E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Úterý, 23. 04. 2024
Svátek slaví Vojtěch
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Chomutovsko

Hrad Egerberk - Lestkov

 

Tiše si plynoucí řeka Ohře (Eger) propůjčila na zlomku 13. a 14. století jméno nově vybudovanému hradu Egerberk. Jeho ruiny dnes nacházíme jen několik kilometrů od Klášterce nad Ohří

 

(okres Chomutov). Podle blízké obce byl též nazáván Lestkov. Dobou svého vzniku se řadí mezi nejstarší v kraji.
Jeho zakladateli byli bratři Fricek a Vilém z Chyš. Historické záznamy promlouvají o pánech z Egerberka, jako rodový převzal název hradu Vilém. Vládli zde však pouze do roku 1350.
V další vteřině věčnosti se jeho majiteli stali páni ze Šumburka (do roku 1384), pan Jindřich Škopek z Dubé a Mikuláš Augustin. Poté přešel do vlastnictví pánů z Ilburka. (Jen krátkou, ale poučnou epizodou, časy se mění, ale ne příliš, je svár mezi pánem z Ilburka a Viléma ze Šumburka. Dluhy, ješitnost a touha bojovat končí obsazením Egerberku a smrtí pána z Ilburka ve vězení.)
Egerberk je prodán panu Jakoubkovi z Vřesovic, bohatému válečníkovi dob husitských válek. Po dlouhotrvajících sporech se podařilo rodu Ilburků získat hrad zpět, ale už v roce 1640 ho prodávají pánům z Fictumu.
Členové tohoto rodu pocházeli z míšeňské šlechty. Spory se saskými sousedy je přiměly k přesídlení do blízkých Čech. Netrvalo dlouho a Fictumové se stali významnými postavami veřejného života.
Roku 1557 se stává držitelem hradu Bohuslav Hasištějnský z Lobkovic. Zlaté časy hradních sídel jsou ty tam. Nepřístupná poloha Egerburku, společně s přednostním zájmem Lobkoviců o výnosy z přilehlých statků přispěla k jeho brzkému zániku. Zbytky hradu, které se zachovaly, jsou pozůstatkem přestavby, jíž podnikl Jindřich Škopek z Dubé koncem 14. století. O bývalé mohutnosti a pevnosti hradu dnes svědčí dochované ruiny obdélného paláce a opevnění (příkop a mocný val).
Kde? Trosky hradu Egerberk jsou dobře dostupné turistickými stezkami z Klášterce nad Ohří, obce Lestkov a také z Rašovic.

Zdroj : hrady.hyperlink.cz


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Středa 24.04.

    25°C
    12°C

    Čtvrtek 25.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (20031)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13869)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14033)

    • Last minute
    18.1% (13416)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12893)

    Celkem hlasů: 74242

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.