E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Penzion Apollo - Hlinné




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Azorské ostrovy

Devět ostrovů v Atlantiku

 

Azory jsou tvořeny devíti ostrovy se nacházejí 1 300 km od pevninského Portugalska, po obou stranách Středoatlantského hřbetu a vznikly v důsledku vulkanické činnosti.

 

Na východě leží Santa Maria spolu s největším a nevýznamnějším ostrovem Sao Miguel, na němž se také nachází správní středisko Ponta Delgada. Druhou skupinu (centrální) představuje pět ostrovů - Faial, Terceira, Sao Jorge, Graciosa a Pico, jemuž vévodí sopka a také nejvyšší hora Portugalska vysoká 2 350 metrů. Třetí skupinu tvoří odlehlé Flores a Corvo. Na ostrovech Sao Miguel, Faial a Terceira jsou mezinárodní letiště a místní letecká společnost zajišťuje spojení se všemi ostrovy. Azory uchvátí snad každého svou faunou a flórou, Golfský proud udržuje na ostrově celoročně subtropickou teplotu. Tato oblast je vhodná pro milovníky přírody a klidně strávené dovolené. Pláž: vstupy do moře jsou kamenité - z útesů Sport a zábava: plachtění, vodní sporty, bazény Výlety: Lagoa de Fogo: "Ohnivé jezero" - kráterové (Sao Miguel), Furnas Tal: Caldeiras das Furnas s gejzíry a horkými vřídly, přírodní park (Sao Miguel), kráterová jeskyně na ostrově Faial, ostrov Pico: možnost pozorování velryb a delfínů; nejvyšší hora Portugalska - Pico (2351 m), Biscoitos: muzeum vína, Ponta Delgada: historické centrum (Sao Miguel), Angra do Heroísmo: památky z dob kolonialismu, památka UNESCO (Terceira)
Ostrovy jsou vhodné pro milovníky přírody a klidu. Nádherné zelené zatravněné a zalesněné kopce jsou jedna velká zahrada. Když se zde ocitnete v pravý čas, budete moci obdivovat nádherně kvetoucí azalky, divoké lilie nebo hortenzie, kterými jsou ostrovy posety. Krajina je zde neuvěřitelně rozmanitá, chvílemi si budete připadat jako na skotských pastvinách - zelené louky přerušované nízkými kamennými zídkami z lávového kamene, chvílemi jako na Sněžce s její typickou vegetací a hustými mlhami, které se valí kolem vás, nebo se ocitnete v neuvěřitelně hustém lese s obrovskými stromy a kapradinami, které nejsou nepodobné deštným pralesům v Kostarice. Právě jedinečná kombinace horkých pramenů a aktivní vulkanická činnost - horký vzduch i půda a vysoká vzdušná vlhkost umožňuje růst některých druhů tropických lesů.
Ostrůvky nabízejí nespočetné množství aktivit a pokud se sem vydáte třeba na týden, rozhodně nestihnete prohlédnout vše zajímavé.
Jsou ideální pro cykloturistiku, protože zdejší silnice jsou upravené s minimálním množstvím provozu a krajina je až na výjimky vlídná. Na své si zde přijdou milovníci pěší turistiky, potápění, rybaření nebo jachtingu. Navštívit můžete jeskyně, vinice nebo výrobny sýrů. Je možné podniknout lodní výlet za velrybami a delfíny, které se zde vyskytují v hojném množství, zahrát si golf na některém z nádherných hřišť, zajezdit si na koni, bloumat historickými uličkami, které jsou mnohdy tak úzké, že jimi sotva projede auto, navštívit jediné čajové plantáže v Evropě nebo pěstírny ananasu a tabákové plantáže, obdivovat historické město Angru, které je zapsané na seznamu UNESCO, účastnit se mnohdy krvavé podívané zvané "tourada a corda" (býčí zápas s lanem), vykoupat se a prohřát v některém z vulkanických jezírek, ochutnat místní specialitu připravovanou právě s pomocí aktivní vulkanické činností - maso a zelenina se vaří ve velkém hrnci zakopaném do díry v zemi v blízkosti vulkanických polí - nebo se zúčastnit neuvěřitelně autentických tradičních svátků, které jsou neodmyslitelnou součástí zdejší kultury.

www.ceskenoviny.cz/


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19801)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13714)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13871)

    Last minute
    18.1% (13246)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12710)

    Celkem hlasů: 73342

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.