E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 29. 03. 2024
Svátek slaví Taťána
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Ostrov Réunion

Grandiózní a neobyčejný ostrov

 

Grandiózní a neobyčejný ostrov Réunion je známý zejména horským masivem vulkanického původu, který skýtá velkolepou podívanou. Samozřejmě, i zde najdete kokosové palmy, pláže podél tyrkysově modrých

 

lagun a bílé korálové útesy, ale na rozdíl od dalších ostrovů v Indickém oceánu nabízí Réunion mimořádné podmínky zejména pro aktivní dovolenou.

Na ostrově si můžete užívat věčného léta, pobřeží je ochlazováno mírným jihovýchodním větrem, množství srážek odpovídá nadmořské výšce a poloze, západní pobřeží má méně deštivých dnů než východní. Průměrná teplota je 20 - 28 stupňů. Rok je rozdělen prakticky na dvě období. Suchá a studenější sezóna trvá od května do října. Od listopadu do dubna je nejteplejší období s větším množstvím srážek, skutečně deštivé je však pouze období od poloviny ledna do poloviny února. Se sluníčkem však můžete počítat každý den pobytu na tomto ostrově. Vzhledem k vysokým horám v centrální části ostrova však velmi často veškeré předpovědi počasí berou za své a přesnější predikce povětrnostních podmínek ostrova je skutečnou noční můrou společnosti Météo France. Výskyt cyklónů lze očekávat v období leden - březen.

Historie ostrova souvisí s rozvojem obchodu a můžeme ji sledovat od poloviny 17. století, kdy se sem během svých cest dostávají Arabové, Portugalci, Angličané i Holanďané. V místních přístavech si námořníci doplňovali zásoby cestou na větší ostrov, který se nachází 700 km odtud - Madagaskar. Od roku 1643 nese ostrov název Bourbon a ve stejném roce sem byli posláni první Evropané do vyhnanství. Druhá polovina 18. století se nese ve znamení obchodu s železem a zakládání kávovníkových plantáží, které byly od roku 1815 vystřídány cukrovou třtinou. Na počátku 19. století dali francouzští revolucionáři ostrovu dnešní jméno a další prosperita je spojena s pěstováním třtiny, na kterém bohatli především obchodníci, na ostrově pracovalo mnoho otroků a ani postavení "svobodných" nebylo příliš příznivé. Po druhé světové válce přichází velká krize na trhu se třtinou. Tuto střídá další atraktivní plodina, která je dodnes symbolem ostrova - vanilka. Dnes se zde pěstuje řada surovin pro kosmetický průmysl, zejména výrobu parfémů.19. března 1946 získal ostrov statut zámořského departmentu Francie a s tím i obrovskou podporu z mateřské pevniny, zejména ve formě investic do infrastruktury, vzdělání, turismu. Skok v životní úrovni obyvatelstva byl obrovský a úspěch francouzské "kolonizační" politiky zvláště vyniká při srovnání zdejších podmínek s nedalekým turistickým rájem - ostrovem Mauritius.

Největší turistickou atrakcí ostrova je bezesporu vulkán v centrální části. Nejvyšší bod ostrova měří úctyhodných 3069 m(Piton des Neiges), ale dodnes aktivní Piton de La Fournaise (2632 m) je prvotřídním lákadlem. Budete-li mít trochu štěstí - můžete pozorovat regulérní sopečnou erupci a procházet se po železných lávových polích. Mezi třemi ledovcovými kotli (Mafate, Salazie a Cilaos), které jsou zaplaveny bujnou vegetací, jsou nenadálé a působivé rozdíly. Na jedné straně pustá a téměř měsíční krajina La plaine des Sables et du Volcan a na straně druhé pláže s černým nebo bílým pískem, které se táhnou podél pobřeží. Korálový útes dosud neobklopuje celý ostrov, ale najdete zde několikakilometrové pásy na západě i jihu ostrova.

Zdroj : www.reunion.cz


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Sobota 30.03.

    25°C
    12°C

    Neděle 31.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (19807)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13720)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13875)

    • Last minute
    18.1% (13250)

    • Prostřednictvím internetu
    17.3% (12715)

    Celkem hlasů: 73367

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.