Stal se oblíbeným výletním místem. Po válce a odsunu německého obyvatelstva vrchol postupně zarostl a upadl v zapomnění. A aby toho nebylo málo, v 60tých letech 20. století vyhořel. Od té doby byl postupně devastován.
Až v roce 2001 se kadaňská radnice rozhodla, že vrch oživí a nechá zde postavit rozhlednu. Návrh nové stavby vypracoval ing. Miloslav Hnát z pražského sdružení R-projekt. Rozhodl se ponechat původní altánek a do něj vsadil kovovou konstrukci se schodištěm a plošinou ve výšce devíti metrů. K ní vede 52 schodů, z nichž sedm je kamenných a zbývající jsou již železné. Celková výška rozhledny je 14,5 m. Obě střechy mají osmiúhelníkový půdorys. Rozhledna byla slavnostně otevřena 13.10.2003. Rozpočet stavby se vyšplhal na dva miliony korun. Na akci se finančně podílelo město a krajský úřad, který zaplatil zhruba dvě třetiny.
Rozhledna dnes opět nabízí krásný výhled, ale z města Kadaně je zatím vidět jen jedna třetina. To se ovšem změní, až budou odstraněny náletové dřeviny. Na vrchol vede modrá turistická značka a rozhledna je volně přístupná.

Zdroj : rozhlednyunas.cz


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Středa 17.04.

    25°C
    12°C

    Čtvrtek 18.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19894)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13776)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13929)

    Last minute
    18.1% (13302)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12779)

    Celkem hlasů: 73680

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.