E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 29. 03. 2024
Svátek slaví Taťána
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

PENZION & CAFÉ




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Mostecko

Národní přírodní rezervace Jezerka

 

Národní přírodní rezervace (NPR) Jezerka se rozkládá na rozhraní okresů Most a Chomutov na katastru zaniklých obcí Jezeří, Podhůří u Vysoké Pece a Kundratic u Chomutova v polesí Jezeří,

 

v lesních odděleních číslo 76, 77, 78, 88, 89, 90 a 93. Leží asi 1,5 km jihozápadně od zámku Jezeří a 1,5 km severovýchodně od Vysoké Pece. Předmětem ochrany je především nejpřirozenější a nejzachovalejší porost na jižních svazích východní části Krušných hor. Chráněné území má podle nejnovějších údajů rozlohu 141,94 ha a je největší v okrese Most. Bylo vyhlášeno 20. ledna 1969 Ministerstvem kultury ČSR, konkrétně výnosem č. 13 359/68.
Rezervace dostala svůj název podle lidového označení hory Jezeří (705,5 m), jejíž vrchol je nejvyšším bodem chráněného území. NPR Jezerka zabírá příkrý západní a jižní svah této hory a západní svah hluboce zaříznutého údolí Vesnického potoka, kde se nachází nejnižší místo chráněného území (348 m). Toto údolí odděluje horu Jezeří od západnější Jedlové, viz mapka (převzata z knihy J. Kuncové a kol.). Kromě přírodních krás se na území Jezerky nacházejí některé další zajímavosti zasluhující si zvláštní zmínku; k nim patří pozůstatky hradu Starého Žeberka a přehrada Jezeří na Vesnickém potoce. Pod ní roste Žeberská lípa, v současnosti asi nejstarší strom na Mostecku. K zajímavým místům patří také Terezina vyhlídka na západním okraji rezervace. Rezervace je poměrně vzdálená od míst dosažitelných veřejnou dopravou. Nejvýhodnější je jít ze zastávky MHD v Černicích kolem zámku Jezeří (k vrcholu Jezerky je to odtud něco přes 5 km, ale pěkně do kopce), případně lze využít zastávku ČSAD Nová Ves v Horách, Červená Jáma (odtud je to sice téměř 7 km, ale jen stoupání tvoří jen polovinu cesty a je pozvolnější než v předchozím případě). Do dolní části rezervace je možné celkem pohodlně dojít ze zastávky ČSAD ve Vysoké Peci, případně opět z Černic kolem zámku Jezeří. Autem lze dojet na parkoviště pod zámkem Jezeří, případně do Vysoké Pece. Sejít z vrcholu Jezerky do spodní části NPR lze po pěšině, po níž kdysi vedla modrá a později žlutá značka a naučná stezka; je jen třeba věnovat zvýšenou pozornost orientaci a v horní polovině ve vlastním zájmu nescházet ze stezky (orientace ve skalách je velmi obtížná a navíc hrozí nebezpečí pádu z velmi příkrého svahu). Při cestě zdola nahoru je největším problémem najít tu správnou pěšinku, která vás vyvede až na vrchol. Cesta tímto směrem je poměrně namáhavá (převýšení 350 m na délce něco přes 1 km). Na území rezervace se smí chodit pouze po značených cestách.

Zdroj : jezerka.unas.cz


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Sobota 30.03.

    25°C
    12°C

    Neděle 31.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (19833)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13743)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13899)

    • Last minute
    18.1% (13267)

    • Prostřednictvím internetu
    17.3% (12738)

    Celkem hlasů: 73480

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.