E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Tajemný Egypt

Historické památky i plážové destinace

 

Egypt je země velmi dobře známa pro své pyramidy a chrámy, turisté znají především letoviska Hurgadu a Šarm eš-Šejch. Do Egypta se nejsnadněji dostaneme letadlem.

 

Cena zpáteční letenky je cca kolem 10 000 korun a více, levnější je Egyptská letecká společnost, která ovšem nemá přímý let do Prahy.

Už po příletu do Káhiry při měnění peněz si člověk uvědomí, že jako turista je velmi pečlivě střežen. Ve směnárně budete totiž obklopeni hlídajícími vojáky. Pokud si přejete letět do i jiných destinací, ať již na Blízkém východě či do Afriky, je levnější si letenky zakoupit až na místě, např. v Egyptě, jelikož když si tyto další letecké výlety zařizujete už v Česku, je to minimálně o 50% dražší.

Pro Egypt jako muslimskou zemi je typické, že se nekrade, ale můžete narazit na kohokoliv, neboť jako turisté jste vcelku nápadní. V Egyptě je také vcelku vysoké zastoupení křesťanů, tzv. Koptů. Káhira je obrovské město, počet obyvatel se uvádí mezi 18 - 22 miliony.

Život v Káhiře

Doprava v Káhiře je na první pohled velmi chaotická, vítězí větší auto a kdo je v jízdě razantnější. Jsou zde často zpomalovací pruhy a v noci se ne vždy používají světla. Neboť jak místní tvrdí, když já vidím svého protijezdce, tak on musí vidět i mě.

Pro turistu je jako první nejvhodnější dopravní prostředek taxík. Je nutné stále smlouvat, a to vytrvale. Jeden litr benzínu vychází přibližně na 5 Kč, takže i cena, kterou jste zaplatili, je na místní poměry vysoká. Pokud se během vašeho pobytu více otrkáte, můžete využít i autobusy, mikrobusy a taxíky pro více lidí (nejčastěji značky Peugeot). Jejich cena je většinou stejná jako pro místní obyvatele, ale není to bohužel pravidlo. Egypťané ve vás především vidí turistu a peníze, nicméně se vám snaží pomoc, zajistí vám ubytování, dopravu samozřejmě za bakšiš (poplatek).

Velmi brzy si člověk uvědomí, že se ocitl v zemi třetího světa. Je zde chudoba, děti spící na papíru na ulici. A ona neblahá Nekropole v Káhiře, místo pro ty nejchudší, kteří tu žijí mezi hrobkami, a také nevzdělanost nižších tříd.

Káhira má ale i atraktivní místa, jako jsou například trhy Chán-el-Chalíli. Můžete se také projet lodí po Nilu, plavat se doporučuje pouze ve středním proudu řeky, kde se nevyskytuje časté onemocnění schistosomiáza napadající močové cesty, především se to ale týká slepých ramen toku. Nicméně člověk si skutečně může odpustit plavat v Nilu.

Vojáci všude a stále střeží turisty, nesmí se fotit na důležitých místech jako je např. nádraží, ale v nepozorované chvíli jde všechno.

Výlet k pyramidám v Gize

Do Gizy se můžete dostat vlakem nebo veřejnou dopravou nebo taxíky (od centra Káhiry cca 20 km). Gizu s pyramidami si můžete projet na koni či velbloudu za vyšší vstupné asi tak 125 Kč za osobu nebo pěšky, což se dá dobře zvládnout. Sfinga má ustřelený nos od Francouzů, jak tvrdí místní bakšišáci, ale ve skutečnosti byl nos ustřelen mamluckým dělostřelectvem jako cvičný terč.

Bakšišáci jsou všude, dělají vám průvodce, ne zcela vždy s pravdivými informacemi. Na závěr si také vždy požádají o zaplacení, ale nemusíte jim dát nic. Pokud jim začněte dávat, tak pamatujte, že jsou skutečně všude a jejich dost, tak aby vám zbyli peníze na příjemnější věci jako je např. mangový džus, kebab atd. Pokud je rozesmějete může se stát, že bakšiš ani nechtějí. Jako jedna z možností je odvětit Alláh karin-Alláh pomůže i tobě.

