E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 29. 03. 2024
Svátek slaví Taťána
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

R+B Privat




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Podřipsko

Kratochvílova rozhledna

 

Tato betonová rozhledna s kruhovým půdorysem z roku 1935 se nachází na návrší Žižkových sadů v Roudnici nad Labem. Byla postavena k 60. výročí založení Roudnické záložny podhřibské.

 

Na věži byla odhalena žulová pamětní deska věnovaná zasloužilému buditeli Václavu Kratochvílovi. Rozhledna nese jeho jméno. Nejlepší cesta k ní je snad tato: z Karlova náměstí projdeme úzkou uličkou kolem Městského úřadu a Úřadu práce na ulici Riegrova. Odtud pak kousek vlevo a nakonec směrem nahoru uličkou Na Honzačce přes železniční trať přímo k rozhledně.
Rozhledna v příměstském parku v Roudnici nad Labem je bezesporu zajímavým architektonickým dílem s neméně zajímavým výhledem na České Středohoří a se snadnou dostupností. Přesto se však netěší tak velké návštěvnosti jako jiné rozhledny v naší republice.
S nápadem zbudovat na okraji parku betonovou věž, která by sloužila k výhledu, přišla Rolnická záložna Podřipská v roce 1934, kdy slavila své 60. výročí založení. Na návrh pražského architekta O. Štěpánka stavbu provedli stavitelé A. Hádl a F. Hájek. Rozhledna tehdy přišla na 200 tisíc korun a byla pojmenována po zakladateli záložny ? Václavu Kratochvílovi, sedlákovi z nedaleké obce Lounky, který byl v 19. stol. významným představitelem podřipska a zájmy jeho obyvatel hájil v říšském i českém sněmu. Jeho osobnost připomíná velká plastika u vstupu.
Poprvé se návštěvníci z této rozhledny podívali do okolí 11. října 1935. K lepší orientaci sloužily rytiny na ochozu věže znázorňující význačná místa a hory viditelná z rozhledny. Rytiny byly na bronzovém plechu a provedeny dle návrhu roudnického malíře prof. Kalouse. Bohužel později vzaly tyto informační tabulky ?za své?.
V současné době je výhled omezen vzrostlými stromy (především jižním a východním směrem), přesto však můžeme v plné kráse obdivovat severním směrem vrcholky Českého Středohoří. Na opačné straně lze mezi stromy spatřit bájnou horu Říp.

Zdroj : rozhledny.webzdarma.cz


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Sobota 30.03.

    25°C
    12°C

    Neděle 31.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19822)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13730)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13889)

    Last minute
    18.1% (13261)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12730)

    Celkem hlasů: 73432

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.