E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Korsika

Nevyzpytatelná, různorodá, nádherná

 

Ačkoli jsou místní obyvatelé odkázáni na dovoz takřka všeho spotřebního zboží z francouzské pevniny, cítí se nezávisle. Francouzský ostrov ve Středozemním moři ročně přiláká na dva milióny

 

turistů, které nadchne především svými kouzelnými zátokami s bělostným jemným pískem a průzračnou vodou, úchvatnými žulovými útesy na západním pobřeží, ve vnitrozemí pak křišťálově čistými horskými bystřinami, které pramení na centrálních horských vrcholech a klikatí se oblastmi porostlými hustými borovicovými lesy.

Na severu ostrova si můžete prohlédnout skvostné románské kostely, jež se tyčí nad olivovými háji a vinicemi, zatímco na jihu ostrova se na holých planinách či v zelených údolích nacházejí pozoruhodné prehistorické sochy a stavby.

Přestože na Korsiku přijíždí stále více návštěvníků, turistický ruch ji nijak zásadně negativně nepoznamenal. Existuje zde sice několik větších přímořských letovisek, ale opravdu hustou turistickou zástavbu tu uvidíte jen zřídka, zejména díky tvrdému a houževnatému odporu místních obyvatel, kteří se někdy i velmi násilně staví proti zásahům zahraničních obchodníků s nemovitostmi.

Ačkoli jsou Korsičané odkázáni na dovoz takřka všeho spotřebního zboží z francouzské pevniny, cítí se nezávisle a jejich dějiny, protkané opakovanými invazemi, toto vnímání vlastní identity ještě prohloubily a upevnily.

Dvě stě let francouzské nadvlády mělo na Korsiku jen omezený hmatatelný vliv - barokní kostely, janovské pevnosti, zanícené katolické slavnosti a původní jazyk, výrazně poznamenaný vlivy z Toskánska, ukazuje na větší vlivy ze sousední Itálie.

A co tedy na Korsice navštívit? Ostrov je rozdělen na dvě provincie, jež se ještě dále štěpí na několik teritorií a každé z nich si dodnes uchovalo výrazně odlišný charakter a ducha.

V první řadě tu máme severní oblast a její metropoli Bastia a známý mys Corsa, pyšnící se půvabnými písčitými zátokami a malebnými rybářskými vesničkami. Západní část ostrova naopak nabízí především oblasti protkané zalesněnými údolími, dramatickými soutěskami a horami, včetně přírodní rezervace Scandola.

Na jihu, v okolí města Bonifacio, naleznete římské vykopávky, muzea, skvostné dubové lesy, planinu coll de Bavella, nad níž se tyčí holé žulové jehly. Zbývá vnitrozemí a město Corte, které představuje nejlepší základnu pro náročné túry do hor a soutěsek.

Jak vidíte, Korsika nabízí rozmanité možnosti, jak strávit příjemnou dovolenou. Doporučeno je navštívit ji pozdě na jaře nebo v časném podzimu, kdy zde panuje příjemné slunečné počasí. Vyhnete se tak červencovým a srpnovým vyčerpávajícím vedrům, které jsou navíc často doplněny zničujícími požáry, které devastují celá údolí.

Na Korsice se však můžete stát i svědky celkem kuriózních situací. Například, když během letní túry v kraťasech vyšplháte na nějaký pahorek, kde zjistíte, že řádí vichřice, je kolem nuly a z mraků se snáší jemný snížek. V takových momentech vaše pocity beznaděje ještě umocní pohled dolů k moři, kde se ostatní válejí v plavkách. Taková je Korsika, nevyzpytatelná, různorodá, ale hlavně nádherná.

Zdroj : www.web.volny.cz


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19795)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13711)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13869)

    Last minute
    18.1% (13237)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12705)

    Celkem hlasů: 73317

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.