Ale nazpět ke Gize. Do Cheopsovy pyramidy se platí zvláštní vstup a je zde omezen počet návštěvníků za den i hodina, kdy ji můžete navštívit. Stále je přístupná Menkaureova pyramida, kde je velmi vlhko a kdy z vás pot skutečně odtéká proudem. Několik kilometrů od Gizy je Sakkára, což je místo, na kterém je několik pyramid a chrámů, především pak nejstarší stupňovitá Džoserova pyramida, postavená známým architektem Imhotepem.

Pokud budete dále cestovat vlakem (Nefertiti car) podél Nilu směrem na jih, tak se po několika stovkách kilometrů dostanete do Luxoru. Vlak je na naše poměry velice levný, včetně první třídy. Pokud se dostanete do druhé třídy je to dostatečně pohodlné a samozřejmě za nižší cenu, do ještě nižších tříd vám lístky jako turistovi nechtějí prodat. Od Luxorského chrámu s alejí sfing je asi 3 km vzdálen Karnacký chrám.

Na druhém břehu Nilu se nachází Údolí králů a Údolí královen s jednou snad z nejznámější hrobkou Tutanchamona. Na tuto hrobku je speciální vstup, nicméně i jiné hrobky jsou velmi hezké za jednotný vstup. Cesta do Údolí králů je podle vlastní osy obtížnější, proto je snadnější v rámci hotelových služeb si zařídit výlet do Údolí králů za smluvenou cenu, tak jako je cena hotelu.

Cestou do Asuánu

Dále cesta pokračuje směrem na jih do Asuánu vzdáleného od Káhiry necelých 1000 km. Teplo přes poledne, zvláště v letních měsících, je téměř nesnesitelné, takže klimatizované restaurace jenom vítáte. Krásně klimatizované je Núbijské muzeum v Asuánu, které je zavřeno přes odpoledne, otevírá v 18 hodin a zavírá až v noci. I pro ty, kteří nevyhledávají muzea, můžu jenom doporučit. Je zde velmi hezká dokumentace záchrany egyptských památek vzhledem k Asuánské přehradě, kdy většina památek musela být přesunuta, neboť byly pravidelně zaplavovány, na této práci se podílel i Československý archeologický tým.

Dále zde můžete nahlédnout do života místních Núbijců, jsou zde vystavěna jejich obydlí, můžete tedy nahlédnout do jejich běžných denních činností, člověk se zde rozhodně nemůže nudit a také se zde příjemně ochladí. Přes noc je venku příjemných 30 stupňů. V Asuánu se lze dopravovat taxíky, kočáry, ale jde to i pěšky. Tak jako i jinde jsou zde restaurace, kde se podává ibiškový čaj a kouří se dýmka, tzv. šíšy, hlavně s jablečným tabákem. Je možnost i jiného druhu tabáku jako např. s příchutí melounu, jahody, pepermintu atd., ale jablečný tabák patří mezi nejoblíbenější.

Mezi západním a východním břehem Nilu v Asuánu je množství malých ostrůvků, na které se a můžete nechat dovézt na malých plachetnicích, které jsou ale pro menší počet osob dražší a nebo se můžete pokusit najít lodě pro místní obyvatele, což je velmi levné. Na jednom z ostrovů je botanická zahrada, kde jsou stromy a rostliny darované od různých států včetně České republiky. Na ostrově Elefantina se nachází malé muzeum, chrám a Núbijská vesnice, kde se vám může stát, že na ulici z písku vylézá socha faraona. Na západním pobřeží najdete hrobky Kubbit el Hawa, které si můžete různě prolézat.

Pokud chcete zažít trochu drsné pouště, doporučuji se vydat podél Nilu od těchto hrobek ke klášteru sv. Simeona, zcela vysušeni si rádi zaplatíte velblouda nazpět. Rozhodně si musíte vyzkoušet jet na velbloudu, sice při vstávání a posazování velblouda doporučuji se pevně držet, ale jinak je to vcelku pohodlné i ve dvou. Další velmi zajímavý chrám je na ostrově Fílé, cesta na tento ostrov může být trochu dražší pokud cestujete ve dvou, ale stejně jako jinde, i zde platí pravidlo: smlouvat, smlouvat. Z Asuánu si můžete zaplatit výlet do skalních chrámů Abu-Simbel (cca 290 km), což většinou nabízejí v hotelu, kde jste právě ubytováni.

