E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 25. 04. 2024
Svátek slaví Marek
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Karlovarsko

Blatenský příkop

 

Podél vodního příkopu vede naučná stezka, která vás provede od jedinečných přírodních společenstev Božídarského rašeliniště až do královského horního města Horní Blatné s památkami na těžby rud.

 

Na Blatenském příkopu můžete spatřit celou řadu obnovených technických objektů - napouštěcí objekt z potoka od Božího Daru, zděné odlehčovací přepady v místech křížení s vodními toky pro regulaci množství vody v příkopu, dřevěný akvadukt, lapače písku a další.
Dobývání rud v Krušných horách na počátku 16. století nebylo možné bez vody. Z toho důvodu pověřily těžařské společnosti z Horní Blatné stavitele Štěpána Lenka výstavbou 12 km dlouhého vodního příkopu, kterým byla přivedena voda pro zásobování báňských a hutních provozů v Horní Blatné z povodí říčky Černé u Božího Daru. Vodní příkop se vine po vrcholcích Krušných hor v nadmořské výšce 945-975 metrů od rašelinišť u Božího Daru, přes Rýžovnu, Bludnou a po severní straně Blatenského vrchu se stáčí nad Horní Blatnou. Po jeho dokončení nastal bouřlivý rozvoj těžby nejen v okolí Horní Blatné, ale i v celém území podél vodního díla. Někdy po půli 16. století se vodní příkop stal výhradním majetkem města Horní Blatné. To v roce 1570 získalo od Maxmiliána II. zvláštní výnos, kterým panovník prohlásil ochranu vodního příkopu a udělil Horní Blatné dědičné právo vybírat po všechny časy vodní poplatky a sladovné. Odtud také pochází název příkopu Erbwassergraben - dědičný vodní příkop.
Blatenský příkop byl na počátku 90. let minulého století téměř zničen - koryto bylo zaneseno, na mnoha místech byly porušeny ochranné hrázky a zničeny i betonové konstrukce. K současné obnově historického vodního díla vedly správce ZVHS důvody související s životním prostředím - humínové vody z Božídarských rašelinišť bylo nutné Blatenským příkopem zachytit a odvést mimo vodárenskou nádrž Myslivny, která je hlavním zdrojem pitné vody pro příhraniční obce. Projekt obnovy byl zpracován podle dochované archivní kolaudační dokumentace rekonstrukce z roku 1929, provedené tehdejším vodním družstvem v Horní Blatné. Dnešní stavební práce na obnově trvaly od roku 1995 do roku 2001.

Zdroj : hrady.cz


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 26.04.

    25°C
    12°C

    Sobota 27.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (20043)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13878)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14043)

    • Last minute
    18.1% (13430)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12905)

    Celkem hlasů: 74299

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.