E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Středa, 24. 04. 2024
Svátek slaví Jiří
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Teplicko

Osecký klášter

 

Klášterní soubor v Oseku na Teplicku je zařazen mezi památky UNESCO. Patří k němu konvent s kapitulní síní, křížovou chodbou,

 

studniční kaplí, pivovar, sladovna, broggiovská kaple sv. Kateřiny a Barbory a další stavby. Klášter je národní kulturní památkou, v roce 1996 oslavil 800 let od založení konventu.
V kapitulní síni se nacházejí jedny z nejstarších gotických prostor v ČR, kostel má základy románské trojlodní baziliky. Chrám o celkové délce 76 m patřil ve své době k největším řádovým stavbám v Čechách. Rozsáhlou barokní přestavbu provedl Oktavián Broggio, dokončena byla v letech 1712 - 1718 a dochovala se bez výraznějších změn až do dnešní doby.
V barokní době se stal Osek jedním z nejvýznamnějších klášterů v Čechách. Patřily k němu klášterní lékárna, rozsáhlé knihovny v konventu a prelatuře, archiv, skriptorium, muzejní sbírky, pověstná osecká obrazárna, kabinet minerálů a klášter měl i svoji astronomickou observatoř. Cisterciáci se věnovali hospodářství, charitě a školství. Založili v Oseku první textilní manufakturu v Čechách.
Od roku 1950 sloužily budovy kláštera jako internační středisko pro kněze a potom až do roku 1990 pro řeholnice různých řádů. Cisterciáci se vrátili do kláštera v roce 1991.
Budova kostela je opravována v rámci Programu záchrany architektonického dědictví. Na ostatní objekty chybí finanční prostředky. Také poškozená vnitřní fresková a sochařská výzdoba (nástropní malby V.V. Reinera) a vzácné varhany čekají na štědrého sponzora. Silně devastovány byly v minulosti barokní zahrady, včetně cenného cisterciáckého vodního systému. Projekty záchrany připravují studenti Technické university z Berlína a Mendelovy university, zahradnické fakulty v Lednici. Terasy kolem vodních nádrží vyčistili od náletových dřevin letos v červenci studenti středních škol z Annabergu, teplicka a mostecka.
Ruinou se stává klášterní pivovar a sladovna, která nemá střechu.
V roce 1996 byl otevřen nově rekonstruovaný vstupní areál pro návštěvníky.

Zdroj : www.vejtasa.cz




    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Středa 24.04.

    25°C
    12°C

    Čtvrtek 25.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (20036)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13869)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14033)

    • Last minute
    18.1% (13417)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12894)

    Celkem hlasů: 74249

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.