Alexandrie - historie i koupání

Alexandrie má poněkud odlišné klima, neboť se nacházíte u Středozemního moře. Jako ubytování můžu doporučit Rouda hotel u hlavního nádraží. Okolní hotely, které jsme viděli, byly až strašidelné s velkým množstvím obrovských švábů, kteří se rozutekli po rozsvícení světla pod postele. Takže Rouda hotel bez švábů s milým personálem, cena cca 150 Kč na osobu.

V Alexandrii můžete navštívit mnoho památek včetně Citadely, římského divadla, ale nejvíce doporučuji pohřebiště Kóm-el Šukáfa, kde se již prolíná egyptská a římská kultura. Při prohlídce pohřebišť jdete do podzemí, kde místy chodíte po dřevěných prknech nad vodou, spodní patra jsou již zcela zatopena. Knihomolové samozřejmě mohou navštívit Alexandrijskou moderní knihovnu.

Alexandrie je místem vyhledávaným pro koupání. Pro turistu jsou vhodnější soukromé placené pláže. Na pláže, kde jsou místní obyvatelé vyrazit v bikinách zrovna nemůžete, neboť pokud ano, tak na vás místní muži mohou dorážet až vám to bude velmi nepříjemné. Místní ženy se koupají vždy oblečené. Egypťané jsou velmi zvědaví, takže během několika málo minut jste obklopeni hloučkem lidí, kteří se s vámi chtějí fotit. Nakonec jste rádi, že jste odešli.

Zcela svéráznou oblastí je Sinaj. Pokud nechcete být v turistickém Šarm-eš-Šejchu, tak vaše cesta může na Sinaji směřovat do Dahabu, což je malé městečko u moře s kouzelnými korálovými útesy, možností kurzu potápění, ale i se šnorchlem je to velký zážitek prohlížet si pestrý podmořský svět. Tak jako i jiná místa v Egyptě je možnost ubytování velmi snadná a levná (50 Kč/noc). Večer můžete ležet na polštářích, pít ibiškový čas a dělat si, co chcete.

Pár užitečných rad na závěr

Egypt nabízí mnoho dalších zajímavostí, smlouvání se vždy vyplatí. S ubytování ani s dopravou většinou nejsou potíže, pouze potřebujete pevné nervy, většinou se domluvíte anglicky, v Alexandrii více francouzsky. Vás i vaše peníze vám stále hlídají všudypřítomní vojáci.

Co se týká očkování, hygienická stanice doporučuje hepatitidu (žloutenku) typu A a břišní tyfus. Tato očkování nejsou povinná, záleží pouze na vás, jak si s vlastním zdravím naložíte (břišní tyfus je na dva roky, žloutenka A na 10 let po přeočkování, za 2000 Kč). Malárie se v Egyptě vyskytuje v zemědělských oblastech podél slepých ramen Nilu, nicméně případy malárie nejsou v Egyptě hlášené, žádná prevence proti malárii není proto nutná.

Ohledně peněz - v netypických oblastech pro turisty můžete mít potíže, zvláště pokud máte šeky. V turistických oblastech není zvláštní, pokud jste evropsky oblečeni, ale jinak spíše doporučuji pro ženy oblečení zakrývající nohy aspoň pod kolena, tričko s krátkým rukávem je přípustné, do mešity i muž musí mít dlouhé kalhoty, žena pokrývku hlavy.

Výborný je průvodce Egypt od nakladatelství Olympia, kde skutečně naleznete vše co potřebujete o Egyptě vědět, včetně ubytování, dopravy, cen a ještě cennějších rad.

Zdroj : web.volny.cz/magazin/cestovani


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (19775)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13694)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13855)

    • Last minute
    18% (13215)

    • Prostřednictvím internetu
    17.3% (12680)

    Celkem hlasů: 73219

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.