E-Česko

Travelling, Accommodation, Holiday, Free time

Bohemian, Moravian, Silesian

     
Today it is Čtvrtek, 28. 03. 2024
Name-day Soňa
Fulltext search

Section for searching:

Magazine Gulliver - Menu
Accommodation and catering

Pension Koudela - Česká Kamenice




Magazine Gulliver

Previous page

Lounsko

Barokní zámek Krásný Dvůr

 

Nejstarší dochované prameny popisují Krásný Dvůr jako ves se dvěma tvrzemi a dvěma mlýny. Tvrze vznikly asi na konci 13. stol. Jednu z tvrzí přestavěl ve 3. čtvrtině 16. stol. Jan Mašťovský z Kolovrat

 

na renesanční sídlo. Jako konfiskát získal Krásný Dvůr, po bitvě na Bílé Hoře Václav Michna z Vacínova, který jej prodal r. 1649 Heřmanu Černínovi z Chudenic, za něhož objekt sloužil jako sýpka. O znovuzrození se zasloužil až František Josef Černín, který nechal celé panství zrekonstruovat. Práce proběhly v l. 1720 ? 25 podle architekta F. M. Kaňky. Tvrz byla přestavěna na barokní zámek ve francouzském stylu a zejména byl rozšířen hlavní sál. Obnova zámecké kaple se uskutečnila r. 1723. Štuková výzdoba byla ovlivněna rokokem a pozdějším klasicismem. Na stěnách jsou tapety s květinovým vzorem, nebo jsou barevně tónované. V prostorách zámku je původní nábytek, knihovna, sbírka porcelánu z 18. stol. aj. Koncem 18. stol. se provedly zásahy do okolí panství, zejména parku a to pod vedením Rudolfa Černína, který se nechal ovlivnit anglickou módou. Park byl osázen různými druhy stromů a nachází se zde řada různých stavbiček, např.: Panův templ, kruhový chrámek, letohrádek a další. Až do 2. světové války vlastnil zámek rod Černínů, za druhé světové války byl Krásný Dvůr využíván jako rekreační sídlo pro vysoké představitele třetí říše. Od r. 1945 je majetkem ČR. Bezbariérový přístup do zámku i parku.

www.pametihodnosti.cz


    Previous page

     


    Weather

    Friday 29.03.

    25°C
    12°C

    Saturday 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Others
    Survey

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (19782)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13700)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13860)

    • Last minute
    18.1% (13223)

    • Prostřednictvím internetu
    17.3% (12686)

    Number of contender 73251

    Login

    Your login:

    Your password:


    News by e-mail

    Enter your e-mail for sending news from server E-Czechia.cz.


     

     

     

     

     

    Copying, publishing and spreading of this server www.e-cesko.cz is recommended and acceptable. We hope that users will enjoy using materials from server www.e-cesko.cz and they will spread this address further. Project E-CESKO.cz came in the existence thanks to the government grant of the Ministry of Regional Development of the Czech Republic.